Zřícenina kláštera Rosa coeli v Dolních Kounicích

Jedna z nejvýznamnějších středoevropských církevních staveb vrcholné gotiky


Rosa coeli v Dolních Kounicích byl nejstarším ženským premonstrátským klášterem na Moravě, jednou z nejvýznamnějších církevních staveb vrcholné gotiky ve střední Evropě a zároveň nejstarší šlechtickou fundací. 

Zakladatelem byl roku 1181 Vilém z Pulína, člen rodu pánů z Kounic, který se zúčastnil mocenských bojů mezi českým knížetem Soběslavem II. a rakouským vévodou Jindřichem II. Když roku 1175 Soběslavova vojska při vpádu do Rakouska také plenila církevní stavby, dal Soběslava a členy jeho družiny papež do klatby. Z ní se Vilém mohl vykoupit založením kláštera, což učinil. O této události se dozvídáme od jistého Jarlocha, kronikáře z kláštera v Milevsku. 

Dělníci kounické huti, která stavěla klášter, jsou kvalitou práce přirovnáváni k pracovníkům ze slavné parléřovské huti Karla IV. Někteří badatelé se domnívají, že mohlo jít alespoň zčásti o tytéž osoby. 

Želivský opat do Dolních Kounic r. 1183 uvedl premonstrátky z kláštera v Louňovicích. Nová komunita řádových sester se zasloužila o rozkvět kláštera i okolí. Patřily jim mimo jiné rozsáhlé okolní vinice. Jméno dostal Rosa coeli - Růže nebeská. Ve druhé čtvrtině 14. století se sestry rozhodly nechat si postavit nový klášterní kostel, kvadraturu s rajským dvorem a hrad na blízkém návrší. Neodhadly své finanční možnosti a klášter zadlužily. Stavba byla ukončena na konci 14. století, možná až r. 1400. 

Roku 1423 byl klášter vypálen husity. Tato událost není ale jistá a její datace už vůbec ne. Je ale zřejmé, že v průběhu další historie se hospodářská situace kláštera stabilizovala a v 16. století byl kounický probošt jedním z nejvýznamnějších moravských prelátů. Pak nastal úpadek. 

Probošt Martin Göschl r. 1522 konvertoval k luteránům a oženil se z jednou z jeptišek. Zbytek sester také porušoval řádové předpisy. Na nátlak olomouckého biskupa Stanislava Thurza musel r. 1526 Göschl Kounice opustit. Stačil se ještě v Mikulově stát novokřtěncem. Pak byl zatčen a v mikulovském vězení zemřel. Konvent potom za jeho nástupce Jana zcela zanikl. Majetky přebírá král Ferdinand I. Habsburský. Zpočátku mu klášter posloužil jako zástava, ale nakonec jej prodává Jiřímu Žabkovi z Limberka, místokancléři českého království. Pak se majitelé střídali a např. r. 1622 byl vlastníkem rod Ditrichštejnů. V letech 1698 - 1808 panství vlastní strahovští premonstráti, kteří se pokusili obnovit zašlou slávu areálu i okolí. R. 1699 prostor při severním křídle křížové chodby upravili na kapli a u řeky postavili nové obydlí. Opravovali také kostel. V přízemí křížové chodby nahradili dvě zřícená klenební pole cihlovou klenbou. Hned r. 1703 jim plány překazil požár, po opravách tady sice sídlil strahovský administrátor, kostel a klášter ale chátraly a měnily se na zříceninu. Nakonec vše zpět kupují Ditrichštejnové. R. 1902 dostala křížová chodba novou střechu. 

Od roku 1926 probíhají v Dolních Kounicích restaurátorské a záchranné práce, které pak po 2. světové válce řídilo Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody v Brně, dnes je vlastníkem brněnské biskupství a provozovatelem město Dolní Kounice. 

Klášter je svým mohutným zdivem nevšedně monumentální. Je ojedinělý v celonárodním měřítku. Dochoval se částečně komplex klášterních budov obklopený středověkou kamennou zdí. Konventní kostel P. Marie existuje dnes jen v obvodovém zdivu. Je jednolodní, podélný, orientovaný, s výrazně přečnívajícím transeptem a polygonálním závěrem. Pilíře podpíraly kostel zvenku. Na zřícenině kostela je dochována řada detailních prvků, z nichž můžeme usuzovat na vyspělost gotického stavitelství na Moravě, i když interiér kostela je dnes bez kleneb. Žebra měla převážně hruškovitý profil a reliéfně zdobené svorníky. V západní části hlavní lodi byl původně dřevěný chór, který byl později nahrazen kamennou stavbou o rozsahu tří klenebních polí. Přistupovalo se na něj z 1. patra jižního křídla křížové chodby nebo portálem z vřetenového schodiště. 

Křížová chodba je v přízemí dochována s klenbami, v patře také jen v obvodovém zdivu. K ní na východě přiléhá kapitulní síň a na severu hranolový útvar zalamovaného schodiště do patra. Poblíž stojí barokní obydlí a západně od kláštera hospodářský dvůr. Kapitulní síň je v rámci celého areálu nejzachovalejší součástí. 

Na detailech výzdoby můžeme klášter Rosa Coeli v Dolních Kounicích srovnávat s pracemi parléřovské stavební huti, která pracovala v Praze. Vidíme tady podobné klenební svorníky a konzoly se stejnými figurálními, rostlinnými nebo zvířecími motivy jako v hlavním městě. Patrně se ale nikdy nedozvíme, zda v Praze a v Dolních Kounicích pracovali stejní kameničtí mistři nebo jestli měli stejný původ ve Švábsku a shodné řemeslné dovednosti. 

Otevírací doba:

I.- III. a XI., XII. na objednání min. 4 pracovní dny předem

IV. Pá - Ne 10 - 18

V. vybrané dny 10 - 18

VI. - IX. denně 10 - 18

X. Pá - Ne 10 - 17

Základní vstupné činí 100 Kč. Stav r. 2024. 

leden, únor, březen 
(na objednání min. 4 pracovní dny předem)

DUBEN
(PÁ-NE) 10:00-18:00

KVĚTEN
(1.-5. 5., 8.-12. 5., 17.-19. 5., 24.-26. 5., 31. 5.) 10:00-18:00

ČERVEN, ČERVENEC, 
SRPEN, ZÁŘÍ
(DENNĚ) 10:00-18:00

ŘÍJEN

(PÁ-NE, SVÁTKY) 10:00-17:00

Podle:

areál kláštera Rosa coeli - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 2. 7. 2023

Klášter Rosa coeli – Wikipedie (wikipedia.org), 2. 7. 2023

Klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích: Jeptišky se zde oddávaly orgiím, trest a zkáza přišly zanedlouho | Poznatsvět.cz (poznatsvet.cz), 27. 1. 2024

Klášter Rosa coeli: Dolní Kounice (dolnikounice.cz), 5. 7. 2024

 


Umístění

GPS souřadnice

49°4'7.818"N, 16°28'16.130"E

Adresa

Růžová 26
Dolní Kounice 664 64

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Dolní Kounice
Nadmořská výška
194 m.n.m.
Základní číselné údaje
Klášter byl založen r. 1181.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst se jmenuje Moravské Bránice na trati Brno - Hrušovany nad Jevišovkou / Ivančice. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka busu se jmenuje Dolní Kounice, Masarykovo náměstí. Jede sem linka 512 z Modřic, žst. nebo linka 154 z Moravských Bránic, žst. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na Mlýnském náměstí. Příjezd ulicí Tovární nebo Růžovou. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze na Mlýnském náměstí. Příjezd ulicí Růžovou. 

Přístup pěšky

Z centra města jděte ulicí Tovární. Vede tudy i červená turistická značka. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd pro auta. Okolí Dolních Kounic je prošpikováno sítí cyklotras. Nevede tady ale ani kousek cyklostezky, která by cyklisty oddělila od provozu motorových vozidel. Do areálu kláštera se s koly nesmí. 

Poznámky pro vozíčkáře

Areál kláštera není bezbariérový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu