Údolí Balinky a Zakřanského potoka

Poměrně hluboké, místy skalnaté údolí jihozápadně od Brna láká k vycházce nebo k vyjížďce na kole


Západně od města Zbýšova, v krajině mírných kopců u Brna, turistů mnoho nepotkáte. Možná neprávem. Místní se snaží nalákat na památky hornické minulosti ve Zbýšově a v Oslavanech, několik nadšenců opravilo bývalou železniční vlečku ze Zastávky u Brna a vozí na ní ve speciálních vlacích návštěvníky, ale o možnosti hezkých procházek ve zdejších lesích se moc neví.

A právě údolí Balinky a Zakřanského potoka západně od Zbýšova se k procházkám hodí znamenitě. Nečekejte žádné extra zajímavé přírodní krásy nebo historické památky. V údolí, jehož osou vede lesní cesta, je jen ticho a hvozd, taky nevysoké skalky. V létě sem tam nějaký houbař nebo cyklista. Představitelé místního mikroregionu Kahan tu nechali vyznačit Cyklotrasu Permoníků. Pěší turistická značka údolím nevede, jen v dolní části krátce osu údolí kopíruje modře značená trasa ze Zbýšova do Oslavan. 

Výlet doporučujeme začít u koupaliště ve Zbýšově, jít od něj k západu a vejít do lesa za posledním stavením. V lese se po 250 metrech dáte doprava a další změny směru zhruba v pravém úhlu přijdou opět vždy asi po 250 metrech v tomto pořadí: doleva, doleva, doprava. A pak sejdete do údolí a jdete po proudu asi 2,5 km, až se k vám zleva přidá modrá značka. Tou se dáte doleva do kopce a vrátíte se cca po 2 km opět do Zbýšova. Kousek před městem se nezapomeňte ohlédnout doprava. Z nezvyklého pohledu uvidíte Pálavu. 


Umístění

GPS souřadnice

49°8'44.223"N, 16°19'23.342"E (křižovatka cest při soutoku Balinky a Zakřanského potoka)

Adresa

Zbýšov, Lukovany 664 11

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Zbýšov u Oslavan, Lukovany
Nadmořská výška
255 m.n.m. - 330 m.n.m. (dno údolí)
Základní číselné údaje
Údolí je dlouhé asi 3,5 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Zastávka u Brna (trať Brno - Třebíč - Jihlava).  Dál pokračujte autobusem.   

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem jedte do Zbýšova, nejlépe na zastávku Zbýšov, MěÚ, odkud se pak vydáte pěšky. Jezdí sem dvě linky, č. 421 nebo 153, na obě můžete přestoupit z vlaku v Zastávce u Brna. 

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme zaparkovat někde poblíž koupaliště ve Zbýšově, kde je několik parkovacích míst. V rekreačních špičkách počítejte s tím, že v okolí bude hodně vozů a můžete parkovat až dále v okolních ulicích.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat například u bývalého dolu Simson ve Zbýšově.   

Přístup pěšky

Údolím nevede v celé délce žádná značená trasa pro pěší. Dolní částí údolí vede modrá značka Zbýšov - Oslavany. Popis pro pěší najdete výše. 

Příjezd na kole, parkování kol

Údolím v jeho horní části vede Cyklotrasa Permoníků. Na horském kole lze ale projet celé údolí podle popisu cesty pro pěší. Při návratu po modré značce počítejte s jedním nesjízdným úsekem, kde kolo budete muset vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Polní cesty v údolí mají hodně terénních nerovností, takže popisovaná lokalita není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu