Alšova vyhlídka

Krásné místo na okraji Tichého údolí u Únětic


Únětice jsou obcí v těsné blízkosti Prahy. Jsou známy především jako archeologické naleziště kostrových hrobů z doby bronzové. Současně jsou neobyčejně přitažlivé díky malebnému okolí. Od obce se východním směrem k Roztokám táhne asi 3 km dlouhé Tiché údolí, hojně navštěvované místními i Pražany. Moc ticha si zde vzhledem k velkému množství lidí sice neužijete, ale všechno převáží snadná dopravní dostupnost Únětic i Roztok, rybníky, lesy, lomy, skály a zachované budovy mlýnů. 

Hned nad horním koncem údolí, ještě nad zástavbou Únětic a nad rybníkem, se vypíná nápadná, asi 70 m vysoká buližníková skála, která nabízí skvělý výhled na rybník, obec a údolí. Vede k ní odbočka z modré značky. Nejdříve po ní vystoupáte do malého lomu a pak na samotnou Alšovu vyhlídku. Na skále dbejte osobní bezpečnosti, místo výhledu není žádným způsobem zabezpečeno. 

Místní zajímavostí určitě je, že přímo nad skálou vede letový koridor pro letiště Václava Havla v Praze Ruzyni. Stroje nad Úněticemi létají při přistání velmi nízko, pokud zde budete při využívání koridoru při odletech, již si jejich těsnou blízkost tak nevychutnáte. 

Alšova vyhlídka je cvičným horolezeckým terénem. Protější stráň se jmenuje Kozí hřbety

Název dostala vyhlídka podle malíře a ilustrátora Mikoláše Alše (1852 - 1913), který údajně místo navštěvoval. 
     
     


Umístění

GPS souřadnice

50°8'54.900"N, 14°22'0.835"E

Adresa

Únětice 252 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Únětice
Nadmořská výška
294 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výškový rozdíl mezi vyhlídkou a dnem údolí je 70 m.

Přístup

Příjezd vlakem

 Jeďte do žst Roztoky u Prahy na trati Praha - Kralupy nad Vltavou. Zastavují zde jen osobní vlaky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Únětice, obecní úřad nebo do zastávky Roztoky, nádraží. Na výlet Tichým údolím s Alšovou vyhlídkou se lze vydat z obou míst. 

Příjezd osobním autem, parkování

Do Tichého údolí pod vyhlídkou není zákaz vjezdu, parkovat lze (budete-li mít štěstí) pod vyhlídkou na křižovatce modré a žluté značky. Další možnost je v Úněticích na návsi. Parkovat lze také na okraji zástavby Roztok u bývalé restaurace Maxmiliánka.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky akce vysadit v Úněticích na návsi a čekat na ně v Roztokách u restaurace Maxmiliánka. Ulice Tiché údolí je ale velmi úzká. Pokud tam řidič většího busu nebude chtít vjet, čeká na parkovišti u zámku. 

Přístup pěšky

Výlet po modré značce na trase Únětice, obecní úřad - Roztoky, žst. měří asi 5 km i s odbočkou na vyhlídku. Odbočka je sice krátká, ale poměrně náročná na chůzi, zvláště za mokra. 

Příjezd na kole, parkování kol

Trasa po modré značce mezi Roztoky a Úněticemi je sjízdná na horském kole a je velmi oblíbena mezi místními i Pražany. Značená cyklotrasa č. 8100. Na Alšovu vyhlídku vede jen pěší stezka. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář Tiché údolí zvládne s pomocí schopného fyzického doprovodu. Výjezd k Alšově vyhlídce není možný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu