Therme Laa

Krásný vodní a saunový svět v městečku těsně při česko-rakouské hranici

Kontaktní informace

0043 2522/84700-570
Oficiální stránky
service@therme-laa.at

Rovinatá krajina Dyjskosvrateckého úvalu východně od Znojma milovníky turistických atraktivit nepřitahuje. Je tu na rakouské i české straně hranice jen málo přírodních krás a historických zajímavostí.

Město Laa an der Thaya je výjimkou. Jeho sláva počala stoupat vzhůru na začátku 21. století. Začaly být využívány bohaté zásoby podzemních minerálních vod. Přišel silný investor, který v několika etapách nechal vybudovat obří koupaliště, hotel, restaurace a saunový svět. Přes poměrně vysoké vstupné přišel rychlý úspěch a návštěvnost města raketově vzrostla.

Laa an der Thaya leží v místech, která ve třetihorách byla dlouho okrajem moře zasahujícího sem z centrálních Karpat. Horotvorné pohyby zdvihly mořské dno na současnou úroveň, takže dno se stalo souší a mořské usazeniny jsou uloženy pod celým Dyjskosvrateckým úvalem, tedy i pod městem. A v nich zůstaly pod zemí "uvězněny" obrovské zásoby mořské vody. Úplně stejný původ mají zásoby vod pod Pasohlávkami, Hodonínem, pod Klimkovicemi nebo pod Karvinou. I v těchto místech vznikly akvaparky nebo lázně.

Těžko, říci, zda využití vod v Laa nazvat jako lázně nebo jako akvapark. A je to lhostejné. Pro návštěvníky slova v  němčině "Therme Laa" představují vysokou úroveň zážitků v teple, teplé vodě, v absolutní čistotě, v pohodě, s tradičně skvělou úrovní profesionálního servisu.

Nyní podrobnější popis.

Z prostorného parkoviště se dostanete přes krytou lávku pro pěší do prostoru pokladen, kde dostanete čip, na který se sejme ještě před šatnami čas příchodu a při opuštění placeného prostoru se tu zaznamená čas odchodu. Na čip se účtuje útrata také v restauraci. Zákazník platí až na závěr při odchodu z lázní.

Šatny se sprchami, WC, převlékacími boxy a skříňkami jsou společné pro muže i ženy a jsou umístěny v podzemí.

Vodní svět (akvapark, lázně)

Všechny bazény obsahují přírodní minerální vodu velmi příznivého složení s vysokým obsahem iontů sodíku, chloru a jódu. Uvnitř budovy je v provozu vnitřní bazén o teplotě vody 34°C s vodním proudem a masážními lavicemi, dále venkovní masážní bazén s masážními lehátky a menšími atrakcemi. Venku jsou v provozu dva bazény, jeden relaxační o teplotě vody 36°C a jeden plavecký s vodou teplou 28-30°C. V létě je v tomto bazénu voda chladnější (asi 24-26°C).

Od června do srpna jsou venku okolo bazénů v "provozu" lehátka, letní bar, slunečníky, plážový volejbal a stolní tenis. Do venkovní části platí v létě cenově zvýhodněný vstup, tzv. tarif Sluníčko. Návštěvníci jdou do venkovní části přímo, bez využití šaten.

Uvnitř areálu si můžete sjet jeden tobogán, který má uvnitř různé druhy osvětlení, místy jedete úplně potmě. Tobogán má poněkud drsný dojezd, takže není určen pro neobratné povaleče.

V rámci vodního světa funguje tzv. Rodinná textilní sauna, kam se chodí v plavkách bez nutnosti připlácet.

Architektura vodního světa v Laa není nikterak nápaditá, ale současně je vhodná pro tento typ provozu. O to více se investor snažil v saunovém světě, jak popisujeme níže.

Saunový svět

Rakušané saunování milují a během let se u nich vyvinula specifická kultura trávení času v saunách. Během existence lázní v Laa již jednou v saunách proběhla generální rekonstrukce. K lepšímu. Je zřejmé, že investorovi na této části areálu záleží.

Po vstupu z vodního světa přes zvláštní turniket vstoupíte do klidného, architektonicky příjemně pojatého prostoru se saunami, vířivkami a bazénky v interiéru i venku. Saunový areál není plošně rozsáhlý, přesto působí velkoryse.

Vstup je dovolen osobám nad 14 let, návštěvníci v saunách a ve vířivkách nemají plavky, v odpočívárnách či na lehátkách jsou obvykle oblečeni do županu či prostěradla. 

Loft sauna: má teplotu 70°-80°C.

Borovicová (Zirben)sauna: s teplotou 90°C. Vyznačuje se příjemnou vůní borového dřeva.

Weiviertelská sauna: s teplotou 60°C je příjemným prostorem pro odpočinek. Je v ní instalována chromoterapie (pozvolné změny barev osvětlení).

Rybníková sauna (Teichsauna): je velmi příjemným prostorem o teplotě 90°C. Je z ní velkým oknem pohled na vodní plochu, kterou v nadsázce můžeme nazvat rybníkem. 

Parní lázeň (Dampfbad): Příjemná, klasická parní koupel o teplotě kolem 45°C.

Ve všech saunách probíhají saunové rituály (ceremoniály). Některé vedou saunoví mistři, jiné zkušení štamgasti. Do některých saun v určitou dobu přinese obsluha vonný nálev a hosté si ceremoniál provedou sami - zajímavá samoobsluha. Rozpis ceremoniálů (Augfuss) je k nahlédnutí na nástěnce v saunovém světě i na internetu.

Mimořádně zajímavě řešené jsou možnosti ochlazování a koupání. Uprostřed interiérové části je obrovská vířivka a venku dva bazény, jeden s chladnější, druhý s teplejší vodou. Samozřejmým vybavením jsou sprchy, lehátka, v prvním patře je bar a salonek, můžete tu odpočívat na vodních postelích.

Saunový areál ještě nabízí za příplatek pobyt v infrakabině.

Silent Spa

Na konci roku 2016 byla v Laa k dosavadnímu vodnímu a saunovému světu a k hotelu otevřena zcela nová, rozsáhlá, členitá budova nazvaná Silent Spa (tiché lázně). Má tvar čtyřlístku, jemuž uprostřed vévodí mohutná věž. Luxusnímu zážitku odpovídá i vysoká cena vstupného. Redakce webu egeon zatím nemůže zážitek ze Silent Spa okomentovat.

Provozní doba:

Denně 9 - 22, poslední vstup 20.00, konec koupání 21.40.

Ceny (výběr): 

Základní lázeňský vstup pro dospělého do 3 hod. 18 €, denní vstup 5 a více hodin 26 €. Tarif Sluníčko v létě při teplotách nad 25°C je nižší.

Příplatek za saunový svět je 8,30 €, po 18. hodině 4,50 €. (r. 2017).

Podle:

leták z Laa z r. 2016

https://www.therme-laa.at/cs/lazne-v-rakousku.html, 30. 6. 2017
     

    


Umístění

GPS souřadnice

48°43'23.018"N, 16°23'40.826"E (vchod)

Adresa

Thermenplatz 1
Laa an der Thaya A-2136

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Laa an der Thaya
Nadmořská výška
180 m.n.m.
Základní číselné údaje
Areál lázní v Laa an der Thaya se začal budovat r. 2001.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Laa vede železniční trať z Vídně (č. 902). Konečná stanice této trati je velmi blízko lázní. Z České republiky můžete veřejnou dopravou přijet pouze autobusy.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Laa k lázním  jede z Brna přes Pohořelice autobus č. 104. Jízdní řád je zde: http://www.idsjmk.cz/jrady/104.pdf.

Příjezd osobním autem, parkování

Z ČR se dostanete do Laa přes hraniční přechod z Hevlína. V těsné blízkosti lázní je velmi prostorné parkoviště.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na parkovišti u lázní pohodlně zaparkuje i autobus.

Přístup pěšky

Z parkoviště nebo od zastávky autobusu je to k lázeňským pokladnám do 200 m.

Příjezd na kole, parkování kol

Z ČR se dostanete do Laa přes hraniční přechod z Hevlína.

Poznámky pro vozíčkáře

Areál lázní je jen částečně bezbariérový.

Rady a tipy

Doporučujeme návštěvu lázní ve všední den v odpoledních a večerních hodinách. Je tu daleko nižší návštěvnost než o víkendu. Doporučujeme sledovat web a zjistit platnost narozeninových vstupů zdarma.

V Laa děti ocení spíše koupání, dospělým doporučujeme saunový svět.


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu