Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Tismicích

Mimořádně cenná stavba románské architektury ve vesnici u Českého Brodu

Kontaktní informace

+420 608 026 719 (farnost), +420 605 488 049 (obec)
Oficiální stránky
ou.tismice@volny.cz

V obci Tismice nedaleko silnice Praha – Kolín najdete jednu z nejvýznamnějších stavebních památek České republiky, románský farní kostel Nanebevzetí P. Marie

Kostel bazilikálního typu v Tismicích byl postaven ve třetí čtvrtině 12. století. Je to nevelká stavba, přesto se uvnitř člení na tři lodi. Poněkud neobvyklá na venkovský kostel je skutečnost, že má dvě věže, uvnitř tři apsidy na východní straně a naproti, na západě, tedy nad vchodem byla umístěna panská tribuna. Můžeme se domnívat, že kostel nesloužil „jen“ venkovskému obyvatelstvu, ale byl součástí rozsáhlého panského, možná královského dvorce. Dosud není vyřešena otázka, kdo stál za založením tak významné stavby, ale můžeme se domnívat, že to mohl být i král Vladislav II. nebo některý z jeho následovníků, např. český kníže a biskup Jindřich Břetislav. Problémem je, že neexistuje žádná přímá písemná zpráva o vzniku kostela, u stavby se při jejím založení nepohřbívalo (farním je kostel až od 14. stol.) a archeologové při průzkumu v l. 2008-10 otázku založení kostela nevyřešili. 

V interiéru si všimněme stavební zajímavosti. Hlavní loď je s bočními loděmi spojena pěti páry arkád, které střídavě spočívají na hranolových pilířích a válcových sloupech. Takto se stavěly kostely v Porýní, v Čechách podobné pojetí jinde nenajdeme. 

Kostel je sice románský, nicméně byl několikrát poznamenán úpravami, které ale nelze označit jako přestavbu. První významnější úprava se udála v 15. století, kdy spadla celá jižní stěna kostela, ale byla obnovena v téměř shodné podobě jako před havárií za použití původních i nových kamenů. Po roce 1700 bylo postaveno točité schodiště na kruchtu, nově byla zaklenuta hlavní loď a byl také vsazen nový vchodový portál v západním průčelí. Ani tato úprava ani pozdější zásah z l. 1767-75 (údaje různých autorů se liší), který financovala vévodkyně Marie Terezie Savojská, neznamenaly porušení románského charakteru kostela. Z doby poslední úpravy provedené zednickým mistrem Janem Smutným a stavitelem Václavem Janem Budilem proběhla výstavba sakristie, jižní věž byla zvýšena o jedno patro, byly převěšeny zvony, postavena hudební kruchta (nahradila původní románskou panskou tribunu), upraveny klenby s freskami. V bočních lodích tehdy byla upravena okna a na věžích byly vztyčeny nové střechy. Stavitelé také vyřešili nový vchod do kostela, je samozřejmě barokní a byl postaven současně s kruchtou. Nad vstupním portálem je zazděné původní románské okno. Jsme v době, kdy do kostela chodilo v době mariánských slavností až 800 osob, takže faráři je zpovídali dokonce den předem, aby vše stihli. Z té doby pocházely i barokní ambity, které obklopovaly tehdejší hřbitov. Ty ale byly r. 1829 zbořeny, dochovala se jen část severní obvodové zdi a brána na západní straně, která nese sochu P. Marie Tismické. 

Portál na jižním průčelí s tesanou erbovní deskou je velmi cenný pozdně gotický prvek. Pochází z r. 1512 a nechal jej zhotovit tehdejší držitel vesnice zeman Jan Vrbík z Tismic, který sídlil na sousední tvrzi. Jeho znak nese stopy shodné s pracemi Mistra Brikcího z Vratislavi, který působil v téže době v blízké Kutné Hoře. 

Kostel byl zcela opraven v l. 2009 - 11, pak v l. 2016-17 byly restaurovány barokní fresky na stropě hlavní lodi.

Naproti kostelu stojí fara postavená někdy po roce 1780. 

V interiéru je nejcennější prací pozdně barokní oltář z r. 1755, který nechala zhotovit vévodkyně Marie Terezie Savojská, a na něm 1,48 m vysoká gotická soška Panny Marie Tismické ze 14. století (patrně z r. 1385, do Tismic přinesena r. 1419). Originál r. 1991 odnesl zloděj (kostel byl špatně zabezpečen, dílo se již nenašlo), na místě stojí dnes kopie. Klenbu hlavní lodi a stěny apsid barokními malbami r. 1775 ozdobil přistoupimský kaplan Jan Svoboda. Vyobrazeno je korunování P. Marie, P. Marie útočiště a orodovnice a P. Maria Tismická, v apsidách Bůh Otec a Duch svatý, P. Marie, sv. Anna a Jáchym a sv. Jan Nepomucký. Fresky v polovině 19. století přemaloval kutnohorský malíř Vysekal. Na triumfálním oblouku jsou zbytky románských maleb z období kolem r. 1200, můžeme se domnívat, že je na nich zpodobněn sv. Vojtěch. Boční oltáře a kazatelna jsou rokokové, cínová křtitelnice vysoká 98 cm je z r. 1786 a nese signum J.M.B. (Josef Mitterbacher).

V severní lodi u zdi jsou umístěny dva renesanční náhrobky. Levý ze šedého pískovce patří Václavu Gynteru z Moren a na Vratkově (r. 1582) a Adamu Ichtryczovi z Ichtrycz  z  r. 1609. Oba sem byly přemístěny ze zrušeného hřbitova. 

Prohlídka kostela nezabere mnoho času. O době, kdy je kostel otevřen, se informujte na telefonních číslech uvedených výše. Nejlepší je v tomto ohledu obecní úřad, který má kostel v nájmu. 

Kromě kostela stojí za pozornost okolí Tismic. Vesnice je z velké části obklopena ovocnými sady. Zdejší družstva i soukromníci množstvím i kvalitou patří např. ke špičce v pěstování jablek. Nakoupit ovoce můžete ve vsi nebo přímo v boudách u sadů. Velká prodejna je u hlavní silnice Praha - Kolín v Nové Vsi. 

Podle:

Informační tabule u kostela (listopad 2018)

http://www.tismice.cz/, 12. 1. 2019

https://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/tismice/kostel-nanebevzeti-panny-marie, 12. 1. 2019
      
     


Umístění

GPS souřadnice

50°3'20.988"N, 14°49'18.240"E

Adresa

Tismice 282 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Tismice
Nadmořská výška
244 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kostel byl postaven ve 3. čtvrtině 12. století.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Rostoklaty nebo ještě lépe do žst. Český Brod na trati Praha - Kolín. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od žst Český Brod se do Tismic dostanete autobusem č. 491. Jezdí v pracovní dny celkem v hustých intervalech, o víkendech se ale do Tismic dostanete také. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte na malém parkovišti u kostela. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem zacouvejte do slepé ulice u kostela. Je u ní parkoviště, na autobusy tu ale není pamatováno. Místa na objetí překážky ale ostatní řidiči budou mít dost. 

Přístup pěšky

V pahorkatině jižně od Českého Brodu vede jen několik turistických značek, od železnice Praha - Kolín ze žst Český Brod červená. Jděte z Českého Brodu po červené, od rozcestí Zahrady se dejte vpravo po zelené do Tismic. Po zelené z Tismic můžete pokračovat ještě dál, je jen otázkou, v které z dalších vesnic výlet ukončíte. dobře si zvláště o víkendu naplánujte návrat autobusem, např. do Českého Brodu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Tismice leží v krajině, která je protkána silnicemi II. a  III. třídy, na nichž lze dobře prožít dny na kole. Kolem kostela vede cyklotrasa 8209. Cyklostezky separované od provozu motorových vozidel tu nejsou. Na blízké silnici I/12 Praha - Kolín jízdu na kole nedoporučujeme, je tu velmi hustý provoz. 

Poznámky pro vozíčkáře

Kostel není bezbariérový, ale překážky nejsou vysoké, takže pokud vozíčkáře přenesete přes nízké schody, můžete s ním sdílet jeho zážitek. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu