Passo dello Stelvio

Nádherná krajina ve vysoko položeném průsmyku v italských Alpách. Ikona mezi motoristy.


Passo dello Stelvio (italsky), též Stilfserjoch (německy) je vysoko položený průsmyk v italských Alpách poblíž státní hranice se Švýcarskem. Nejvyšší bod silnice (a nejnižší bod průsmyku) má nadmořskou výšku 2758 metrů, což jej staví po Col d´ Iseran (2770 m.n.m.) na druhé místo v této "alpské" disciplině. 

Okolí průsmyku tvoří nádherná vysokohorská krajina s dominantním vrcholem Ortles, který je vidět při jízdě do průsmyku od severovýchodu. Není divu, že je tu vyhlášen národní park. 

O stavbě silnice přes průsmyk rozhodl rakouský císař František I. Území dnešní severní Itálie, jak známo, tehdy Rakousku patřilo. Silnice měla spojovat bývalou rakouskou provincii Lombardii s ostatním územím Rakouska. Stavbou byl pověřen Carlo Donegani (1775–1845), který zvolil pro zdolání průsmyku poměrně úzkou silnici klikatící se v mnoha serpentinách za sebou, často spíše nad sebou. Jemu a dělníkům se podařilo úchvatné dílo, které je dodnes hodno obdivu a které se od doby stavby v l. 1820-25 jen velmi málo změnilo. Zatáčky vedoucí od severovýchodu jsou číslované 1 až 48. 

Průsmykem probíhala až do konce I. světové války hranice mezi Rakouskem-Uherskem a Itálií (Lombardie patřila Itálii od r. 1859.). Ve válce se o průsmyk často bojovalo a do bitev bylo často nechtěně vtaženo i neutrální Švýcarsko, přes jehož území létaly náboje (hranice je od průsmyku vzdálena jen 200 m). Nakonec se přes švýcarské území na základě dohody přestalo střílet, po válce území na sever i na jih odtud připadlo Itálii a strategický význam Stelvia se zmenšil. 

Nikoli však význam turistický a sportovní. Průsmykem vede od r. 1953 téměř vždy jedna z etap cyklistického Giro d´Italia. Profesionály napodobují mnozí amatéři, pro něž je výjezd na Stelvio ikonickým zážitkem. Samozřejmě dodáváme, že 1500 m převýšení není nic pro padavky. 

Podobně jsou na tom motoristé. Jízda přes průsmyk je velmi krásná, ale není to nic pro slabé povahy. Při výjezdu v protisměrných serpentinách často musíte řadit jedničku a nemáte dostatečný výhled. Občas potkáte autobus nebo nákladní auto a hledáte šikovné místo na vyhnutí, často musíte zastavit, někdy i sklopit zrcátka. Nad autem máte strmý svah a pod vámi také. Doporučujeme zastavovat na širších místech a kochat se nebo fotit. Zdržení stojí za ten fascinující zážitek. Zvláště kouzelná je západní rampa, kde silnice připomíná vlásenku. V opačném směru při sjezdu do Bormia vidíme Monte Cristallo (3431 m.n.m.), ale zpočátku se nezdá silnice "velkolepá". Na úpatí hory Monta Radisca se ale scenérie prudce změní, silnice mění spád z mírného na prudký a překonává divokou rokli potoka Braulio s téměř svislými stěnami a vodopádem. Serpentiny jsou jištěny zábranami proti padajícímu kamení. Rokle se rozšiřuje až v nadmořské výšce okolo 1700 metrů nad sjezdem do údolí řeky Adda a k městu Bormio. 

Přímo v průsmyku je menší parkoviště a několik chat s možností ubytování. Na obě strany, tedy ke švýcarské hranici k vrcholu Cima Garibaldi (2843 m) nebo na jih směrem k chatě Livrio (3150 m.n..m.) lze podniknout nádherné túry. K chatě Livrio vede z průsmyku lanovka, kterou doporučujeme upřednostnit před chůzí po sněhu a ledu v horním úseku trasy. 

Průsmyk je pro motorovou dopravu otevřen jen v období bez sněhové pokrývky, což je menší část roku. 

Podle:

Maier, D. (1995): Cestovní kniha Alpy, RV Reise und Verkehrsverlag, München, Geocenter Praha, s. 375

https://cs.wikipedia.org/wiki/Průsmyk_Stelvio, 5. 3. 2019


Umístění

GPS souřadnice

46°31'45.189"N, 10°27'8.701"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2758 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice z osady Gomagoi (ze severovýchodu) do průsmyku měří asi 18,5 km, její převýšení je asi 1500 m. Silnice z města Bormio (z jihozápadu) do průsmyku měří asi 21,5 km, její převýšení je asi 1550 m.
Kategorie chráněného území
Parco Nazionalle dello Stelvio

Přístup

Příjezd vlakem

Do oblasti průsmyku Stelvio nevede žádná železniční trať. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Průsmykem Stelvio nevede žádná autobusová linka. 

Příjezd osobním autem, parkování

Silnice, která vede přes Paso dello Stelvio má číslo SS38. Jen pro čistý přejezd s občasným zastavováním a fotografováním si vyhraďte 2 až 3 hodiny. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusy přes průsmyk mohou jet, ale řidič opravdu musí být mistr volantu. 

Přístup pěšky

Z průsmyku vedou krátké výstupové turistické cesty na oba směry. Doporučujeme vyjít si na hraniční vrchol se Švýcarskem (Cima Garibaldi) a vychutnat si pohled na masív Ortleru. 

Příjezd na kole, parkování kol

Z obou stran vede do průsmyku silnice s přibližným převýšením 1500 metrů. 

Poznámky pro vozíčkáře

V nejbližším okolí parkoviště v průsmyku se vozíčkář může pohybovat poměrně bez problémů. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu