Dreisesselstein (Třístoličník)

Mohutná hora na česko-německé hranici s fantastickým rozhledem


Dreisesselstein (též Dreisesselberg) je mohutná hora ve střední části Bavorského lesa. Vrchol se nachází asi 30 metrů od výběžku českého území, masív hory je z jedné části český, z jedné německý. Skupina žulových vrcholových skal je ale celá v Německu. Název hory je odvozen podle nedalekého Trojmezí, zeměpisně zajímavého místa, kde se setkávají hranice Česka, Bavorska (Německa) a Rakouska. Český název Třístoličník je novodobým překladem názvu německého. 

Vrchol asi 400 m severně od Třístoličníku název Hochstein a jeho nadmořská výška je 1333 m. Z Hochsteinu i z Dreisesselsteinu je překrásný výhled na Bavorský les, Šumavu a za příznivých meteorologických podmínek na neobyčejně dlouhý pás Alp, jimž dominuje ledovec na 145 km vzdáleném Dachsteinu. Nejlepší dohlednost je zpravidla v zimě při inverzi.

Na plošině pod vrcholem Hochsteinu je kaple biskupa Neumana (Bischof-Neumann-Kapelle), kterou Němci zasvětili českému rodáku, kterým byl misionářem v USA a stal se prvním severoamerickým světcem. 

Na bavorské straně hory, v příjemné poloze pod skalami, poskytuje občerstvení horská chata Berggasthof Dreisessel.

Vrchol bývá docela hojně navštěvován, protože až na něj vede z osady Haidmühle a ze severního konce osady Frauenberg silnice. Parkoviště je kousek pod vrcholem. Turisté z Česka obvykle vrcholu dosahují výšlapem z Nového Údolí nebo poněkud delší túrou z Nové Pece. 

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99%C3%ADstoli%C4%8Dn%C3%ADk, 3. 11. 2017


Umístění

GPS souřadnice

48°46'51.243"N, 13°48'13.277"E

Adresa

Neureichenau 94089

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1323 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Naturpark Bayerischer Wald

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do stanice Nové Údolí, buď z Volar přes Černý Kříž a Stožec nebo z Českého Krumlova přes Horní Planou, Černý Kříž a Stožec. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkosti Třístoličníku doporučujeme dopravit se jedině vlakem. 

Příjezd osobním autem, parkování

Pokud chcete na Třístoličník vystoupit pěšky, zaparkujte auto v Haidmühle nebo v osadě Frauenberg, ale silnice vede odtud až téměř na vrchol, parkoviště je pod ním. Silnice bývá dobře sjízdná i v zimě. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkování ve Frauenbergu. 

Přístup pěšky

Z Nového Údolí, žst: červená značka, zpočátku po lesní silnici, pak strmý výstup. Celkem asi 7 km. 

Z Nové Pece, žst: přes Plešné jezero různými značenými cestami (více variant) od 14 do 17 km. Nad Plešným jezerem prudký výstup. Závěr po hřebenovce s výhledy.  

Příjezd na kole, parkování kol

Z Frauenbergu nebo z Haidmühle vede na vrchol silnice. Stoupání délky 7 až 11 km (podle toho, kde začnete). Jízda z české strany není možná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Jeďte autem téměř pod vrchol a pak jeďte na plošinu pod vrcholem. K vyhlídce se ale po skalních schodech nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu