Výhled od osady Žlíbek do vnitrozemí Čech

Krásné obzory cestou ke hradu Kašperk


Cestou od parkoviště ke hradu Kašperk se můžete na jednom místě u osady Žlíbek kochat jedinečným výhledem do vnitrozemí Čech. Při dobré dohlednosti uvidíte zejména krajinu u Sušice a při mimořádně čistém ovzduší nebo při inverzi bude na obzoru poznat krajina u Plzně.

Umístění

GPS souřadnice

49°10'1.603"N, 13°34'34.584"E

Adresa

Žlíbek
Kašperské Hory 341 92

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Žlíbek
Nadmořská výška
869 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Sušice (trať Horažďovice předměstí - Klatovy).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Sušice můžete jet do Kašperských Hor několika autobusovými linkami, jejichž provoz je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendu jezdí spojů málo. Vystupte na náměstí. Nejbližší zastávkou ke hradu Kašperk a tím pádem i k popisovanému výhledu je ale zastávka Kašperské Hory, České Domky. Sem ale jezdí spojů velmi málo. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze parkovat na placeném parkovišti v osadě České Domky. Odtud je to k popisovanému výhledu asi 350 metrů západně, k hradu pak asi 1,6 km. Parkoviště v sezoně nebo při akcích na hradě může být beznadějně obsazené. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může parkovat na placeném parkovišti v osadě České Domky. 

Přístup pěšky

Z parkoviště aut: Asi 1,6 km po značených stezkách k hradu a jen asi 350 m k výhledu (zelená značka přímo nebo přes Pustý hrádek zelená a žlutá - ta k výhledu nevede). Za deště a mokra jsou některé úseky špatně schůdné. 

Z Kašperských Hor: Asi 3 km výstup po zelené značce, místy prudký, za deště a mokra místy špatně schůdný. Tak se dostanete pod hrad. Výhled je asi 1 km od hradu směrem k parkovišti. 

Příjezd na kole, parkování kol

     Viz přístup pro pěší od parkoviště aut.

Poznámky pro vozíčkáře

Cestu s fyzicky zdatným doprovodem k místu s výhledem vozíčkář zvládne. Směrem ke hradu Kašperk se ale nepouštějte, je tam mnoho terénních překážek a nerovností. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu