Sedlo Pálenica

Hluboká sníženina mezi Sivým vrchem a Brestovou v Roháčích


Sedlo Pálenica je hluboká sníženina v hřebeni Roháčů. Jihozápadně od něj vystupuje masív vápencového Sivého vrchu, východně odtud hora Brestová budovaná převážně žulami. Sedlo je současně předělem mezi Bobroveckou dolinou na liptovské, jižní straně pohoří a dolinou potoka Pribišská na oravské, severní straně pohoří. 

Zatímco vrcholky Roháčů dosahují vždy nad horní hranici pásma kosodřeviny, sedlo Pálenica je natolik hluboké, že kosodřevina v něm roste, a to velmi hustě, dokonce se tu objevují i zakrslé smrky. 

Túry na sedlo Pálenica nepodnikejte za špatného počasí, např. ve sněhu nebo při bouřce. Cesta je od 1. 11. do 15. 6. pro turisty uzavřena. 


Umístění

GPS souřadnice

49°13'20.466"N, 19°39'31.807"E

Adresa

Zuberec, Bobrovec 027 32, 032 21

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1571 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Tatranský národný park

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Podbieľ na trati Kraľovany - Trstená (pro přístup z oravské strany) nebo jeďte do žst. Liptovský Mikuláš na trati Žilina - Košice (pro přístup z liptovské strany).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejlepší přístup na túru na Sivý vrch a pak do sedla Pálenica je z autobusové zastávky Huty, Javorinský potok. U ní je horáreň (myslivna) Biela skala. Jezdí sem linky ze Zuberce, Podbielu, Nižné i z Liptovského Mikuláše. Túru můžete ale začít i v Jalovci nebo v Zuberci. 

Příjezd osobním autem, parkování

U zastávky Huty, Javorinský potok téměř nelze parkovat. Nechte auto raději v Zuberci a "výšku" naberte linkovým autobusem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme, abyste účastníky zájezdu vyložili na autobusové zastávce Huty, Javorinský potok a čekali na ně v Zuberci. 

Přístup pěšky

Z aut. zastávky Huty, Javorinský potok: doporučujeme - výstup po červené značce na Sivý vrch, nejméně 2 hod, převýšení asi 900 m, sestup do Zuberce přes sedlo Pálenica asi 3 hod.. Atraktivní túra, místy namáhavá, dva krátké úseky na západním úbočí Sivého vrchu jištěny řetězy.  

Ze Zuberce: výstup po žluté značce do sedla asi 3 hodiny, při nepříznivém počasí i víc, dlouhá cesta, převýšení 700 m, bez nebezpečných míst. 

Z Jalovce: výstup po žluté značce do sedla 4-5 hodin, bez nebezpečných míst. 
     

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole se do sedla Pálenica nedostanete. 

Poznámky pro vozíčkáře

Sedlo Pálenica je pro vozíčkáře nedostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu