Památník Julie Havlíčkové ve Svojšicích

Vzpomínka na manželku Karla Havlíčka Borovského


Svojšice u Přelouče jsou velmi zajímavou obcí hned z několika hledisek. 

Zdejší gotická tvrz datovaná k roku 1405 je příkladem zdařilé památkové renovace. V obci v areálu Cihelna se konaly v dobách socialismu legendární festivaly folkové a trampské hudby Svojšický slunovrat

Ve Svojšicích se v tehdejší myslivně, nynější budově obecního úřadu čp. 1, narodila Julie Sýkorová (1826 - 1855 Praha), která se provdala za pokrokového českého spisovatele, novináře a politika Karla Havlíčka Borovského. Ve Svojšicích žil Ferdinand Jelínek (3. 4. 1898 Pardubice - 30. 5. 1955 Svojšice), učitel hudby, sběratel místních písní a vůbec místní nadšenec, který se zasloužil o záchranu svojšické tvrze.  Také usiloval o odhalení památníku Julie Havlíčkové

Ten byl odhalen až 21. 6. 1986. Autorem je B. Burian, představitelé obce nechali bustu manželky Karla Havlíčka Borovského umístit v těsné blízkosti tvrze, nikoli na rodný dům. 

Podle: 

http://obecsvojsice.cz/obec/historie-obce/, 18. 5. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°57'59.041"N, 15°36'10.283"E

Adresa

Svojšice 533 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Svojšice u Choltic
Nadmořská výška
290 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl odhalen r. 1986.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Heřmanův Městec, kam jezdí místní vlaky na trati z Přelouče. Pak pokračují do Prachovic. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Svojšic jezdí autobusy z Pardubic (přes Choltice). Spojení je v pracovní dny velmi špatné, o víkendu se hromadnou dopravou do Svojšic nedostanete vůbec. 

Příjezd osobním autem, parkování

Do Svojšic lze přijet autem např. z Heřmanova Městce. V ulici u tvrze lze zastavit. Žádné velké parkoviště tu ale není. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ulice u tvrze je velmi úzká. Parkovat musíte v obci při autobusové zastávce. 

Přístup pěšky

Přes Svojšice vede červená značka, kterou můžete využít na výlet na trase Heřmanův Městec, žst. - Horní Raškovice, rozhledna - Svojšice - Choltice - Veselí u Přelouče, žel. zast., celkem 14 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ke tvrzi lze přijet na kole. Okolím Svojšic vedou značené cyklotrasy, většina z nich po silnicích III. třídy a po místních komunikacích. 

Poznámky pro vozíčkáře

Tvrz a památník si vozíčkář může prohlédnout celkem pohodlně. K zadní části tvrze se ale bez pomoci další osoby nedostane. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu