Rodrigova skála

Památka na událost z knihy Jaroslava Foglara (řeka Sázava, Stvořidla)


V letech 1925-45 blízko divukrásných Stvořidel na řece Sázavě tábořil ve Sluneční zátoce se svým oddílem Pražská Dvojka jeho vedoucí, spisovatel Jaroslav Foglar.  V okolí Sluneční zátoky a samozřejmě na Stvořidlech vedoucí pro kluky připravovali zajímavá dobrodružství a hry. Foglar je poté popisoval ve svých knihách a ve vzpomínkách. Rodrigova skála je jedno z památných míst popsaných ve Foglarově knize Devadesátka pokračuje. 

Úkolem družiny v táborové hře Alvaréz bylo hodit míček (klíč od pevnosti) ze skály dolů. Jeden chlapec házel, druhý dole chytal, potíž byla v tom, že na sebe vzájemně neviděli a že úspěšně vyřešený (či nevyřešený) úkol mohl změnit pořadím ve hře. 

O tom je zbytečné povídat. V Česku je obrovská spousta kluků a holek, kterým se tyto a další táborové hry staly základem jejich dětství. Později tyto děti třeba podobné oddíly vedly a přenášely nadšení ze života v přírodě a ze správného kamarádství na další generace. Kdo nezažil, nepochopí. Je jen škoda, že současný život chlapců a děvčat se stále více přesouvá od přírody do hypermarketů. 


Umístění

GPS souřadnice

49°39'59.757"N, 15°19'15.353"E

Adresa

Dobrovítova Lhota
Trpišovice 584 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Dobrovítova Lhota
Nadmořská výška
380 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rodrigova skála se nachází v přírodní rezervaci Stvořidla, která je vyhlášena na rozloze 127,8 ha od r. 1948.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Stvořidla

Přístup

Příjezd vlakem

Na trati Čerčany - Světlá nad Sázavou jeďte buď do zastávky Stvořidla nebo do zastávky Smrčná

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobus nedoporučujeme. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte buď do tábořiště Stvořidla na levém břehu řeky u stejnojmenné železniční zastávky (k ní se jde přes lávku) nebo auto nechte v osadě Smrčná u železniční zastávky. Doporučujeme alespoň pro jednu cestu tam či zpět podél řeky využít vlak. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus dolů k řece nesjede, nedoporučujeme to ani z Leštinky ani z Dobrovítovy Lhoty. Nechte účastníky zájezdu vystoupit ve vesnici Leštinka a řekněte řidiči, ať čeká v Dobrovítově Lhotě. 

Přístup pěšky

Stvořidla jsou tvořena třemi dlouhými oblouky řeky Sázavy. Rodrigova skála se nachází v posledním (počítáno od Smrčné). Údolím vede červená značka, doporučujeme jít buď ze Smrčné či ze žel. zast. Stvořidla, tedy od vlaku k vlaku asi 4 km, čas si vyhraďte 1,5 až 2 hodiny. Pokud jedete se zájezdem a musíte jít již z Leštinky a pak vystoupit nahoru do Dobrovítovy Lhoty, pak si ještě (nejméně) půl hodinky přidejte. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole na Stvořidla a k Rodrigově skále nejezděte. 

Poznámky pro vozíčkáře

Stvořidla a Rodrigova skála nejsou pro vozíčkáře dostupnými lokalitami. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu