Kostel sv. Jakuba v Berouně

V jádru gotická stavba byla později barokizována a opravována


Kostel sv. Jakuba v Berouně je jednou z nejcennějších staveb ve městě.

V jádru je gotický, postaven byl ve 13. století, nejspíše současně s celým městem, první větší přestavba a rozšíření byly provedeny v r. 1543, zvonice byla přistěvěna v l. 1677-1683 podle návrhu Václava Kapouna, po požáru byl r. 1736 přestavěn barokně. Velkou opravu v l. 1907-13 prodělal pod vedením architekta Josefa Fanty.

Kostel je trojlodní, má valbovou střechu a odsazený, trojboce ukončený presbytář a výraznou hranolovou věž mezi jižní stěnou a presbytářem. Fasády jsou členěny opěráky, u věže pilastry. Okna v presbytáři jsou lomená, ukončená půlkruhovou kružbou.

Hlavní loď i boční lodi jsou klenuty křížovou hřebínkovou klenbou. Sakristie a předsíně mají křížovou žebrovou klenbu.

Vně kostela je nápadně osazen v ose presbytáře jednoduchý pamětní litinový kříž se zlaceným Kristem. Má odkazovat na rok 1848, rok ústavních změn. U západního průčelí stojí na soklu litinový kříž s postříbřeným korpusem. A posledním předmětem, který zaujme vně kostela, je mramorová deska s reliéfem ukřižovaného Ježíše u severní stěny.

Interiér kostela je většinou barokní z 18. století. Obraz sv. Jakuba na hlavním oltáři a obraz sv. Jana Nepomuckého na oltáři v levé chrámové lodi namaloval Jan Petr Molitor. Autra obrazu Snímání Krista z kříže na oltáři Božího hrobu neznáme, ale zřejmě pochází z okruhu Anthonise va Dycka. Sochy hlavním oltáři vytvořil některý ze žáků F. M. Brokoffa, rokokovou kazatelnu řezbář Josef šnábl, cínovou křtitelnici z r. 1606  Matouš Flemík.

Kostel sice celkem bez úhony přečkal 40 let komunismu ve městě, které rozhodně patřilo k nejvíce ateistickým v Československu, nicméně potřeboval opravy, kterých se potom dočkal v l. 1995 - 2004. Ve věži jsou od r. 2000 čtyři nové zvony a v interiéru od r. 2004 nové varhany.

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Jakuba_(Beroun), 1.1. 2021

https://www.pamatkovykatalog.cz/kostel-sv-jakuba-2153332, 1. 1. 2021


Umístění

GPS souřadnice

49°57'49.753"N, 14°4'16.666"E

Adresa

Seydlovo náměstí
Beroun 266 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Beroun
Nadmořská výška
225 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční stanice Beroun na křižovatce tratí Praha - Plzeň (přes Karlštejn), Beroun - Rakovník a Beroun - Praha-Smíchov (přes Rudnou). V Berouně zastavují osobní vlaky a rychlíky, vlaky vyšší kategorie nikoli.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Berouna se dostanete mnoha autobusy, např. z Prahy, Zličína, od stanice metra. Město je přirozeným centrem a konečnou stanicí pro velkou spoustu místních autobusů. Nejbližší zastávkou městské hromadné dopravy je Beroun, Plzeňská brána. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na náměstí lze dojet a zaparkovat. Parkování je placené. Spousta parkovacích míst je mezi vlakovým nádražím a náměstím podél hradeb.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zájezdový autobus může zkusit štěstí s parkováním např. u zimního stadionu na ostrově nebo na autobusovém nádraží. 

Přístup pěšky

Z vlakového nádraží se na náměstí dostanete cca za 10-15 minut.

Příjezd na kole, parkování kol

Vjezd na náměstí pro cyklisty není omezen.

Poznámky pro vozíčkáře

Vstup do kostela je až na jednu mírnou nerovnost bez bariér.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu