Vyhlídka pod Holicou

Fantastický pohled na Nízké Tatry ze silnice spojující Oravu a Liptov


Na horské silnici, která spojuje Liptov s Oravou, se v jedné ze zatáček otevírá nádherný výhled směrem na Nízké Tatry, na velkou část Liptova a také na plochu vodní nádrže Liptovská Mara. Místo sice zarůstá postupně lesem, ale v době naší redakční návštěvy r. 2008 byl výhled fantastický. U vyhlídky je silnice rozšířena, automobilisté tu mohou využít malou odbočku - odpočívadlo.

Nejlepší pohledy s kontrastními barvami a zajímavým osvětlením zažijete buď při zimní inverzi nebo na jaře, kdy ve vyšších polohách hor ještě leží sníh. Pro fotografy je na vyhlídkovém místě jedinou nevýhodou, že po většinu dne slunce svíti přímo do objektivu.

Silnice č. 584 v sedle pod Holicou bývá někdy v zimě sjízdná jen s nejvyšší opatrností, někdy dokonce není sjízdná vůbec. 


Umístění

GPS souřadnice

49°11'31.350"N, 19°33'44.463"E

Adresa

Kvačany 032 23

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kvačany
Nadmořská výška
1065 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční stanice Liptovský Mikuláš na trati Žilina - Košice. Ale nejlepší je v tomto případě individuální automobilová doprava. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přes horské sedlo pod Holicou vedou místní autobusové linky, které spojují Zuberec s Liptovským Mikulášem, tedy Oravu s Liptovem. Ani jedna z nich ale nemá v sedle nebo blízko vyhlídky zastávku. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem zaparkujte přímo u vyhlídky. Silnice č. 584 začíná na oravské straně v Podbielu, vede přes Zuberec na sedlo pod Holicou a pokračuje přes Liptovské Matiašovce do Liptovského Mikuláše. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Přes vyhlídku nevedou žádné turistické trasy. Doporučujeme zde zastavit jako zpestření jízdy autem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Milovníci horských přejezdů si určitě užijí stoupání do sedla pod Holicou, ať už pojedou z kterékoli strany. V Zuberci stoupání začínáte v 760 m.n.m. a jedete 9,5 km. V Liptovských Matiašovcích začínáte v 680 m. n.m. a jedete asi 8 km. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je vyhlídka dobře dosažitelná, pokud přijedete autem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu