Výhled ze zahrad nad Viničnými Šumicemi

Polní cesta nad starými sady a vinohrady nabízí dokonalou podívanou na Vyškovskou bránu a daleké obzory uzavřené Pálavou


Viničné Šumice jsou obcí, která dělá čest svému jménu. Několik vinohradů nad vsí shlíží do Vyškovské brány a čerpá sluneční energii na jižních svazích. A když jdete nad zahradami a vinohrady v lehce větrném počasí, opravdu tady šumí les.

Svah nad Viničnými Šumicemi je součástí dlouhé geologické linie, která se táhne od Brna k Vyškovu a pak k Prostějovu. Výše položené části svahu a svah samotný jsou složeny ze starších hornin Českého masívu, dole ve vsi jsou již horniny mladší, které patří do Karpat. Hranice mezi dvěma naprosto odlišnými geologickými soustavami je současně místem dalekých výhledů.

V mapě jsme vyznačili jednu z vyhlídek, ale z polní cesty se žlutou turistickou značkou se můžeme dalekými horizonty kochat vícekrát. Uvidíme nejbližší vsi Viničné Šumice a Kovalovice a větší část Vyškovské brány, která spojuje Brněnsko a Hanou, dále pak Pracký kopec s Mohylou míru, poněkud dále též zdánlivě plochý Výhon. Při daleké dohlednosti obzor uzavírá Pálava.



Umístění

GPS souřadnice

49°12'59.407"N, 16°49'48.190"E

Adresa

Viničné Šumice 664 06

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Viničné Šumice
Nadmořská výška
378 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Přes blízký Rousínov sice vede železniční trať Brno - Přerov, ale na ní není v úseku Vyškov - Křenovice hor. n. zaveden provoz osobních vlaků a rychlíky v Rousínově nezastavují. Proto se do blízkých Viničných Šumic dostanete jedině autobusem, a to z Brna.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkých Viničných Šumic jezdí z Brna, zastávka Úzká (u Tesca blízko hlavního nádraží) autobus č. 702 s hustou frekvencí spojů v pracovní dny, přibližně po hodině o víkendu. Vystupte v zastávce Viničné Šumice, Hradská.

Nebo doporučujeme jet některou z autobusových linek do Rousínova (např. 602 Brno - Rousínov - Bučovice, 107 Brno - Rousínov - Vyškov - obě provoz po celý týden) a zde přestoupit na linku 731 Rousínov - Habrovany - Olšany. Vystupte na zastávce Rousínov, Vítovice. O víkendu je frekvence spojů nízká.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po místní silnici mezi obcí Viničné Šumice a Vítovicemi, což je vesnice a místní část Rousínova. Auto lze nechat na křižovatce s polní cestou na nejvýše položeném místě místní silnice. Vede tu žlutá značka.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Silnice mezi Vítovicemi a Viničnými Šumicemi je velmi úzká. Doporučujeme parkovat ve Vítovicích.

Přístup pěšky

Z Vítovic: jděte po žluté značce nejdřív po silnici, pak polními cestami. Na odbočce ze silnice minete místo, které popisujeme jako vhodné pro ponechání auta. Celkem asi 1,5 km.

Z Viničných Šumic: jděte prudkým stoupáním po zelené značce nad obec, zhruba ve dvou třetinách svahu odbočte vpravo na žlutou. Celkem asi 1,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Obě popisované cesty jsou sjízdné pro horská kola, ale jen s obtížemi. Spíše doporučujeme pěší přesun.

Poznámky pro vozíčkáře

Popisované místo je pro vozíčkáře nedostupné.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu