Veselské pískovny

Obrovské vodní plochy po těžbě štěrkopísku jižně od Veselí nad Lužnicí, krásná a vyhledávaná místa pro koupání a vodní sporty


Když se v Třeboňské pánvi povede horký letní den, vyrazte na Veselské pískovny. Stoupnete si do horkého písku na břehu a pozorujete rozsáhlou vodní plochu před sebou. Hladinu občas brázdí loď nebo surfař. Kromě milovníků koupání někde potkáte rybáře. Máte pocit, že jste se ocitli u moře. Opravdového moře.

Moře i s lidskou tlačenicí. Někdy u okraje pískovny autem stěží zaparkujete. Abyste našli své místo na lenošení, musíte jít často daleko od severního břehu, dál od stánků a kiosků, ale zase blíž k přírodě.

Veselské pískovny sestávají celkem z 5 uměle vytvořených jezer různé velikosti, která vděčí za svůj původ jednak rozsáhlým písečným náplavům při soutoku Lužnice a Nežárky, jednak skutečnosti, že lidé se rozhodli písečné sedimenty těžit, zejména pro potřeby stavebnictví. Stačilo jen zhruba rozmezí let 1950 až 1990 k tomu, aby se krajina na zhruba 240 hektarech mezi Veselím nad Lužnicí, Vlkovem a Horusicemi změnila k nepoznání. Nejvíce písku pobrala stavba jaderné elektrárny Temelín. Po skončení těžby, ale vlastně již během ní, prostory zcela zaplnila spodní voda. Byla a je stále mimořádně čistá. Příroda započala smazávat vliv člověka, takže na mnoha místech ani nepoznáte, že jezera jsou umělá. Mezi jezery zcela nenápadně skryta ve stínu stromů teče Lužnice.

Při rekultivaci se lidé snažili přírodě pomoci a někde břehy osázeli borovými sazenicemi. Ty zpočátku prosperovaly, ale později přírůstky zastavily. Zato lesy, které vznikly přirozenou obnovou ze semínek, rostly stále, neboť v nich byly jedinci různého druhu. Je tu vidět další důkaz, že i s nepříznivým osudem si příroda ví rady sama nejlépe. Ví například, že v takovém novém lese nejdřív musí růst břízy, vrby a další listnáče, které připraví půdu pro další stromy. Borovice bez podrostu je extrémně náchylná na škůdce nebo třeba na sněhové kalamity.

Když těžaři pískovny opustili, vešli sem zejména milovníci koupání, ale současně také zajímavé druhy rostlin a živočichů. V jezerech například žijí čolci, skokani, rosničky, písčité půdy jsou plné krtonožek, hnízdí tu dudci chocholatí, ale také ledňáček říční v počtu až 16 párů.

Ke koupání je využívána z pěti pískoven zejména ta ležící nejvíce na východ. Příjezd k ní je buď od severu od Veselí nad Lužnicí nebo od jihu od Vlkova. Podél břehu vede úzká silnice, na níž platí zákaz stání, takže parkovat lze buď na parkovišti na severním břehu nebo ve Vlkově. U severního břehu jsou také kiosky a občas se tu konají kulturní programy. Zde se také setkáte s největším náporem lidí. Nejkrásnější pláž je písčitá a táhne se na východním břehu v délce více než 1 km. Milovníci FKK pláží určitě zamíří na místo, kde se tato pískovna takřka dotýká řeky Lužnice.

Kousek od jižního  břehu této nejvyhledávanější pískovny najdete vzácný přírodní jev - přírodní rezervaci Pískový přesyp u Vlkova.

Pokud vás koupání omrzí, vydejte se pěšky či na kole okolo pískoven po naučné stezce, která se jmenuje docela prostě - Veselské pískovny.

V mrazivé zimě jsou vodní plochy pískoven ideální pro bruslení.

Podle:

http://www.rozhlas.cz/priroda/krasy/_zprava/veselske-piskovny--790997, 23. 1. 2017


Umístění

GPS souřadnice

49°10'20.601"N, 14°42'48.128"E

Adresa

Veselí nad Lužnicí, Vlkov 391 81

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Veselí nad Lužnicí, Vlkov nad Lužnicí
Nadmořská výška
410 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Třeboňsko

Přístup

Příjezd vlakem

Pokud chcete k pískovně přijít od severu, můžete z vlaku vystoupit v zastávce Veselí nad Lužnicí zastávka na trati Praha - České Budějovice. Rychlíky tu nezastavují. Pokud chcete přijít od jihu, vystupte z vlaku v zastávce Vlkov nad Lužnicí na trati Veselí nad Lužnicí - České Velenice - Gmünd.


Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka je na okraji území a obsluhuje ji autobus linky Veselí nad Lužnicí - Val, Hamr. Jezdí ale jen třikrát denně v pracovní dny, takže je pro příjezd běžného turisty nepoužitelný. Dodejme název zastávky: Veselí nad Lužnicí, pískovny.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště je na severním okraji pískoven. V sezonních špičkách nestačí kapacitně. Auto můžete nechat stát i ve Vlkově. V žádném případě neparkujte na obslužné komunikaci, která u pískoven vede souběžně se železnicí.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat na severním okraji pískoven na parkovišti.

Přístup pěšky

Ze železniční zastávky Veselí nad Lužnicí zastávka: Přejděte koleje a poté i řeku Lužnici a vydejte se po jejím pravém břehu proti proudu. Jakmile dorazíte na trasu naučné stezky, dejte se po ní vlevo po severním břehu jedné z pískoven. Jakmile dorazíte na žlutou značku, dejte se po ní vpravo. Celkem od vlaku k severnímu břehu nejnavštěvovanější pískovny je to 1,5 km po cestách a pěšinách.

Ze železniční zastávky Vlkov nad Lužnicí: Vyhledejte u nádražíčka žlutou značku a jděte po ní ve směru na Veselí nad Lužnicí. Jižní břeh nejnavštěvovanější pískovny dosáhnete asi po 1,5 km chůze po cestách a pěšinách. Cestou půjdete poblíž přírodní rezervace Pískový přesyp u Vlkova.

Příjezd na kole, parkování kol

Nejlepší přístupová komunikace má hladký asflat a vede mezi Veselím nad Lužnicí a Vlkovem podél železniční trati. Vede po ní také cyklotrasa 1134.

Poznámky pro vozíčkáře

Po březích pískovny se vozíčkář pohybovat nemůže, je tu příliš nerovný terén. Doporučujeme příjezd autem na parkoviště na severním břehu pískovny a dopravu na vozíku s pomocí doprovodu tam, jak to terén dovolí.

Rady a tipy

    

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu