Dům U Dvou slunců

Zde v Praze žil spisovatel Jan Neruda


Dům U Dvou slunců v Praze na Malé Straně se v l. 1845-57 stal místem pobytu Jana Nerudy. Byl postaven jako renesanční jednopatrová novostavba na gotické parcele, barokně byl přestavěn mezi lety 1673-90. Z této doby pochází dva bohaté volutové štíty kryjící hloubkově orientované sedlové střechy i domovní znamení. Pamětní deska připomíná pobyt Jana Nerudy v l. 1845-57. 

K další přístavbě západního dvorního křídla došlo v době pozdního baroka, poté v době raného klasicismu bylo doplněno dvorní průčelí předního domu podklenutým ochozem a pavlačemi s přístavkem. V 1. pol. 19. stol. bylo upraveno podkroví východního střešního dílu a starší sklep při ulici byl rozšířen a také byl zčásti nově zaklenut. Výstavba zadního domu na místě terasové zahrádky proběhla až asi kolem poloviny 19. stol. Nejnovější rekonstrukce proběhla r. 1992. 

Na levý meziokenní pilíř byla péčí Spolku Menšího Města pražského r. 1895 osazena vysoká kovová deska, která připomíná pobyt Jana Nerudy v l. 1845-57. Na zhotovení se podíleli náčrtem Viktor Oliva, model vyrobil V. R. Smolík, desku vytepal F. Houdek. Pod deskou jsou osazena dvě krásná domovní znamení v podobě sluncí. 

Z doby renesance se v domě zachovaly jen klenby v suterénech, klenutá jsou přízemí v obou domech, patra jsou plochostropá spojená s přízemím vřetenovým schodištěm. 

Dům U Dvou slunců je velmi hodnotným objektem, který se podílí na jednotné harmonické podobě uliční fronty Nerudovy ulice a tím i Královské cesty. 

https://www.pamatkovykatalog.cz/dum-u-dvou-sluncu-15545281, 1. 1. 2020


Umístění

GPS souřadnice

50°5'18.524"N, 14°23'49.978"E

Adresa

Nerudova 47
Praha 1 - Malá Strana
Praha 118 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Malá Strana
Nadmořská výška
236 m.n.m.
Základní číselné údaje
Jan Neruda v domě žil v l. 1845-57. Pamětní deska byla na dům osazena r. 1895.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční stanice Praha hlavní nádraží, Praha Masarykovo nádraží nebo Praha-Smíchov

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší stanicí metra je Malostranská na lince A. Ještě blíže se dostanete tramvají. Vystupte na zastávce Malostranské náměstí

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme parkovat na některém ze záchytných parkovišť na okraji Prahy u stanice metra. Nebo hledejte místo s bílými přerušovanými  pruhy. Tato místa jsou doplněna dopravní značkou s oranžovým či zeleným pruhem.
V „oranžové“ zóně můžete parkovat max. 2 hodiny. V „zelené“ zóně smíte parkovat 6 hodin. Provozní doba, způsob platby a cena je vždy uvedena na parkovacím automatu.
. Neparkujte v místech s modrými pruhy, ta jsou určena pro rezidenty.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms

Přístup pěšky

Od zastávky tramvají Malostranské náměstí jděte vzhůru Nerudovou ulicí. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pro tuto část Prahy kolo nedoporučujeme, ale jízda tu dovolena je. Ulice Nerudova a okolí je ale zaplaveno pěšími návštěvníky.   

Poznámky pro vozíčkáře

Nerudova ulice pro samostatný pohyb vozíčkářů není vhodná. Je velmi strmá, s nerovným povrchem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu