Čerčanská koupadla

Tábořiště a plovárna, zastávka na vodáckém putování po Sázavě a styl koupání jak za první republiky

Kontaktní informace

+420 777 143 881
Oficiální stránky
lagron.v@seznam.cz

Obec Čerčany je v povědomí lidí zapsána především jako letovisko jihovýchodně od Prahy, železniční křižovatka a zastávka na vodáckém putování po řece Sázavě. 

V obci není mnoho památek, jedna však je opravdu pozoruhodná. V místní části Vysoká Lhota existuje již nejméně od roku 1358 budova, která byla později přestavěná na zámek. Žil v něm rod Lhotáků, v 18. stol. jej kupuje Karel David, který byl za zradu odsouzen Marií Terezií k smrti a zámek se ocitl na seznamu konfiskovaného majetku. Od císařovny jej koupil hrabě Vrtba, majitel zámku Konopiště, ale v další historii areál zpustl. Dnes je ve vlastnictví firmy, která se zabývá chovem koní a výchovou kaskadérů pro film. V zámku je velká sbírka historických kočárů, postrojů a sedel na koně. 

Železnice Praha - České Budějovice byla zprovozněna r. 1871. Stanice na Sázavě se tehdy jmenovala Čerčany-Pyšely. Zajímavou historii má most přes řeku. Původně byl dřevěný a jednokolejný. Roku 1882 byl nahrazen ocelovým na kamenných pilířích. Druhá kolej byla na trať přidána r. 1904 a most musel být rozšířen. A už roku 1926 opět nestačil rostoucím potřebám provozu a nahradil ho most ocelový s lávkou pro pěší. Byl svým způsobem legendou, protože průjezd vlaku po něm zaznamenali kvůli hluku lidé široko daleko. Na vodáckém tábořišti hned blízko mostu se citlivé osoby ve stanech moc nevyspaly. 

V letech 2009-10 byl přestavován železniční koridor Praha - České Budějovice v úseku u Čerčan zatím naposledy. Provoz na něm už není hlučný. Provoz na nádraží se zmíněnou hlavní tratí a s odbočkami Posázavského pacifiku směr Jílové - Davle - Praha a směr Světlá nad Sázavou má určující význam pro kolorit obce. 

Čerčany se za první republiky staly cílem výletů lidí z Prahy. Jezdily sem dvě skupiny návštěvníků. První šli za přírodou s batohy na zádech, přespávali pod širákem a později si stavěli první chaty. Spolu s podobnými lidmi od Vltavy se stali zakladateli trampského hnutí v českých zemích. Osada Ztracená stopa v údolí Benešovského potoka existuje dodnes. 

Další přijížděli s cílem vykoupat se, posedět v kavárnách. Ubytovávali se v hotelích anebo si také postavili nemovitosti, podstatně hodnotnější než trampové. 

Čerčany tehdy a po II. světové válce hostily celou řadu vynikajících osobností, např. byl tu básník Ladislav Stehlík, trampský spisovatel Bob Hurikán, sólista opery Národního divadla Eduard Haken a další. 

Někdy v 70. letech 20. století vzrostl zájem o Sázavu coby vodáckou řeku. Putování po ní vodáci obvykle začínali v Ledčí nad Sázavou nebo při dostatku vody v Havlíčkově Brodě a končili v Pikovicích. Tak je tomu dodnes. Rozdíl je ale oproti minulosti podstatný. 

Dříve vodáci používali zásadně vlastní dřevěné nebo umělohmotné lodě, které na řeku dopravovali vlakem nebo autem. Někdy jim loď půjčili ve vodáckém oddíle. Většinou absolvovali celotýdenní putování s lodními pytli, na skladování potravin a suchého oblečení v barelech se přišlo až později. Spalo se pod širákem na vyhrazených tábořištích i mimo ně. Jídlo se vařilo v kotlíku neboť hospod v okolí bylo málo a oheň znamená romantiku. 

Po r. 1989 se zájem o české vodácké řeky prudce zvýšil. Podél nich podnikatelé otevřeli půjčovny plastových kánoí. Dnes stačí si objednat loď i s vybavením a nemusíte mít jinak vůbec nic. Dokonce ani zkušenosti ani vodácké srdce. Značně stoupl počet lidí, kteří se na řeku vydávají s cílem opít se. Občerstvovací možnosti jsou takové, že vám firma doveze alkohol až k řece, stačí jen udat místo, množství a čas. Konzum a peníze převažují, pravověrní staří vodáci vymizeli. 

V takovém rozpoložení byla v Čerčanech otevřena, nebo spíše obnovena říční plovárna, nazvaná Čerčanská koupadla, hned vedle vodáckého tábořiště. 

Co tady zažijete? Pokud jste připluli po řece, postavíte si stan nebo se vyspíte v ubytovně. Pokud si chcete půjčit loď nebo ji tu naopak odevzdat, stačí si vše dojednat s příslušnou firmou (Bisport). Doporučujeme rezervaci předem. Kdo se chce koupat v řece, může využít stylové dřevěné převlékárny (kabinky) a pak vystavit tělo sluníčku na hezkém trávníku. Kvalita vody na plovárně není kontrolována, je stejná jako všude jinde na Sázavě. Kdo se chce najíst a napít, může tak učinit v bufetu. Kdo se chce opít, může učinit tamtéž. Můžete si také pronajmout hřiště na volejbal nebo kurt na tenis. 

Jo - a vlaky na mostě už nerachotí. 

Vstupné je 20 Kč, kabinka je za 50 Kč. 




Podle:

O obci - historie: Historie: Čerčany (cercany.cz), 27. 2. 2022

Čerčanská Koupadla | místo pro aktivní odpočinek (cercanskakoupadla.cz), 27. 2. 2022


Umístění

GPS souřadnice

49°51'21.132"N, 14°42'2.040"E

Adresa

Sázavská 491
Čerčany 257 22

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Čerčany
Nadmořská výška
270 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Čerčany. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

U železniční stanice je také nejbližší zastávka autobusů. 

Příjezd osobním autem, parkování

Příjezd pro auta je dvojí - buď ulicí Mlynářskou, Sukovou a K Přívozu - nebo ulicí Zahradní, Sukovou a K Přívozu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus se na tábořiště dostane nejlépe přes ulici Zahradní. 

Přístup pěšky

Viz příjezd pro auta. Okolo tábořiště na druhém břehu vede dálková červená značka Posázavská stezka, kterou dnes hledejte i pod názvem Cyrilometodějská stezka. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd pro auta. Dálková cyklotrasa 19 Sázavská stezka vede opačným koncem obce. 

Poznámky pro vozíčkáře

Tábořiště a koupadla jsou v zásadě bez bariér, vstup do vody ale není nijak upraven. Pro pohyb po trávníku je dobré vzít si doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu