Kostel P. Marie pod řetězem v Praze

Objekt na Malé Straně byl založen již r. 1158.


Kostel Panny Marie pod řetězem zaujme názvem a také pevnostním charakterem. Patřil řádu johanitů neboli maltézským rytířům.

Románská stavba byla založena patrně již r. 1158 králem Vladislavem, ale při gotické přestavbě ve 14. století zcela zanikla. Měla podobu trojlodní románské baziliky a stála v místech dnešního nádvoří. Dvojice věží  a pevnostní povaha kostela po přestavbě měla napovídat, že řád měl v dějinách vždy bojovou pověst. Založen byl r. 1048 a usiloval o dobytí Svaté země.

Poněkud podivný název kostela je skutečně odvozen od řetězů, jimiž byly zavírány brány k řádovému konventu.

Nelze přitom spolehlivě určit dobu přestavby, je ale zřejmé, že její počátek byl v první polovině 14. století. R. 1378 bylo zcela určitě hotovo kněžiště, neboť na něm spočinulo tělo císaře Karla IV. , když bylo vystavováno. Gotická předsíň v kostele je postavena ve stylu vrcholné gotiky. Pochází z konce 14. století. Na hlavním oltáři namaloval obraz vrcholný mistr českého baroka Karel Škréta. Je na něm zaznamenána bitva u Lepanta, v níž křesťanské loďstvo porazilo tureckého protivníka, který měl jednoznačně „papírovou“ převahu. V kostele je ještě jeden Škrétův obraz – Stětí sv. Barbory a ve štítě uvidíte pozdně gotickou sošku Madony. Ačkoli kostel stojí na románských základech a věže jsou gotické, konečná podoba je barokní z l. 1640-50. Projektoval ji Carlo Lurago. Mramorovou sochu velkopřevora Rudolfa Colloreda, velitele obrany Prahy při švédském obléhání r. 1648, vytvořil v polovině 19. století Emanuel Max.

Podle:

Pejčoch, S., Cincibus, J. (2001): Praha, praktický průvodce, Regia Praha, str. 53

Rybár, C. (1998): 100 památek historických měst pražských, Libri Praha, str. 110

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_Panny_Marie_pod_%C5%99et%C4%9Bzem, 9. 8. 2017


Umístění

GPS souřadnice

50°5'11.431"N, 14°24'20.940"E

Adresa

Lázeňská
Praha 1 - Malá Strana
Praha 118 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Malá Strana
Nadmořská výška
190 m.n.m.
Základní číselné údaje
Stavba byla založena již r. 1158.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem jeďte buď do železniční stanice Praha hlavní nádraží nebo Praha Masarykovo nádraží nebo Praha Smíchov, kde přestupte na metro. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší stanice metra se jmenuje Malostranská (linka A). Tramvaje jezdí ještě blíže. Spojení hledejte do zastávky Hellichova nebo Malostranské náměstí

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme parkovat na některém ze záchytných parkovišť na okraji Prahy u stanice metra. Nebo hledejte místo s bílými přerušovanými  pruhy. Tato místa jsou doplněna dopravní značkou s oranžovým či zeleným pruhem.
V „oranžové“ zóně můžete parkovat max. 2 hodiny. V „zelené“ zóně smíte parkovat 6 hodin. Provozní doba, způsob platby a cena je vždy uvedena na parkovacím automatu.
. Neparkujte v místech s modrými pruhy, ta jsou určena pro rezidenty. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms

Přístup pěšky

Mezi Malostranskými věžemi Karlova mostu a Malostranským náměstím na frekventované Královské cestě odbočte do ulice Lázeňské a kostel velmi brzy najdete. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz cesta pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Nádvoří kostela je přístupné vozíčkářům. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu