Kučerova vyhlídka

Nádherný rozhled nad šumavským Plešným jezerem


Kučerova vyhlídka na Plešné jezero a velkou část Šumavy a okolí je pojmenována po Stanislavu Kučerovi (1944 - 1992), který byl botanikem a velkým znalcem Šumavy. 

Jen asi 350 m jižně odsud se nachází Plechý, nejvyšší hora Šumavy na české straně, o které uvádíme na našem webu rozsáhlejší text. Doporučujeme prostudovat. 


Umístění

GPS souřadnice

48°46'28.783"N, 13°51'19.506"E

Adresa

Nová Pec 384 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Nová Pec
Nadmořská výška
1335 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Národní park Šumava, I. zóna

Přístup

Příjezd vlakem

Výstup na Plechý a ke Kučerově vyhlídce  můžete začít buď v Nové PeciNovém ÚdolíStožci nebo v Černém Kříži.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusy jezdí jen velmi sporadicky do Nové Pece a do Stožce. Do Nového Údolí a do Černého Kříže jezdí jen vlak. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete buď v Nové Peci, ve Stožci nebo na německé straně pod vrcholem Dreisesselsteinu nebo můžete nechat auto na německé straně turistického hraničního přechodu u obce Haidmühle. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Platí totéž, co pro auto. Výlet lze naplánovat např. s výchozím místem túry v Nové Peci a s koncem ve Stožci nebo u Haidmühle, kam se bus mezitím přemístí. To je jen příklad, kombinací je více. 

Přístup pěšky

Z Nové Pece: různé kombinace výstupu obvykle vedou přes Plešné jezero. Většina výstupů vede po lesních silnicích, závěrečný prudký výstup okolo Plešného jezera terénem. Okolo 10 km. Cesta na levém břehu Plešného jezera je značena jako naučná stezka. 

Z Černého Kříže: Jděte po žluté do kopce ke Schwarzenberskému kanálu, pak podél kanálu (proti jeho proudu) po modré, pak do kopce po zelené k Plešnému jezeru a nakonec podél břehu jezera strmým výstupem na Plechý buď po žluté značce nebo po naučné stezce. Asi 14 km.  

Ze Stožce: Nejdříve po lesní cestě, kde vede i cyklotrasa 1029 ke Schwarzenberskému kanálu, pak doleva po modré podél kanálu, po zelené k Plešnému jezeru a nakonec podél břehu jezera strmým výstupem na Plechý. Asi 16,5 km.          

Z  Nového Údolí, žst. nebo z parkoviště u státní hranice u Haidmühle: po červené značce po české straně na vrchol Dreisesselsteinu a pak přes Trojmezí na vrchol Plechého a pak k vyhlídce. Asi 13 km.

Přechod z Nové Pece do Nového Údolí skoro nejvyššími partiemi Šumavy je jeden z nejhezčích turistických zážitků v Česku. Je třeba počítat s 22 i více km ostré chůze přes Dreisesselstein, být dobře připraven na změny počasí a mít dobře prostudován jízdní řád vlaků v Nové Peci a v Novém Údolí.

Příjezd na kole, parkování kol

Na vrchol Plechého a na Kučerovu vyhlídku nevede cesta určená pro kola. Nejbližší možnosti, jak se na kole přiblížit k vrcholu, je vyjet na Dreisesselstein po asfaltce z německé strany nebo k Plešnému jezeru po cyklotrase 1029 od Schwarzebenberského kanálu. Dál se musí pěšky.

Poznámky pro vozíčkáře

Kučerova vyhlídka není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu