Škatulec

Jeden z nejvyšších vrcholů v okolí Boskovic


Škatulec je jedním z nejvyšších vrcholů jižního okolí Boskovic. Na jeho vrchol míří hlavně milovníci dlouhých procházek a lesního ticha. Blízké okolí vrcholu je porostlé nápadnou kolonií náprstníku červeného, který kvete v červnu a v červenci, ale jeho zbytky můžete zastihnout i v říjnu. 

Škatulec se vypíná na turistické trase mezi Blanskem a Boskovicemi. Pokud se držíte značení, vrchol nemůžete minout. Značka jej jen těsně míjí.     

Z vrcholu se naskýtá jen omezený výhled (r. 2017). Ten pravděpodobně brzy zaroste lesem.

Předchozí řádek jsme napsali r. 2017. Na vrcholu Škatulce v říjnu 2020 proběhla rozsáhlá těžba dřeva. Úbočí kopce je zčásti holé a poskytuje do té doby nečekaný rozhled, zejména k severu. Vidět jsou dokonce nesouměrné hřbety u Moravské Třebové vzdálené 30 km. Podotkněme, že těžba na Škatulci r. 2020 probíhala k přírodě naprosto nešetrným způsobem. 



Umístění

GPS souřadnice

49°27'30.792"N, 16°41'15.310"E

Adresa

Újezd u Boskovic, Němčice 680 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Újezd u Boskovic, Němčice
Nadmořská výška
656 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Pro začátek výletu doporučujeme dojet buď do žst Blansko-město nebo Doubravice nad Svitavou na trati Brno - Česká Třebová nebo jeďte do žst Boskovice na trati Skalice nad Svitavou - Chornice. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do míst se železniční stanicí, která uvádíme výše, lze přijet i autobusem. Nejblíže k vrcholu ale je obec Němčice (autobusová linka 233 z Blanska, 260 z Boskovic).

Příjezd osobním autem, parkování

Pokud chcete dosáhnout jen vrchol Škatulce a projít se tamějšími lesy, pak doporučujeme auto nechat na polní asfaltové cestě asi 500 m severozápadně od kostela v Němčicích. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme např. výlet, kdy řidič nechá účastníky zájezdu vystoupit na točně nad obcí Kuničky a očekává je v Boskovicích. 

Přístup pěšky

Po zelené značce od jihu: z Kuniček 3,5 km, ze žel. zast. Blansko-město 15,5 km. Většinou povlovné stoupání po lesních a polních cestách, místy po asfaltu, jen u Blanska a pak těsně pod vrcholem stoupání poněkud prudší. 

Po zelené značce od severu: z Boskovic, žst. 6 km, z centra 5 km, nejdříve městskými ulicemi, pak prudký výstup údolím, nakonec stoupání po lesní asfaltce. 

Z Němčic: od kostela asi 500 m na severozápad, kde na konci asfaltového povrchu lze zanechat auto, pak doleva polní cestou k lesu. Od okraje lesa podle azimutu asi 290° necelý kilometr. Dojdete na lesní asfaltku a po ní doprava necelý kilometr (též cyklotrasa 5117). Na Škatulec pak po zelené pěší značce vlevo asi 300 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pěšiny na zelené značce, která vede okolo vrcholu Škatulce, sice nejsou určeny pro provoz kol, ale jsou s opatrností sjízdné pro horská kola. Blízko vrcholu také vede lesní asfaltka s cyklotrasou 5117 Blansko - Boskovice. 

Poznámky pro vozíčkáře

Škatulec není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu