Jízdárna Světce

Skvěle promyšlený projekt z poloviny 19. století, který vyústil ve vznešenou stavbu s prvky průmyslové architektury

Kontaktní informace

+420 373 700 893
Oficiální stránky
info@tachovskyzamek.cz

Poznámky

Kontakt: Městské kulturní středisko, Informační centrum Tachov, Nám. Republiky 119

Tři kilometry západně od Tachova v Plzeňském kraji leží Světce. Ještě do r. 1996 o unikátní stavbě v této vísce nikdo z běžné turistické veřejnosti netušil. Jen odborníci věděli, že tu v 19. století kníže Alfréd Windischgrätz nechal vybudovat obrovskou jízdárnu, druhou nejrozsáhlejší ve střední Evropě. Odborníci také věděli, že unikátní památku, která byla tehdy téměř určená k demolici, by bylo záslužné zachránit. Podařilo se. Vezměme ale výklad popořádku. 

Budova byla postavena v l. 1858-61 podle dokonale promyšleného projektu chebského stavitele Adama Haberzettla. Objednavatelem byl kníže Alfréd I. Windischgrätz.  Autor se rozhodl pro směsici slohů novorománského a novorenesančního. Měla to být aristokratická stavba, měla splňovat účel jízdárny a současně v ní bylo možno spatřovat tehdy běžné prvky průmyslové architektury. Když byla stavba dokončena, musela být (jak se vyjadřují dnešní architekti) doslova zjevením. Objednavatel si ji ale příliš neužil. R. 1861 umírá. 

Jízdárna je dlouhá 60,2 metru, vysoká 26,3 metru, hala má rozměry 20 × 40 metrů. Účel stavby architekt naplnil na prvním místě. V přízemí byla kovárna, sklady, sklad uhlí, byt kováře, prostory pro odvoz hnoje, který se shazoval přímo na vozy, v patrech pak navrhl prostory pro obecenstvo, tedy lóže, ochozy a obytné pokoje. Ve stájích mohlo být ustájeno současně 24 koní. Diváci měli o dění dokonalý přehled mj. díky promyšlenému vedení světla hranolovým světlíkem. 

Po druhé světové válce přešla unikátní stavba z vlastnictví Windischgrätzů státu a začala upadat v zapomnění a chátrat R. 1981 se dokonce uvažovalo o jejím zbourání. Odborníci říkají, že stavba by se za tak dlouhou dobu zapomnění mohla zřítit sama od sebe. Jenže originální statické řešení již z 19. století ji předurčilo k přežití a pozdější záchraně. 

R.  1997 se stala majetkem města Tachova. R. 2000 byla prohlášena národní kulturní památkou, v rámci Programu záchrany architektonického dědictví ihned začala její postupná rekonstrukce. 

Jízdárna má nečekaně skvělou akustiku, takže již od r. 2001 se zde pravidelně pořádají koncerty, např. hudební festival "Dveře jízdárny dokořán". 

Objekt je od r. 2024 přístupný pro návštěvníky. Je tu expozice bylinkářství, Českého lesa, dobového oblečení, stáje, kovárna, byt kováře, expozice želzářství, návštěvníci uvidí kočárovou chodbu a obytné místnosti šlechty i pokoje pro hosty. 



Podle:

https://www.idnes.cz/bydleni/rekonstrukce/jizdarna-tachov-plzen-koncerty-zachrana-pamatka-rekonstrukce-knize-viden.A181009_141206_rekonstrukce_web
5. 2. 2019

Tachov otevřel jízdárnu Světce, její záchrana trvala 23 let a přišla na 180 milionů (msn.com), 21. 3. 2024



Umístění

GPS souřadnice

49°48'9.269"N, 12°36'24.648"E

Adresa

Světce
Tachov 347 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Tachov
Nadmořská výška
500 m.n.m.
Základní číselné údaje
Jízdárna je dlouhá 60,2 metru, vysoká 26,3 metru, hala má rozměry 20 × 40 metrů. Byla postavena v l. 1858-61.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Tachov. Tato stanice leží na místní trati. Dostanete se sem z hlavní trati Plzeň - Cheb. Na místní vlak do Tachova přestupte v Plané u Mariánských Lázní. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V Tachově je autobusové nádraží blízko vlakového. Do místní části Světce (zastávka se přesně jmenuje Tachov, Světce) jedou téměř všechny spoje linky směr Zadní Milíře, ale není jich mnoho, zvláště pak o víkendech. Tachovská MHD do Světců nejezdí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Přímo u jízdárny se parkuje špatně. Nechte auto při silnici 199 u autobusové zastávky. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Nechte vůz u autobusové zastávky na silnici 199. 

Přístup pěšky

Z centra Tachova vede k jízdárně modrá turistická značka. Hezká procházka nejdříve mezi domy a pak lesem, délka asi 2,5 km.  

Příjezd na kole, parkování kol

Po silnici 199 současně vede dálková cyklotrasa č. 36, my ale doporučujeme cyklotrasu 2171, která z centra Tachova zavede cyklisty nejdříve k jízdárně a potom do lesů v údolí Mže. 

Poznámky pro vozíčkáře

Přízemí budovy vozíčkář zvládne. Je tu jen místy nerovná dlažba a sem tam nízký práh. Do patra se nedostanete. Pro jistotu si vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu