Akvadukt pod hradem Veveří

Nenápadná stavba zásobuje vodou tři rybníčky


Pod hradem Veveří se klikatí silnice II. třídy, která vede hlubokým údolím potoka Veverky. Současně se tady, takřka na dosah vod Brněnské přehrady, zrcadlí hladiny tří rybníků. S přehradou ale jejich hladiny nesouvisejí. Potok Veverka ústí do vod přehrady jinde a přímo rybníky nenapájí. Kde se v rybnících bere voda?

Odpověď musíme hledat pod hradem v korytě potoka Veverky, na němž je vybudován malý kamenný jez. Je to nedaleko dolního parkoviště pod hradem směrem po proudu. Pokud jedete autem po souběžné silnici nebo jdete pěšky po vedlejší šotolinové cestě, snadno jez unikne vaší pozornosti.

Nad jezem odbočuje doleva podzemní potrubí, jímž je vedena část vod potoka. Potrubí pokračuje mezi silnicí a potokem až k silničnímu mostu. Pokud stojíme na silnici čelem ve směru toku, pak vpravo od silnice potrubí překračuje vodní tok a pak vede k prvnímu rybníku - stále pod zemí. Jestliže akvadukt definujeme jako mimoúrovňové křížení vodních toků, kdy je většinou přirozený tok dole a umělý nahoře, pak jeden takový technický unikát existuje na území Brna pod hradem Veveří. Málokdo o něm ví. I když není příliš pohledný a už vůbec ne fotogenický, stojí za zhlédnutí. Potrubí nad silnicí pod hradem je nové, v minulosti podobný akvadukt dosloužil a rybníčky byly delší dobu bez vody. 

Dřevěná lávka pro pěší těsně vedle akvaduktu a nástupní molo u blízkého přístaviště lodí naopak dělají čest brněnské přírodní architektuře. 




Umístění

GPS souřadnice

49°15'24.542"N, 16°27'52.299"E

Adresa

Brno-Bystrc
Brno 635 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bystrc
Nadmořská výška
237 m.n.m.
Základní číselné údaje
Odhadovaná délka akvaduktu je 25 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší "rozumnou" železniční stanicí je Brno hlavní nádraží, odkud pokračujte do zastávky Přístaviště tramvají č. 1. Dál pokračujte autobusem č. 303. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Podél pravého břehu přehrady jezdí autobus č. 303 na trase Brno, Zoologická zahrada - Hrad Veveří - Veverská Bítýška. Vystupte na zastávce Lávka pod hradem.

Na přehradě Dopravní podnik města Brna provozuje lodní dopravu. Jízdní řád lodí: http://www.idsjmk.cz/jrady/lod.pdf.  Je dražší, pomalejší, ale atraktivnější než autobus. Přepravuje i jízdní kola. Vystupte na zastávce Hrad Veveří, přístaviště. 

Příjezd osobním autem, parkování

Osobní auto zaparkujte pod hradem Veveří, kde je velké bezplatné parkoviště. Odtud jděte pěšky po stezce podél silnice celkem 700 m, cestou půjdete ke dřevěné lávce a na opačné straně silnice uvidíte akvadukt.  Nepokoušejte se parkovat jinde. Městská policie tu je velmi obezřetná. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může též parkovat pod hradem Veveří 

Přístup pěšky

Ze zastávky autobusů 303 Lávka pod hradem: Jděte k lávce asi jen 300 m. Akvadukt je na opačné straně silnice. 

Ze zastávky lodní dopravy Hrad Veveří, přístaviště: vyjděte na silnici, pak vpravo k lávce, celkem jen 100 m.

Z parkoviště pod hradem Veveří: Jděte po pěší stezce, která lemuje silnici, k řece, celkem 700 m. Cestou půjdete k lávce. Akvadukt je na opačné straně silnice. 

Příjezd na kole, parkování kol

Oba břehy přehrady jsou vyhledávány milovníky kol.  

Levý břeh je od Osady proti proudu "přírodní" se zákazem vjezdu motorových vozidel a celkem rozumně sjízdný, ale jen pro horská kola. V dalším úseku do Chudčic můžete jet po žluté pěší trase, ale slabší povahy nezvládnou na úzkých místech a mezi srázy dávku adrenalinu. Také hrozí kolize s pěšími. Oficiální trasa vede po modré značce (širší lesní cesta) a je daleko bezpečnější. 

Na pravém břehu jsou cyklisté po celé délce nuceni jet po nebezpečné silnici s hustou frekvencí vozidel a s konstrukcí vozovky takřka bez krajnic. Pravý břeh nedoporučujeme zejména pro výlety s malými dětmi! Akvadukt míjí dálková trasa č. 1 Praha - Brno, která vede od hradu Veveří k centru Brna po pravém břehu přehrady, tedy po silnici. 

Poznámky pro vozíčkáře

Stezka mezi přístavištěm osobní lodní dopravy a parkovištěm pod hradem Veveří je pro vozíčkáře sjízdná, a to i na dřevěné lávce v blízkosti akvaduktu. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu