Swissminiatur v Melide

Nádherná modelová krajina Švýcarska v městečku na břehu Luganského jezera

Kontaktní informace

+41 916 401 060
Oficiální stránky
info@swissminiatur.ch

V Melide, švýcarském městečku na břehu jezera Lugano, se podařil malý, přímo miniaturní zázrak. Návštěvníci více než hektarového areálu šlapou po zmenšenině Švýcarska. Miniatura je částečně schematizovaná, ale hodně věrohodná a funkční. Lodě plují, vlaky a auta jezdí a dokonce po obvodu areálu jezdí jeden vlak, který vozí děti. Nejmenší, střední věk, ale i starší vážené osoby si přijdou na své a dobře se baví. 

Pojďme nejdříve popsat historii nápadu zvaného Swissminiatur. 

Pierre Vuigner - to je jméno muže, který po vzoru holandského parku „Madurodam“ chtěl ve Švýcarsku vytvořit totéž. Píše se rok 1956, jemu bylo mu 32 let, provozoval obchod v Grimisuatu v kantonu Valais, současně byl také městským úředníkem. K uskutečnění nápadu potřeboval 1 až 1,5 ha pozemku v atraktivní poloze. Projel mnohá místa, až se zastavil v Melide. Trefil se. Pozemek v tomto městečku ležel na břehu jezera pod mohutnými malebnými horami. Přírodní atraktivita zaručena. Vedla tudy důležitá mezinárodní silnice, dnes dálnice A2 Milano - Basilej. Návštěvníkům stačí jen se zastavit na daleké cestě, dnes jen sjet z dálnice, jsou tedy také "zaručeni". 

Pierre Vuigner měl neobyčejné štěstí na starostu obce Gallina, kterému se myšlenka tak zalíbila, že pomohl po prvním jednání do 3 týdnů (!) Vuignerovi překonat všechny byrokratické překážky. Obec nechala připravit smlouvu o pronájmu pozemku, s nímž měla původně jiné plány v podobě vybudování kempu. Prvotní doba pronájmu byla stanovena na 30 let, ale byla postupně prodlužována na 86 let, tedy do r. 2042.

Zakladatel měl tedy pozemek a stěhuje se s manželkou a dvěma syny do Melide. Prodává obchod v Grimisuatu a část rodinného majetku. Pro první fázi budování miniatur v poměru 1:25 získal stejně tvrdohlavé a pracovité nadšence, jakým byl on sám. Datum otevření parku si stanovili na 6. 6. 1959. Ještě několik dní před spuštěním projektu nebyl hotov Matterhorn a trávníky nebyly zelené, nýbrž žluté a hnědé. Po dnech a nocích přesčasů si zakladatel a jeho společníci mohli říct, že mají začátek hotov. Nikomu nevadilo, že se tak stalo měsíc po oficiálním otevření. Začínaly prázdniny a společnost Swissminiatur potřebovala příjmy pro další expanzi. 

Nová atrakce na břehu jezera Lugano se stala hitem návštěvníků této oblasti Švýcarska. Přestože Vuigner vydělal během první sezony 868 000 CHF (!), ani to mu nestačilo na splacení všech dluhů. Z červených čísel se dostal až r. 1960. Boom nastal v 70. letech. Italové se vrhli do Švýcarska v masových davech. Zejména o víkendech je lákala krajina, švýcarská čokoláda, cigarety a výhodný kurs 1000 lir = 7 švýcarských franků. Klidně pak zaplnili obchodní domy a restaurace a u Swissminiatur vytvářeli i hodinové fronty. Pierre Vuigner si mohl dovolit stavět nové modely a nové atrakce. Do inzerátů zařazoval hvězdy a populární tváře, které v jeho parku pózovaly. Už to nebyl jen park a zábava, ale zlatý důl. 

Po tučných letech přišla krize. Změnil se kurs a Italové ve směnárnách dostali za 1000 lir jen 70 centů. Doprava se obrátila a Švýcarsko se stalo pro Italy příliš drahým. 

Vuigner rozjel reklamní kampaň nikoli jen do Itálie, ale do celého světa, a r. 1986 předal firmu synům Dominikovi a Jean-Lucovi. 

Vuigner vybudoval v Melide prvotřídní senzaci s pokorou, trpělivostí a odvahou. Švýcarsko v Melide obejdete za hodinu. Návštěvníkům vůbec nevadí, že některé modely nejsou úplně věrné (např. Matterhorn), ale oceňují, že jsou krásné. Všichni, zvláště děti sledují ruch na nádražích, jízdu lanovek, aut a lodí, dospělí fotí jako o život a někteří tatínci nadšením až poskakují jako pejskové, kteří dostanou oblíbený pamlsek. 

Na začátku prohlídky dostanete tištěného průvodce, kde v multijazyčné verzi (je tam i čeština) můžete v terénu identifikovat jednotlivé modely. Jen těch statických je 128, což je stav z r. 2013. 

V parku se občas pořádají různé zábavné a tematické dny, hlavně pro děti. 

Otevřeno je IV-X denně 9.00 - 18.00. Základní vstupné na pokladně činí 19,50 CHF, přes internet 17,55 CHF (stav r. 2019).

Podle: 

https://www.swissminiatur.ch, 13. 3. 2019

https://de.wikipedia.org/wiki/Swissminiatur (např. je tu seznam modelů), 13. 3. 2019


Umístění

GPS souřadnice

45°57'12.723"N, 8°57'2.898"E

Adresa

Melide CH - 6815

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
285 m.n.m.
Základní číselné údaje
Areál Swissminiatur zaujímá plochu asi 1,3 ha. Délka modelové železnice v areálu činí 3 560 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem se do Melide dostanete z Česka přes Zürich a Bellinzonu. Hledejte spojení do žst. Melide. Stanice je od Swissminiatur vzdálena asi 250 metrů. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Melide jezdí autobusy např. z nedalekého Lugana. 

Příjezd osobním autem, parkování

 Přes uměle vytvořenou šíji na jezeře Lugano vede dálnice Milano - Basilej. Z Česka se do této části Švýcarska dostanete přes Mnichov, Chur a průsmyk San Bernardino. U parku je poměrně velké parkoviště. Ve Švýcarsku se za jízdu po dálnici platí (dálniční známka). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Přes uměle vytvořenou šíji na jezeře Lugano vede dálnice Milano - Basilej. Z Česka se do této části Švýcarska dostanete přes Mnichov, Chur a průsmyk San Bernardino. U parku je poměrně velké parkoviště. Ve Švýcarsku se za jízdu po dálnici platí (dálniční známka). 

Přístup pěšky

Parkoviště i železniční stanice jsou v těsné blízkosti areálu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola hlídejte nebo uzamkněte před areálem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Areál je pro vozíčkáře dobře dostupný. 

Rady a tipy

Nedaleko Melide doporučujeme navštívit Monte Generoso, neobyčejně významný rozhledový bod s ozubnicovou železnicí. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu