Tvrz ve Svojšicích

Vzácná, velmi zachovalá gotická památka


Svojšice, vesnice u Přelouče, se poprvé objevují v písemně zaznamenaných dějinách r. 1365, kde zde sídlil Mikeš ze Svojšic. 

Počátkem 15. století byla majitelkou svojšické tvrze Kateřina, jinak též Anna ze Svojšic, která byla vdovou po Heřmanovi z Mrdic a na Heřmanově Městci. Tvrz je doložena poprvé písemně r. 1405. Dalším známým majitelem z druhé poloviny 15. století je Jan ze Svojšic a poté až do r. 1523 Petr ze Svojšic, jeho syn. Sňatkem s Petrovou sestrou Kateřinou získává Svojšice Jiří Gersdorf z Gersdorfu. Byl hejtmanem Pražského hradu, podkomořím Království českého a založil větev Gersdorfů na Cholticích. Tomuto rodu patřila tvrz až do r. 1623. V době bitvy na Bílé hoře r. 1621 stál rod Gersdorfů na straně poražených a majetek jim byl zkonfiskován a posléze prodán. Novým majitelem se stává Kryštof Šimon z Thunu. Statek Svojšice se pak spolu s pěti vesnicemi stává součástí panství Choltice. Ale během následující třicetileté války r. 1634 je tvrz vypálena a již nikdy nebyla obnovena. Listina z r. 1706 ji označuje jen jako "zdi od staré tvrze". Jen počátkem 19. století tu bydlel v upravené místnosti místní hajný. 

Uprostřed zdi u mlýna tak ve Svojšicích stojí zřícenina unikátní památky, ojedinělé široko daleko. Zachovala se částečně původní patrová věž a obytné části s gotickým vchodem a gotickým střílnovým oknem.  O záchranu se zasloužil v l. 1940-41 Klub českých turistů spolu s Volným sdružením přátel svojšické tvrze. Další opravy byly prováděny r. 1948 a pak v l. 1959 - 60. Zásadní oprava se ale uskutečnila až r. 1995 nákladem asi 1 mil Kč.  

U tvrze je umístěn malý památník, připomínka Julie Havlíčkové, manželky Karla Havlíčka Borovského. 

V obci v areálu Cihelna se konaly v dobách socialismu legendární festivaly folkové a trampské hudby Svojšický slunovrat

Podle:

http://obecsvojsice.cz/obec/historie-obce/, 31. 5. 2019

Šimek, T. a kol. (1989): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Svoboda Praha, díl VI. Východní Čechy, str. 483


Umístění

GPS souřadnice

49°57'59.525"N, 15°36'9.856"E

Adresa

Svojšice 533 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Svojšice u Choltic
Nadmořská výška
290 m.n.m.
Základní číselné údaje
Tvrz byla založena r. 1365.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Heřmanův Městec, kam jezdí místní vlaky na trati z Přelouče. Pak pokračují do Prachovic. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Svojšic jezdí autobusy z Pardubic (přes Choltice). Spojení je v pracovní dny velmi špatné, o víkendu se hromadnou dopravou do Svojšic nedostanete vůbec. 

Příjezd osobním autem, parkování

Do Svojšic lze přijet autem např. z Heřmanova Městce. V ulici u tvrze lze zastavit. Žádné velké parkoviště tu ale není. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ulice u tvrze je velmi úzká. Parkovat musíte v obci při autobusové zastávce. 

Přístup pěšky

Přes Svojšice vede červená značka, kterou můžete využít na výlet na trase Heřmanův Městec, žst. - Horní Raškovice, rozhledna - Svojšice - Choltice - Veselí u Přelouče, žel. zast., celkem 14 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ke tvrzi lze přijet na kole. Okolím Svojšic vedou značené cyklotrasy, většina z nich po silnicích III. třídy a po místních komunikacích. 

Poznámky pro vozíčkáře

Tvrz a památník si vozíčkář může prohlédnout celkem pohodlně. K zadní části tvrze se ale bez pomoci další osoby nedostane. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu