Kostel sv. Margity Antiochijské v Kopčanech

Jediná stojící dochovaná památka na období Velké Moravy


V 9. století na téměř neznatelné vyvýšenině u slovenských Kopčan  dnes zvané Za jazerom vznikl při cestě od východu k Valům u Mikulčic významný sídelní areál. Navazoval na osídlení již z doby kamenné. Jeho obyvatelé museli k vykonání návštěvy u sousedů na velkomoravském sídle překonat brodem řeku Moravu. Není ale dodnes známo přesné rozložení osady a její organizační struktura. Severně od dnešního dvora Kačenáreň byla postavena strážní osada, která cestu k Valům kontrolovala. Našlo se tady mj. pohřebiště, na němž jeden z hrobů je považován za místo, kde bylo uloženo tělo náčelníka osady. A abychom to při vysvětlování neměli příliš jednoduché, cesta od osady na Valy je jen předpokládána, historické důkazy o její existenci chybí. 

Někdy ve 2. polovině 9. století byl jihozápadně od dvora postaven kostel sv. Margity Antiochitské a dvorec pro velmože, nového náčelníka osady. Kostel byl jednolodní dvouprostorová stavba s presbytářem na půdorysu lichoběžníku. Podobných staveb z 8.-11. století je známo víc, v Kopčanech byla zvláštností zděná hrobka v předsíni, v níž spočívaly ostatky významného církevního hodnostáře nebo snad zakladatele kostela. Místní řemeslníci dovezli na stavbu pískovcové bloky z nepříliš vzdálených lomů, z nichž vytvořili zdivo o tloušťce 0,75 m. Původní okna s rovným ostěním a klenákem ve tvaru trojúhelníka se zachovala v severní stěně kostela. Stejný typ okna v západní stěně byl zrekonstruovaný. Presbytář má valenou klenbu, loď je otevřená do podkroví. Dnes má kostel novou střechu a stylizovaný krov.

Kostel byl několikrát přestavován, zejména u něj byly často měněny tvary oken. Ve 13.-14. století byla zbourána předsíň. Největší rekonstrukce je zaznamenána r. 1647, kdy byl zvětšen vstupní otvor a dosazen velký vstupní portál od západu, kostel byl v interiéru nově omítnut a vymalován. Na podlahu byly položeny cihly a oltář byl posunut na začátek lodě. V 18. století byla na podlahu položena keramická dlažba. Gotická okna v jižní stěně byla zazděna a nahrazena půlkruhovým oknem.  

V 16. a 17. století obyvatelé odcházejí do nově založených Kopčan a kostel pak ztrácí význam. Ve vsi si v 18. století postavili nový. 

Další úpravy kostela Za jazerom pocházejí z r. 1926. 

Dnes sice kostel známe pod patroniciem sv. Margity Antiochijské, ale původní zasvěcení není známo. Současný název se začal používat patrně až ve 13. století. 

Památková obnova začala r. 2000, pak se kostel stal významnou součástí archeoparku Valy-Kopčany. Zatímco na moravské straně na nalezišti Mikulčice - Valy známe všechny stavby pouze podle základů a jejich podobu na informačních panelech si jen domýšlíme podle fantazie archeologů, na slovenské straně památka z velkomoravské doby stojí v reálné podobě. Jeho význam je umocněn ještě skutečností, kdy na Valech osídlení zcela zaniklo po 10. století, u Kopčan lidé prokazatelně sídlili dále až do 13. století. Pravděpodobně se jedná o časově poslední sídliště v rámci mikulčické aglomerace. 

Kolem kostela se rozprostíral hřbitov, na němž archeologové zkoumali hroby z 9. až 18. století. Jeho plošný rozsah není znám. 

Budovu kostela si můžete prohlédnout jen zvenčí. 


Podle: 

http://kopcany.sk/Web/sk/Pamiatky, 31. 1. 2019

Informační tabule u kostela, březen 2022


Umístění

GPS souřadnice

48°47'46.284"N, 17°6'31.492"E

Adresa

Kopčany 908 48

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kopčany
Nadmořská výška
160 m. n. m.
Základní číselné údaje
Rozměry kostela jsou 11,9 m x 5,2 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Na Slovensku: jeďte do žel. zast. Kopčany na trati Kúty - Holíč - Skalica.

V Česku: jeďte do žst Lužice na trati Břeclav - Přerov.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na Slovensku: jeďte do zastávky Kopčany, Moravská.

V Česku: jeďte do zastávky Mikulčice, obecní úřad

Příjezd osobním autem, parkování

Na Slovensku: auto zanechte v obci Kopčany (ul. Marxova)

V Česku: auto zanechte na parkovišti u archeologického naleziště Mikulčice.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd osobním autem.

Přístup pěšky

Z Kopčan: jděte z ul. Marxovy pěšinou k severu asi 1 km. 

Z Mikulčic, od archeologického naleziště: asi 3,5 km po modré značce, mj. přes řeku Moravu po Lávce Velké Moravy.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. Některé přístupové cesty jsou cyklostezkami, například od řeky Moravy po modré značce. 

Poznámky pro vozíčkáře

Z Kopčan se ke kostelíku dostanete docela dobře ze severního konce obce, ale pro jistotu si vezměte doprovod (asi 2 km, spolu s cestou zpět 4 km)

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu