Bílé skály

Legendární místa nad bývalými vltavskými Svatojánskými proudy


Řeka Vltava mezi Třebenicemi a Štěchovicemi v minulosti byla známa svým peřejnatým úsekem zvaným Svatojanské proudy. Peřeje jsou dnes sice zatopeny vodou Štěchovické přehrady, ale místa podél řeky jsou stále nádherná. Pro strmé stráně v prvním oblouku pod Třebenicemi na levém břehu se vžil název Bílé skály. 

Skalních útvarů se nad řekou vypíná opravdu hodně, mezi nimi jsou rozsáhlá balvanová pole

Romantická divoká příroda lákala již za první republiky mladé lidi z blízké Prahy k táboření a ke stavbám chat. Mnohé z nich v Bílých skalách vydržely dodnes v původní podobě. Jsou často postaveny na bizarních místech bez možnosti dopravy k nim moderními způsoby. Chataři k obsluze svých majetků často používají lodě. 

Po levém břehu vede oblastí bývalých Svatojanských proudů zelená značka a naučná stezka. Exponovaný průběh terénem tvůrci trasy řešili proražením tunelů. Mj. i tím se výlet ze Třebenic do Štěchovic stal jedním z nejkrásnějších na českém území. 

Na protilehlém, tj. pravém břehu se vypíná kopec, který si často vybírají fotografové, filmaři a reklamní společnosti k zobrazení záběrů krásně ilustrujících sepětí s přírodou. Vyhlídka na kopci se jmenuje Máj

A proč jsme v podtitulku pro Bílé skály použili přívlastek "legendární"?

Po I. světové válce se do této oblasti dostali hoši a dívky, kteří hledali romantiku. Založili první trampskou osadu v Čechách, kterou nazvali Ztracená naděje. Její chaty se nacházejí jen kousek severně od Bílých skal. Vznikaly tady také první trampské písně. Skalnatou oblast nad bývalými Svatojanskými proudy proslavil asi nejvíce Jenda Korda se svým bratrem Františkem. Jenda Korda je autorem textu písně Vlajka vzhůru letí, která se po II. světové válce stala neoficiální trampskou hymnou (melodii složil František Korda a Vašek Skoupý) a také textu neméně slavné písně Až ztichnou bílé skály, opět na melodii svého bratra. Je zřejmé, kde oba ve své době opravdu slavní skladatelé a "sbormistři" na trampských osadách čerpali inspiraci......

Podle: 

https://web.archive.org/web/20071119123258/http://www.sdruzeni-avalon.cz/puchejr/05.php, 16. 9. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°49'59.123"N, 14°27'0.225"E

Adresa

Štěchovice 252 07

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Štěchovice u Prahy
Nadmořská výška
200 m.n.m. - 330 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst. se jmenuje Davle (trať Praha - Davle - Dobříš nebo Praha - Davle - Čerčany), ale na Bílé skály a na Ztracenku je lépe dopravit se autobusem do Štěchovic nebo do Třebenic a pak jít pěšky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem do Štěchovic nebo do Třebenic a pak jděte pěšky. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto nechte zaparkované ve Štěchovicích nebo v Třebenicích. Výhodné je cestu ze Štěchovic do Třebenic urazit autobusem, který jezdí obvykle každou hodinu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme projít si celou stezku po zelené značce podél Vltavy z Třebenic do Štěchovic. Autobus účastníky akce vyloží v Třebenicích a čeká ve Štěchovicích.

Přístup pěšky

Přes oblast Bílých skal vede zelená turistická značka Třebenice - Štěchovice. Je na ní instalována naučná stezka Svatojánské proudy.

Příjezd na kole, parkování kol

Přístupové stezky od Třebenic i od Štěchovic nejsou sjízdné pro jízdní kola.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře není oblast Bílých skal dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu