Vodní nádrže Kaprun - Mooserboden a Wasserfallboden

Význačná vodní díla v rakouských Alpách pod Grossglocknerem


Nad vesnicí Kaprun v Rakousku se směrem k jihu táhne asi 16 km dlouhé údolí, které zakončuje mohutná horská skupina nejvyšší hory Rakouska Grossglockneru (3798 m.n.m.) s několika rozsáhlými ledovci, které svítí bělostným leskem do značné dálky. Jsou za jasného počasí, nejlépe v zimě při inverzi, vidět i z vyhlídkových míst na Šumavě, např. z 200 km vzdáleného Dreisesselsteinu (Třístoličníku)

Dostatek vody v ledovcích a v potocích a prudké spády lákají k hydroenergetickému využití. První úvahy i realizace začaly již před II. světovou válkou, ale nebyly dokončeny. Hlavní stavební činnost proběhla v l. 1947 - 55. 

Vodní dílo Mooserboden

Dvě hráze v nadmořské výšce přes 2000 metrů zadržují vodu přitékající sem přirozeně z okolních svahů. Hlavní přítok je ale umělý. Voda z ledovců (hlavně z ledovce Pasterzen) nejdřív teče na korutanské (jižní) straně pohoří do přehrady Margaritzsee a pak proudí 11,5 km dlouhým tunelem přes rozvodí do přehrady Mooserboden na salcburské (severní) straně hor. 

Geomorfologické poměry údolí, kde byla přehrada naplánována, byly pro projektanty velkou výzvou. Uprostřed se vypíná mohutná hora Höhenburg (2108 m.n.m.), takže se projektanti rozhodli na zadržení vod postavit dvě samostatně stojící hráze, jednu napravo od této hory, jednu nalevo. Levobřežní přehradě se říká Moosersperre, její výška je 107 m, délka 494 m, šířka v koruně 7 m, v základně 70 m. Pravobřežní nese název Drosensperre. Její výška je 112 m, délka 357 m, šířka v koruně je 7 m, v základně 25 m. Nádrž pojme 160 milionů litrů vody. Hlavním důvod stavby bylo hydroenergetické využití. V době spotřebitelské špičky padá voda na turbíny umístěné v hrázi, pak pokračuje k dolní nádrži. V době přebytku energie v síti se voda čerpá zpět z dolní nádrže do horní. Doba náběhu turbín mezi zapnutím a schopností dodat proud do sítě je 5 minut. 

Na úbočí Höhenburgu bylo postaveno návštěvnické středisko Erlebniswelt Strom und Eis. Zde se dozvíte vše o historii přehrad a o výrobě a používání elektrické energie. Mnoho exponátů je interaktivních. Bývají tady komentované prohlídky a exkurze. Vstup je zdarma. 

Na levém břehu Moosersperre funguje typická rakouská samoobslužná restaurace, hned vedle se nachází kiosek Mooserboden, podobný je i u návštěvnického střediska na Höhenburgu (Kiosk Infozentrum).

Na Höhenburg vede turistická stezka, na jejíž zdolání potřebujete cca 15 minut. Shora od dřevěného kříže instalovaného r. 2013 se otevírá úchvatný rozhled na nádrže i okolní hory s ledovci. Nahoru se můžete dostat také po třech různých zajištěných cestách (via ferratách), jejichž délky se pohybují od 50 do 100 metrů. Od roku 2017 můžete jako originálně atraktivní via ferratu zdolat i přehradní hráz. Na zdolání vrcholu po via ferratách si rezervujte cca 20 - 30 minut. Vybavení nemusíte brát s sebou, je k zapůjčení v kiosku. 

U pravobřežní hráze začínají tři značené turistické stezky, na levém břehu dvě. Ani jedna ze stezek ale nevede kolem celé přehradní nádrže. 

Vodní dílo Wasserfallboden

Přehrada Wassrefallboden je postavena jako vyrovnávací nádrž pod přehradou Mooserboden v nadmořské výšce 1672 metrů. Je vysoká 120 metrů, její délka je 357 metrů a šířka při základně 37 metrů. Za hrází je při maximálním vzdutí shromážděno 86 milionů metrů krychlových vody. Do nádrže se dostává voda potoky z okolních svahů a přítokem shora z přehrady Mooserboden. Odtok je jediný - do potoka v údolí směrem k obci Kaprun. 

Na místě jezera stála kdysi jedna z prvních turistických chat v Rakousku. Byla postavena r. 1868 a jmenovala se Erzherzog-Rainer-Hütte. Nejdříve v ní byla jen 4 lůžka, po přestavbě r. 1877 již více. Chata při stavbě přehrady zanikla.

Okolo vodní nádrže nevede souvislá turistická stezka. 

Doprovodné stavby

Při stavbě přehrad jejich budovatelé potřebovali silnice. Mnohé z nich byly vzhledem k vysokohorskému terénu vedeny v tunelech. Všechny dodnes existují a část z nich se využívá jako přístupové komunikace pro autobusy, které k přehradám vozí návštěvníky, a pro servisní vozy. 

Pod přehradami byl vybudován parkovací dům Kesselfall, nejzazší místo, kam lze dojet soukromým autem od Kaprunu. Pak návštěvník může za poplatek cestovat dál.

V levém břehu dvě patra přístupových silnic spojuje šikmý výtah Lärchwand, největší zařízení svého druhu v Evropě. Jeho otevřená plošina má rozměry 9 x 5,4 metru a pohybuje se po dráze dlouhé 0,82 km, výškový rozdíl mezi dolní a horní stanicí je asi 400 m. 

Návštěvník Kaprunských vodních děl má dvě možnosti, jak se k nim dostat. Pro obě možnosti platí stejný začátek. Jeďte linkovým autobusem 660 nebo soukromým autem ze Zell am See nebo z Kaprunu vzhůru údolím k parkovacímu domu Kesselfall. Zde vystupte z linkového autobusu nebo tady zanechte auto. Pokračujte dále 1)  pěšky. Čeká vás asi tříhodinový výstup k horní přehradě. Nebo 2) zaplaťte si jízdu nahoru. Pojedete nejdříve autobusem k dolní stanici šikmého výtahu. Pak absolvujete fascinující jízdu šikmým výtahem. V horní stanici nastoupíte do dalšího autobusu, který vás zaveze k horní hrázi Mooserboden. Část trasy vede tunely, do kterých se řidiči trefují s milimetrovou přesností. Příjezd trvá asi 45 minut. Na jednu osobu si připravte 28 euro a rezervujte si čas nejméně půl dne. Dobře si pohlídejte dobu odjezdu posledního autobusu ve směru dolů zpět. Ráno nahoru první autobusy jezdí již po 8:00 hod. Po registraci z předchozího dne do 15 hodin při dostatečném počtu návštěvníků bývá vypraven speciální autobus s odjezdem již v 6:45 hod. 

Výše popsanou jízdu můžete absolvovat jen v období bez sněhové pokrývky, obvykle od konce května do konce října. Jízda na kole je tu zakázána. 

Kaprun je vyhledávaným lyžařským střediskem. Nejvíce sjezdařů lyžuje nad přehradami vysoko nad levým břehem. V létě sem jezdí mnoho návštěvníků na vysokohorské túry a via ferraty. Středisko nabízí vyžití v různých dalších aktivitách (tenis, chůze na sněžnicích, jízdy na koni, golf, horolezectví ...) a také možnost odpočinku v krytých lázních s překrásným wellness. 


Podle:

Kaprunské vysokohorské… - Přehrada | Turistika.cz, 13. 11. 2023

Nejoblíbenější aktivity v Kaprunu | Aktivní dovolená v Salcbursku, 13. 11. 2023


Umístění

GPS souřadnice

47°10'4.546"N, 12°43'12.553"E (horní nádrž)

47°11'48.029"N, 12°43'7.686"E (dolní nádrž)

Adresa

Kaprun 5710

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2040 m.n.m. (koruna hráze horní nádrže), 1629 m.n.m. (hráz dolní nádrže)
Základní číselné údaje
Vodní nádrže Kaprun byly postaveny v l. 1947-55.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Kaprunu se můžete vlakem dostat přes Wien nebo přes Linz do Salzburgu, pak do Zell am See, kde přestoupíte na místní vlak do žst. Fürth-Kaprun. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K přehradám se dostanete busem č. 660 ze Zell am See nebo z Kaprunu. Jeďte na konečnou zastávku u patrového parkoviště Kesselfall, pak pokračujte pěšky 3 hodiny nebo si zaplaťte vstupenku, která zahrnje jízdu speciálním autobusem, šikmým výtahem a ještě jednu jízdu autobusem. Takto se dostanete na hráz horní přehrady. Stejnou cestou se dostanete dolů.  

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte nahoru údolím až na parkoviště Kesselfall a odtud pokračujte podle návodu pro příjezd jinou hromadnou dopravou. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd jinou hromadnou dopravou. 

Přístup pěšky

Pěší výstup od parkoviště Kesselfall na hráz horní přehrady trvá asi 3 hodiny. Žádná z pěších stezek nevede okolo horní nádrže ani okolo dolní nádrže. Pěšky si můžete velmi dobře obejít všechny zajímavosti na horní přehradě. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jet můžete pouze k parkovišti Kesselfall, dál je vjezd zakázán. Platí i pro cyklisty. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na přehradách můžete absolvovat téměř všechny aktivity, kromě výstupu na horu mezi oběma hrázemi horní přehrady (Höhenburg).

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu