Vyhlídky na Dyji nad hradem Kollmitz

Překrásné scenérie na rakouském úseku řeky


Nad hradem Kollmitz jeden z posledních majitelů nechal postavit mauzoleum pro svoji manželku. Mnoho turistů se spokojí s návštěvou zříceniny a jen někteří se škrábou do stráně nad hradem k mauzoleu. Téměř nikdo si pak nevšimne nádherných skalních partií mezi tzv. Českou zdí a mauzoleem, z nichž se otevírají krásné pohledy do údolí řeky Thaya. Rozhodně doporučujeme krátce odbočit ze značené cesty mezi hradem a mauzoleem na místo, kde tušíte skály. Výhled odtud je velmi potěšující a uklidňující. 




Umístění

GPS souřadnice

48°49'36.825"N, 15°31'56.283"E

Adresa

Kollmitzdörfl
Raabs an der Thaya 3820

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kollmitzdörfl
Nadmořská výška
470 m.n.m. - 480 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Zissersdorf na trati Retz - Drosendorf. Na trati je ale jen omezený příležitostný provoz historického vlaku Reblaus express. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Doporučujeme příjezd autem.

Příjezd osobním autem, parkování

K hradu vede velice úzká strmě stoupající silnice od jihu ze vsi Kollmitzgraben a od severu lesní cesta sjízdná pro auta ze vsi Kollmitzdorfl. Před první bránou hradu Kollmitz může parkovat jen velmi omezené množství vozů, jinak musíte zůstat s autem dole ve vsi u řeky. Ani zde však mnoho místa není. Malé parkoviště se nachází při příjezdu od severu před bránou Böhmische Mauer.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat jen ve vsi Kollmitzgraben dole u řeky anebo severně od hradu ve vsi Kollmitzdorfl. 

Přístup pěšky

Od první brány hradu Kollmitz jděte lesní cestou šikmo vzhůru asi 300 m.  Dorazíte k  Böhmische Mauer a za ní jděte podle šipky k mauzoleu. Ze široké lesní cesty zabočíte doprava. Pozorně se dívejte v lese, kde spatříte malý kuželovitý kopeček, na který vystupte. Kopeček na druhou stranu spadá do údolí řeky a otevírá se z něj výhled. Další místo výhledu najdete poněkud výše nad kopečkem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Místo není dostupné na kole, ale nedaleká cesta mezi Českou zdí a mauzoleem je sjízdná na horském kole, hlavně ve směru dolů. 

Poznámky pro vozíčkáře

Místo není pro vozíčkáře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu