Šanův kout

Louka se samotou a nádherné vápencové skály nad ní na levém břehu Berounky v Českém krasu


Samota a bývalé zahradnictví Šanův kout na levém břehu Berounky mezi Berounem a Srbskem patří k nejhezčím místům Českého krasu. Nad loukou se samotou se táhne asi 900 m dlouhé a 25 m vysoké skalní defilé s typickou šedavou barvou horniny a dvěma obřími pruhy rezavé barvy. Skály přerušené dvěma menšími údolíčky v názorném profilu dokládají tufiticko-karbonátový vývoj geologického období wenlocku (mezi 433,4 – 427,4 mil. lety v prvohorách - v siluru) a jsou nalezištěm zkamenělin, zvláště korálů a brachiopodů. Lokalita je cenná mj. tím, že profil je přírodní - nebyl odkryt v lomu. 

V údolíčku blíže k Srbsku vyvěrá menší pramen, krasová vyvěračka o stabilní vydatnosti mezi 0,3 až 0,5 l/s, která je vyústěna kovovou trubkou. Pod ní je zbudována betonová nádržka, kde lze pozorovat vysrážený travertin, což je v krasových oblastech běžný jev. Můžeme ho pozorovat například na potoku v Údolí děsu pod osadou Koda. Teplota vody se pohybuje v rozmezí 8,5 až 10 °C. Kousek odtud výše, pod srubem, je druhý, slabší vývěr v nánosech koryta. Obyvatelé srubu tam také vyhloubili jímku, kterou překryli betonovými dlaždicemi. Voda ve vývěrech je pitná.

Pokud prostudujete letecký snímek Šanova kouta, dojde vám, že skály jsou pozůstatkem nárazového  levého břehu Berounky, která tudy tekla, tvořila pravotočivý meandr, ale poté si zkrátila cestu. 

Skály Šanova kouta mohou využívat horolezci. Skály nazvali 3. masiv, 4. masiv, Hřeben a hrb, Pyramida a Tařicová stěna (tařice skalní je nádherná bylina, která pokrývá skály žlutým zbarvením v dubnu a květnu). Je s podivem, že na nedalekém Alkazaru bývá lezců obrovské množství, zatímco na Šanově koutě je relativní klid. 

Ve skalách Šanova kouta lze nalézt otvory do několika veřejnosti nepřístupných  jeskyní. V jedné z nich sídlili pravěcí lidé. 

Podle:  

http://www.estudanky.eu/8006-pramen-sanuv-kout, 18. 1. 2019

http://lokality.geology.cz/166, 18. 1. 2019

https://www.horosvaz.cz/skaly-sektor-365/, 18. 1. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°57'14.106"N, 14°7'18.423"E

Adresa

Beroun 266 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Beroun
Nadmořská výška
220 m.n.m. - 280 m.n.m.
Základní číselné údaje
Národní přírodní rezervace Karlštejn má rozlohu 1546 ha a byla vyhlášena r. 1955. Skály Šanova koutu mají výšku asi 25 m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Český kras národní přírodní rezervace Karlštejn

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční zastávky Srbsko na trati Praha - Beroun nebo výlet můžete zahájit v železniční stanici Beroun.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Berouna jezdí velké množství autobusových spojů, výlet též můžete zahájit v Hostimi. Sem jezdí linka 384 z Prahy-Zličína a linka 425 Loděnice - Hostim - Beroun - Králův Dvůr, Popovice. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem doporučujeme parkovat v obci v Srbsku na levém břehu Berounky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro výlet autobusem doporučujeme vysadit účastníky zájezdu v Berouně nebo v Hostimi a čekat na ně v Srbsku.

Přístup pěšky

Z Berouna, žst.: jděte po červené značce k železničnímu mostu, který přejděte na levý břeh, kde vede cyklostezka. Po ní pokračujte k Šanovu koutu, pak okolo lomu Alkazar např. až do Srbska. Celkem k Šanovu koutu asi 4 km.

Z Hostimi: jděte po žluté značce k jihu, u soutoku potoka Kačáku s Berounkou doprava a odtud okolo lomu Alkazar po cyklostezce. Celkem 2,5 km.

Ze Srbska, žel. zast.: přejděte nejdříve na druhý břeh Berounky a pak jděte po levém břehu po cyklostezce proti proudu. Celkem 2,5 km.

Všechny tři trasy patří k nejhezčím v České republice a výsledný dojem je jen mírně narušen skutečností, že stezka pro chodce a cyklisty mezi Berounem a Srbskem je asfaltová, což pěšáci nemusí mít rádi.

Příjezd na kole, parkování kol

Všechny tři přístupové cesty pro pěšáky jsou sjízdné pro cyklisty a dokonce mezi Berounem a Srbskem vede (z pohledu pohodlného cyklisty) velmi krásná cyklostezka. Jde o část trasy Po stopách českých králů.

Poznámky pro vozíčkáře

Jízdu po cyklostezce mezi Berounem a Srbskem vozíčkář velmi dobře zvládne. Jedinou výjimkou je sjezd od samoty na pravém břehu potoka Kačák k jeho toku přibližně 2 km od Srbska. Proto si na výlet vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu