Výhled do údolí Jihlavy nad táborem u hradu Templštejna

Skvělý pohled do skalnaté scenérie


Při lesní cestě, která stoupá od tábořiště Pod Templštejnem k Biskoupkám, se ze skal otevírá nádherný výhled do  údolí. Řeka Jihlava tady teče pod mohutnou skálou, na níž je vystavěn hrad Templštejn, který se zachoval jen částečně jako zřícenina. Převýšení mezi vyhlídkovým místem a hladinou řeky není velké, jen asi 45 metrů, přesto místo výhledu působí grandiózním dojmem. 

Umístění

GPS souřadnice

49°5'36.155"N, 16°14'54.051"E

Adresa

Biskoupky 664 91

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Biskoupky na Moravě
Nadmořská výška
275 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Přírodní památka Pustý mlýn

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice: Ivančice (konečná na slepé odbočce z trati Brno - Hrušovany nad Jevišovkou). Při cestě z Brna můžete také využít železniční stanici Tetčice a pak pokračovat autobusem.

Z Ivančic k tábořišti Pod Templštejnem je to podél řeky Jihlavy buď po silnici nebo po červené značce asi 12 km.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Můžete jet buď linkou 423 na trase Rosice - Tetčice, žst. - Ivančice - Oslavany - Biskoupky - Mohelno. Vystupte v zastávce Biskoupky. Spoje na této lince navazují v Tetčicích na vlaky a o víkendech jsou přizpůsobeny pro dopravu kol. Z Biskoupek musíte pěšky asi 4 km.

Také můžete jet linkou 441 na trase Moravský Krumlov - Jamolice - Dukovany. O víkendech tu ale jezdí jen velmi málo spojů. Vystupte v zastávce Jamolice, lesovna. Ke hradu je to pěšky necelé 2 km, pak pokračujte do údolí k táboru a vzhůru po červené značce. 

Příjezd osobním autem, parkování

Pod hrad Templštejn vede od Ivančic úzká asfaltová silnice, která slouží k obsluze táborů u řeky. Pod zříceninou silnice končí a je tu jen omezené množství možností k zanechání auta. Můžete přejet ocelovou lávku a nechat auto na druhém břehu u polní cesty. Pokud jste ubytování v rekreačním středisku Pod Templštejnem, pochopitelně pojedete až k poslední závoře. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusy pod Templštejn nedojedou, vedoucí musí účastníky zájezdu nechat vystoupit u lomu asi 2 km před táborem. 

Přístup pěšky

Z Biskoupek: nejdřív dolů k řece k chatové osadě, pak po lávce přes řeku, pak proti proudu k táborům a nakonec vpravo vzhůru po žluté a červené značce. Celkem asi 4 km.

Z Ivančic: podél řeky po červené značce, nakonec od tábora Pod Templštejnem po červené a žluté vpravo nahoru, celkem asi 12 km. Červená pak pokračuje ke hrázi v. n. Mohelno. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kolem vyhlídky vede cyklotrasa, která má terénní ráz. "Najet" na ni můžete buď v Biskoupkách a pak jet mírně stoupající cestou západně od vsi, od Biskoupského kopce klesat prudce do údolí - nebo stoupat od tábora Pod Templštejnem. Mezi vyhlídkou a táborem doporučujeme ve směru dolů jet s krajní opatrností a směrem nahoru kolo vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka je pro vozíčkáře nedostupná. 

Rady a tipy

Doporučujeme projít si celé údolí Jihlavy mezi hrází v.n. Mohelno a Ivančicemi (22 km). Nebo nechte auto v Biskoupkách, jeďte autobusem č. 423 do Mohelna a odtud jděte pěšky po proudu po červené značce zpět. Ujdete 11 - 14 km podle toho, jakou sestupovou cestu do údolí zvolíte u Mohelna a jakou cestu zvolíte mezi vyhlídkou Velký kačer a Biskoupkami. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu