Lom U Studánky

Opuštěný dobývací prostor na červený slepenec pod známou rozhlednou Babí lom nad Lelekovicemi u Brna


Pod vrcholem Babího lomu u Lelekovic severně od Brna se ukrývá nenápadný těžební prostor na červený slepenec. Je pravděpodobné, že právě odtud pocházejí kameny ve zdivu mnoha domů v okolí, ale také například v Brně-Žabovřeskách. O historii těžby nám v redakci není (zatím) nic bližšího známo.

Vzhledem k nedostatku údajů o lomu jsme si pro něj vymysleli název Lom U Studánky.  


Umístění

GPS souřadnice

49°18'35.596"N, 16°34'32.698"E

Adresa

Lelekovice 664 31

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lelekovice
Nadmořská výška
494 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Babí lom

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanicí je Kuřim, odtud dojdete po modré značce k lomu po 4 km.

Ještě blíže je to ze železniční zastávky Česká - 3 km, ale část pochodu přes Lelekovice je třeba absolvovat po neatraktivní silnici.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší obce Lelekovice jezdí z Brna-Králova Pole, nádraží autobus č. 41. Vystupte v zastávce Lelekovice, náves.
Dostanete se sem i z Kuřimi, žst některými spoji autobusu č. 310. Z tohoto autobusu můžete ale vystoupit i ve vesnici Podlesí a stoupat na Babí lom už odtud. V Podlesí, rozc. zastavuje i autobus č. 301 na lince Brno, Královo Pole nádraží - Lysice - Kunštát - Bystré.

Do Vranova jezdí některé spoje autobusu č. 57 z Brna-Husovic, nádraží, podobně i některé spoje autobusu č. 43 také z Králova Pole, nádraží a některé spoje linky autobusu č. 310 z Kuřimi, žst.

Příjezd osobním autem, parkování

Na lesní silnici kolem Lelkovadla je zákaz vjezdu. Auto lze bez problémů zaparkovat v Lelekovicích, ve Vranově nebo v Podlesí.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro zájezdy doporučujeme nechat vystoupit účastníky z autobusu ve Vranově, kde si též mohou prohlédnout klášter a hrobku a čekat na ně po přechodu hřebene v Lelekovicích.

Přístup pěšky

Na hřeben Babího lomu se dostanete ze tří směrů (vzdálenosti uvádíme k rozhledně, lom se nachází poblíž křižovatky modré a žluté značky pod rozhlednou):

Z Kuřimi, žst po modré značce do vesnice Podlesí (mírně zvlněný profil), pak stoupáním (místy prudkým) stále po modré na rozcestí Pod Babím lomem, kde odbočte vpravo na žlutou značku k rozhledně - celkem 4,5 km.

Z Vranova po červené značce krátce stoupejte ven z obce, pak přes lesy je mírné stoupání nebo rovina, na rozcestí U Jelínka i u Lelkovadla jděte stále rovně a stále po červené stoupáním na hřeben a po hřebeni jděte vlevo k rozhledně - celkem 3,6 km.

Z Lelekovic od zastávky autobusů vede k rozhledně červená značka. Ta sice činí přístup relativně krátkou záležitostí (2,6 km), ve druhé části je ale výstup značně příkrý.

Příjezd na kole, parkování kol

Dobře sjízdná na horském kole je lesní cesta od severu ze Svinošic značená žlutou značkou. Dá se po ní dojet až docela těsně pod rozhlednu. Zde blízko křižovatky modré a žluté značky je také popisovaný lom.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je lom nedostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu