Výhled na Sněžku z úbočí Liščí hory

Krásná podívaná na stezce na jižní rozsoše hlavního krkonošského hřbetu


Liščí hora je mohutnou rozsochou hlavního krkonošského hřbetu. Vybíhá od něj zhruba jižním směrem. Na jejím úbočí vede červeně značená turistická stezka, která vrchol míjí. To turistům, milovníkům krkonošské přírody nemusí vadit, protože na jednom místě na úbočí nedaleko vrcholu, mohou odbočit k vyhlídce na Sněžku. Nejvyšší česká hora se z vyhlídky pod Liščí horou představuje v plné kráse. Je dobře vidět vrchol, vlevo od něj Obří sedlo a pod ním Obří důl. Také je odtud možno dobře si uvědomit skutečnost, že vrcholové partie Krkonoš jsou vrcholovou partií vyzdvižené kry, která má víceméně stejnou nadmořskou výšku. Jen Sněžka vystupuje ještě výš. Je budována z odolnějších hornin než okolí, proto nepodlehla tolik erozi. A také jsou dobře vidět lavinové dráhy na jižním úbočí nejvyšší české hory. 

Umístění

GPS souřadnice

50°41'32.581"N, 15°41'31.153"E

Adresa

Pec pod Sněžkou 542 21

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pec pod Sněžkou
Nadmořská výška
1343 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Krkonošský národní park, I. zóna

Přístup

Příjezd vlakem

Pokud do Krkonoš budete chtít cestovat vlakem, pak jeďte do Trutnova hl. n. nebo ještě dále do stanice Svoboda nad Úpou. Pak pokračujte autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem jeďte do Pece nad Sněžkou. Jedou sem místní autobusy Z Trutnova a Svobody nad Úpou a dálkové spoje z různých míst ČR. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do Pece pod Sněžkou, kde jsou placená parkoviště.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte do Pece pod Sněžkou, kde jsou placená parkoviště.

Přístup pěšky

Jděte z Pece pod Sněžkou po žluté značce na rozcestí U Lesní boudy, odtud pokračujte po červené. Stálé stoupání, místy obtížné. Celkem asi 6 km, převýšení 600 m. 

Cestu vám velmi usnadní doprava lanovkou z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch. Lanovka ale nekopíruje přístupovou žlutou značku, od horní stanice jděte k jihu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cyklistům je na Liščí horu vjezd zakázán. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je Liščí hora nedostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu