Zahradní železnice v Brně-Obřanech

Krásné pobavení pro děti i dospělé na miniaturním prostoru

Kontaktní informace

+420 603 279 177
Oficiální stránky

Téměř na okraji zástavby Brna-Obřan při řece Svitavě před rokem 1990 začal ing. Miloš Kovář budovat miniaturní zahradní železnici. Měla připomínat provoz ve 30. až 50. letech 20. století. Protože zahrádku má vskutku malou, zvolil poměrně velké zmenšení provozních rozměrů vůči skutečnosti - přibližně 1 : 10. Koleje mají rozchod 160 mm a modely mají "za úkol" po takto zmenšené trati vozit děti. Jak?

Modelové lokomotivy mají za sebou seřazeny zmenšeniny nákladních vagonů, do nichž se děti pohodlně vejdou. Za dobrovolný poplatek se mohou vézt na trati, které vede mimo jiné tunelem, kam se samozřejmě cestující těší nejvíc. Provozovatel nestanovil "jízdní řád" v němž by například bylo ustanovení, jak dlouho má trvat jízda či kolikrát se děti mohou svézt. A tak při jízdách panuje pohoda, pokud se mezi návštěvníky nenajde "narušitel". 

V provozu je parní souprava, dvouvozová motorová souprava, dieselová lokomotiva, motorový vůz na zubačce, drezína - pracovní vlak s postavičkami, "dieselmotorový brejlovec" ve svérázném designu spíše připomínajícím elektrickou lokomotivu "Eso". Posledně jmenovaný stroj je základem většiny jízd. 

Nadšený tvůrce trati má zařízení v provozu obvykle v neděli od 11 do 13 a pak od 14 do 17 hodin. Jeho dílo je obdivováno dětmi i dospělými, cestu sem si našly i hromadné sdělovací prostředky. Návštěvníky láká také svérázný, ale velmi srozumitelný web. 

Podle:

http://www.zahradnizeleznice.net/, 31. 8. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°13'39.978"N, 16°39'30.004"E

Adresa

Mlýnské nábřeží 35a
Brno-Maloměřice a Obřany
Brno 614 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Obřany
Nadmořská výška
215 m.n.m.
Základní číselné údaje
Délka kolejí na železnici je přibližně 100 m. Použitý rozchod je 160 mm. Pro pohon železničních vozidel bylo zvoleno el. napětí 24 V stejnosměrného proudu z trafo zdroje s usměrňovačem. Na trati je v činnosti 9 výhybek. Stavbu trati majitel zahájil před r. 1990.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno Židenice, odtud jezdí autobusy k přestupnímu uzlu Stará osada, pak trolejbusem nebo autobusem na Tomkovo náměstí a odtud tramvají č. 4 směr Obřany, Babická. Nebo ze železniční stanice Brno hlavní nádraží tramvají č. 4.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Tramvají č. 4 - zastávka Obřany, Babická. 

Příjezd osobním autem, parkování

Osobním autem můžete jet z Brna-Maloměřic a Obřan po pravém břehu řeky (Mlýnské nábřeží). Přímo u atrakce se parkovat ale nedá, musíte si na nábřeží najít širší místo nebo jet až na jeho konec k lomu, kde parkovat lze. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus zaparkujte u konečné stanice tramvají v Brně - Obřanech - 0,5 km. 

Přístup pěšky

Nejlepší přístup k lokalitě je od konečné stanice tramvají v Brně - Obřanech. Přejdete řeku Svitavu a jdete proti proudu. Vede tu také červená a žlutá značka. Od tramvaje necelých 0,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přístupová cesta pro pěší platí i pro cyklisty.

Poznámky pro vozíčkáře

Místo je vhodné pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu