Czepelův smírčí kámen

Památka na tragickou přestřelku mezi správci lesa a pytláky


Při turistické stezce mezi Náměští nad Oslavou a zámkem Vlčí kopec uvidíte drobnou památku, smírčí kámen, kterému by se mohlo říkat Czepelův. 

Text na ceduli u kamene vypráví o době, kdy již existoval lovecký zámek Vlčí kopec, na němž Haugwitzové pořádali hostiny po honech. Někdy měli posezení v blízkém altánku zvaném Gloriet

Chudí lidé (kteří se často honů zúčastňovali jako naháněči) takové možnosti neměli, a proto se často uchylovali k pytláctví, přestože se jednalo o nebezpečnou záležitost. R. 1842 byl fořtem u Náměště jistý Czepel, velký nepřítel pytláků, který je spolu s hajnými střílel a po smrti je zahrabával v lese do země. 

Jednou se Czepelovi dostal do revíru pytlák Studený ze Svatoslavi. Byl postřelen, přesto se mu však podařilo utéct a schovat se v lese. Druhý den ho objevil pasák krav Dobrovolný v místě zvaném Na Ostrově ležícího ve vodě v řece. Pytlák pasáka prosil o pomoc a ten skutečně pro ni běžel do Březníka. Lidé tajně převezli na povoze raněného pytláka do vsi (čp. 85), kde ale zemřel. 

Přátelé se rozhodli Studeného smrt pomstít. Střelbou vylákali Czepela s hajnými do lesa, tady je obklíčili a fořta zastřelili. 

Událost zaznamenal v soukromé kronice p. Řezanina z Březníka (čp. 108). 

Podle:

Informační cedule u smírčího kamene, 21. 7. 2018

Novák, P., Pamětní kámen, In: Turista, číslo a rok nezjištěno
     


Umístění

GPS souřadnice

49°10'15.229"N, 16°9'34.166"E

Adresa

Sedlec 675 71

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Sedlec u Náměště nad Oslavou
Nadmořská výška
417 m.n.m.
Základní číselné údaje
Smírčí kámen připomíná událost z r. 1842.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší rozumně použitelná železniční stanice je Náměšť nad Oslavou, kde zastavují rychlíky i osobní vlaky (trať Brno - Jihlava).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší vesnicí je Sedlec, ale sem se dostanete autobusem jen v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze parkovat v Sedleci, ale pokud chcete absolvovat opravdu parádní výlet, zanechte vůz v Náměšti nad Oslavou anebo u zámečku Vlčí kopec a vydejte se mezi těmito místy po jednom břehu tam a po druhém zpět. Celkem 20,5 km. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd autem. 

Také můžete účastníky zájezdu nechat vystoupit v osadě Zňátky, jít pěší výlet přes most, přes vyhlídku, ke Glorietu a skončit u zámku Vlčí Kopec, kde čeká autobus.

Přístup pěšky

Z Náměšti nad Oslavou, žst.: po zelené turistické značce celkem 5,5 km.

Od zámku Vlčí Kopec: po zelené turistické značce celkem 5 km.  

Ze Sedlece: jděte na východ polní asfaltkou asi 1,5 km k okraji lesa, kde změňte směr na severovýchod. Celkem asi 1,8 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přijet můžete ze Sedlece, viz pokyny pro pěší. Zelená značka, která vede po pravém břehu řeky, je na mnoha úsecích pro kola nesjízdná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Přijet můžete ze Sedlece, ale vezměte si doprovod. Na cestě je hodně nerovných míst. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu