Spálená dolina

Malebné ledovcové údolí v Roháčích


Spálená dolina je ledovcové údolí v Západních Tatrách, v jejich části zvané Roháče na oravské straně hřebene. Je asi 3 km dlouhá. 

Její podélnou osu můžeme sledovat shora z Baníkovského sedla v nadmořské výšce 2050 m, kde do doliny spadají prudké srázy okolních velehor Baníkova (2178 m) a Hrubé kopy (2166 m) zprava a Pachoľe (2167 m) a Spálené (2083 m) zleva. Zde má údolí tvar kotle a dá se předpokládat, že někdejší ledovec začínal právě zde. Zde sněhová pokrývka dosáhla takové mocnosti, že se postupně tlakem svrchních vrstev sněhu přeměnila v led. Dnes horní část Spálené doliny pokrývají sutě nebo nesouvislé trávníky. V zimě tu často padají laviny, jejichž dráhy dosahují někdy až do dolních částí údolí. 

Střední část doliny až po horní hranici lesa má mírnější spád se zbytky ledovcových morén a s žulovými sutěmi, jejichž balvany často dosahují obřích rozměrů. 

Dolní část Spálené doliny končí již ve vegetačním stupni smrkového lesa výrazným skalnatým prahem, který potok překonává Roháčským vodopádem. Dolina pak ústí zleva do Roháčské doliny. Ledovec v Roháčské dolině byl mohutnější než jeho příbuzný ve Spálené dolině. Pochopíme tedy, že podťal levostrannou část svého údolí, kde vznikl strmý svah a kde v ústí Spálené doliny vznikl později Roháčský vodopád. 

Spálená dolina je oblíbená turisty. Je divoká, malebná a přitom docela snadno dosažitelná (pokud ovšem přemýšlíme jako zkušení vysokohorští turisté). Vede tudy výstupová modře značená stezka z rozcestí Adamcuľa k Roháčským plesům a žlutě značená cesta z rozcestí Adamcuľa do Baníkovského sedla na hlavním hřebeni Roháčů. Obě značené cesty ještě spojuje zelená značka, která vede ze Smutné doliny do Baníkovského sedla.         

Dolina je pro turistické túry otevřena jen v letních a podzimních měsících (16.6. - 31.10.). 

Podle:

https://www.turistika.cz/mista/spalena-dolina/detail, 15. 12. 2018

https://sk.wikipedia.org/wiki/Spálená_dolina?oldid=5566316, 15. 12. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°12'24.219"N, 19°43'16.790"E

Adresa

Zuberec 027 32

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1200 m.n.m. - 2050 m.n.m.
Základní číselné údaje
Spálená dolina je asi 3 km dlouhá.
Kategorie chráněného území
Tatranský národný park

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Podbieľ na trati Kraľovany - Trstená. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze směrů od Podbielu přes obce Oravský Biely Potok, Habovka a Zuberec na zastávku Zuberec, Tatliakova chata rázc. Autobus pokračuje ještě na zastávku Zuberec, Zverovka chata (což je konečná). 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená. 

Přístup pěšky

Jděte od zastávky autobusů nebo od parkovišť aut vzhůru Roháčskou dolinou po asfaltové silnici (též červená značka) na rozcestí Adamcuľa. Zde odbočte doprava. Na výstup dolinou od rozcestí Adamcuľa do Baníkovského sedla si vyhraďte 3 hodiny, ale můžete to za příznivých povětrnostních podmínek stihnout i rychleji. Dolinou nechoďte za bouřky nebo ve sněhu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Spálená dolina je určena výhradně pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Spálená dolina není pro vozíčkáře dosažitelná. 

Rady a tipy

Doporučujeme celodenní túru: Lanovkou nahoru v Salatínské dolině - Brestová - Salatín - sedlo Skriniarky - Spálená - Pachoľa - Baníkovské sedlo - dolů Spálenou dolinou. Na cestě je v sedle Skriniarky cesta jištěná řetězy a při výstupu na Pachoľu je někde nutné pomáhat si rukama. Lze jít i obráceně, ale je to namáhavější.  

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu