Kostel sv. Štěpána na Kvildě

Krásná dřevěná novogotická stavba


Šumavská vesnice Kvilda vznikla jako dřevorubecká osada u soutoku Teplé Vltavy s Kvildským potokem někdy v 15. či 16. století. R. 1709 byla na Kvildě asi 1 km severně od dnešního středu obce u silnice vpravo vybudována dřevěná kaple, která byla r. 1860 nahrazena zděnou kaplí. Ta stála až do r. 1960, kdy byla stržena.

Avšak až do roku 1765 museli obyvatelé Kvildy za všemi církevními záležitostmi jako křest, svatba, pohřeb putovat až do Rejštejna téměř 20 km. Tehdejší majitel panství Velký Zdíkov Vilém Malovec svým poddaným nechal vybudovat kostel a nechal ho zasvětit sv. Štěpánovi.  Byla to dřevěná jednolodní stavba se stěnami pokrytými šindelem s věží tvaru hranolu a s cibulovitou bání. Dřevěný kostel shořel při požáru, který r. 1889 postihl střed vsi. Ještě téhož roku byl nahrazen malým provizorním kostelíkem, který se stal posledním dřevěným objektem ve vsi a na který bylo použito dřeva z bývalého objektu Hraběcí Hutě. Ta stávala při cestě mezi Kvildou a pramenem Vltavy. Ale již se schylovalo ke stavbě definitivního kostela.

Jeho stavitelem byl Jan Štěrbík, peníze věnoval kníže Franz Thun von Hohenstein. Nový pseudogotický kamenný kostel svatého Štěpána se zdmi obloženými šindelem byl vysvěcen roku 1894. V letech 1994 - 1999 byl kostel renovován - byly opraveny varhany, zvon i vnější část - dílo se podařilo díky velké podpoře bývalých německých a současných obyvatel Kvildy.

Za II. světové války sloužil na Kvildě jako pomocník kněz Franz Reinichs, který se měl dle povolávacího rozkazu hlásit do wehrmachtu a učinil tak o jeden den později. Odmítl přísahat věrnost Hitlerovi. Za toto gesto zaplatil životem. Jako 39letý byl dne 21. 8. 1942 popraven v Brandenburgu stětím hlavy.

Dnešní kostel sv. Štěpána je přístupný jen při mších, které se konají 1 x za 14 dní.

Kvilda dnes není již vůbec dřevorubeckou osadou. Je to významné centrum letního i zimního turistického ruchu s řadou možností k ubytování, východiště pěších túr, jízd na kole a v zimě na běžkách. Sídlí tu také stanice Horské služby, místní muzeum a velké informační centrum Národního parku Šumava (hned naproti kostela).

Místních obyvatel na Kvildě příliš mnoho nebydlí. Dvoutřídní škola byla uzavřena r. 1994.

Podle:

Informační tabule před kostelem sv. Štěpána na Kvildě, 11. 6. 2016

http://www.sumava.cz/objekt_az/475-kostel-sv-stepana-kvilda/, 20. 1. 2017

http://www.bcb.cz/Katalog/Farnosti/KVILDA, 20. 1. 2017
    




Umístění

GPS souřadnice

49°1'8.983"N, 13°34'46.658"E

Adresa

Kvilda 384 93

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kvilda
Nadmořská výška
1062 m.n.m.
Základní číselné údaje
Na Kvildě byly postaveny tyto sakrální stavby: - kaple sv, Štěpána r. 1709, kamenná ji nahradil ar. 1860, zbořena r. 1960 - dřevěný kostel sv Štěpána r. 1765, shořel r. 1889 zděný kostel sv. Štěpána v l. 1892-94, renovován v l. 1994-99 - hřbitov zanikl r. 1978
Kategorie chráněného území
Národní park Šumava

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší rozumně použitelnou stanicí je Vimperk, odkud pokračujte autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na Kvildu jezdí poměrně velký počet autobusových linek, místní (např. z Vimperka) převažují v pracovní dny. Dálkové pak přivážejí cestující hlavně o víkendu, např. z Prahy, Tábora a Českých Budějovic. Přes obec vede linka letního sezonního busu Horská Kvilda - Kvilda - Bučina, jehož vybrané spoje vozí jízdní kola. Jízdní kola mohou přepravit i některé spoje z Českých Budějovic.

Příjezd osobním autem, parkování

Na Kvildě doporučujeme parkování buď ve středu obce, což se vám může podařit jen mimo sezonu nebo na velkém parkovišti při silnici na Horskou Kvildu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busy parkují na velkém parkovišti při silnici na Horskou Kvildu.

Přístup pěšky

Kostel snadno najdete ve středu obce.

Z Kvildy vede velké množství značených tras na všechny směry.

Příjezd na kole, parkování kol

Kvilda je přirozeným střediskem cykloturistiky. Obcí vede dálková cyklotrasa č. 33.

Poznámky pro vozíčkáře

Kostel je pro vozíčkáře přístupný zvně vždy, uvnitř jen při mších.

Rady a tipy

Dle názoru místních i turistů je nejpříjemnějším podnikem pro stravování na Kvildě provoz zvaný Pekárna a pivovar na severním okraji obce.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu