Trojmezná hora

Hora na Šumavě s vynikajícím rozhledem v těsné blízkosti styku hranic tří států


Trojmezná hora je výrazný vrchol na Šumavě na státní hranici mezi Českou republikou a Německem. Styk hranic tří států (když ještě přidáme Rakousko) se nachází od Trojmezné hory asi 900 m východně. 

Okolí Trojmezné hory je vysoko položeno, asi 2,2 km východně od vrcholu se zvedá Plechý (1378 m.n.m.) nejvyšší hora Šumavy na české straně. 

Nadmořské výšce odpovídá i chladné podnebí a rostlinstvo, které se mu přizpůsobilo. Je tvořeno hlavně smrčinami s vtroušeným jeřábem, místy tu rostou i buky. Krajina na Trojmezné hoře působí neobyčejně zajímavě také díky žulovým balvanům, které místy tvoří souvislé plochy. Jen kousek odtud na východ území klesá do hluboké sníženiny, v níž jako památku na činnost karového ledovce můžete najít Plešné jezero. 

Pokud budete mít při převládajícím zdejším drsném počasí přece jen štěstí, pak zejména při zimních inverzích si můžete vychutnat neobyčejný výhled. Někdy bývají vidět i 200 km vzdálené Alpy, zejména vrchol Dachsteinu, který je typický bílou barvou.

Trojmezná hora je postižena lesní kalamitou, kdy vliv větru, námrazy, kyselých dešťů a kůrovce zničil smrkové porosty na rozsáhlých plochách. Ovšem příroda si s katastrofou ví rady a mnohde jsou holé plochy zarostlé novými mladými stromy a keři. Kolem r. 2003 zuřil boj mezi představiteli myšlenky vykácet prales, který zbyl po přírodní katastrofě a ekology, kteří prosazovali přírodní obnovu. Hnutí Duha tehdy uspořádalo blokádu Trojmezné hory před těžaři dřeva, kteří měli podporu dokonce až z ministerstva životního prostředí. 

Prales se podařilo zachránit, ale na rakouské a německé straně tamní vlastníci lesů zbytky stromů vykáceli. R. 2007 orkán Kyrill Trojmezenskou horu neponičil, protože staré uschlé stromy nad mladými smrčky působily jako větrolamy. Na rakouské a německé straně vítr smetl vše. 

Uvidíme, zda se v budoucnu podaří přírodě dílo obnovy "dotáhnout" až ke vzrostlému lesu a uvidíme, jak se bude obnovovat les, který člověk pokácel. 

Podle:

trojmezna_infolist_www.pdf (hnutiduha.cz), 11. 5. 2021

Trojmezná hora – Wikipedie (wikipedia.org), 11. 5. 2021




Umístění

GPS souřadnice

48°46'16.425"N, 13°49'47.187"E

Adresa

Nová Pec 384 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Nová Pec
Nadmořská výška
1361 m.n.m.
Základní číselné údaje
První chráněné území na Trojmezné hoře bylo vyhlášeno r. 1923.
Kategorie chráněného území
Národní park Šumava, I. zóna

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do stanice Nové Údolí, buď z Volar přes Černý Kříž a Stožec nebo z Českého Krumlova přes Horní Planou, Černý Kříž a Stožec. 

Druhou možností je zahájit výstup na Trojmeznou horu ze žst. Nová Pec

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkosti Trojmezné hory doporučujeme dopravit se jedině vlakem. 

Příjezd osobním autem, parkování

Pokud chcete na Trojmeznou horu vystoupit pěšky, zaparkujte auto v Haidmühle nebo v osadě Frauenberg, ale silnice vede odtud až téměř na vrchol Třístoličníku, parkoviště je pod ním. Silnice bývá dobře sjízdná i v zimě. 

Poněkud delší, ale turisty také hojně využívaný je výstup z Nové Pece, kde vůz nechte na některém z parkovišť. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Z Nové Pece, žst: 12 km výstup přes Plechý. Nutno dobře naplánovat, možno pokračovat na Třístoličník a pak na vlak do Nového Údolí, celkem 22 km, možno jít i opačně. Každopádně vazba na vlak na začátku i konci túry je neobyčejně výhodná. 

Z parkoviště pod Třístoličníkem na německé straně: 2,7 km nejdříve po asfaltu a pak lesní stezkou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole příjezd není možný. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se na Trojmeznou horu nedostane. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu