Výhled na Lomnici z úbočí Ledňova

Zajímavý pohled na barokní městys u Tišnova


Poněkud zapomenutý městys Lomnice u Tišnova by mohl centrem turistického ruchu. Jeho zástavba je doslova prošpikována nejrůznějšími památkami (ale ani jedna z nich není běžnému turistickému provozu přístupná). Od Tišnova sem vede kvalitní cyklostezka a nechybí občerstvovací možnosti. Místní lesníci nechali u města vyznačit hezkou naučnou stezku, u které je nevýhodou snad jen to, že vede v příkrém stoupání. A právě z trasy naučné stezky anebo z její blízkosti  lze na lesní "vrstevnicové" asfaltce zažít parádní výhledy na Lomnici a okolí. 

Umístění

GPS souřadnice

49°24'8.991"N, 16°25'34.017"E

Adresa

Lomnice 679 23

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lomnice u Tišnova
Nadmořská výška
454 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Tišnov - 8 km. Odsud lze jít do centra Tišnova po žlutě značené turistické trase, pak po modré do Lomnice většinou hezkým údolím Besénku.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Lomnice je uzlem místních autobusových linek, jezdí sem z Tišnova linka 333, z Černé Hory linka 235, z Doubravníku linka 340 a z Lysic linka 257. Malé autobusové nádraží najdete jihovýchodně od náměstí.

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte na náměstí v Lomnici nebo u mostu přes Besének (49°24'26.050"N, 16°24'53.104"E).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkujte na náměstí v Lomnici.

Přístup pěšky

Z náměstí v Lomnici jděte nejdříve na sever do údolí Besénku a pak vpravo po cyklostezce k začátku naučné stezky. Strmě stoupejte nahoru k vrstevnicové lesní cestě. Naučná stezka míří vlevo, výhled je poněkud vpravo. 

Příjezd na kole, parkování kol

Lesní asfaltovou silnici nad Lomnicí doporučujeme pro výlet z Lomnice. Jeden její konec je západně od Rašova (kam musíte z Lomnice vystoupat) (49°25'2.412"N, 16°26'26.226"E), výlet můžete ukončit po "okružní jízdě" pak v Rašově nebo sjet do Jamného nebo do Šerkovic a vrátit se zpět do Lomnice. Ne všechny úseky jsou asfaltové, proto je nutné horské kolo. 

Poznámky pro vozíčkáře

Výhledové místo není pro vozíčkáře dosažitelné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu