Kostel Nejsvětější Trojice v Sezemicích

Dříve klášterní kostel sester cisterciaček


Kostel Nejsvětější Trojice v Sezemicích byl postaven v letech 1270-80 jako rozlehlá raně gotická stavba pro klášter cisterciaček. Celkově je odborníky považován za příklad vysoké architektonické úrovně tehdejších českých stavitelů, je patrně dílem Parléřovy huti Václava IV. Plány na barokní přestavbu jsou signovány letopočtem 1726 a jménem Antoni Reina. Renovaci tehdy provedl A. Schmoranz. Poté uvnitř r. 1784 zhotovil fresky J. Kramolín. 

Kostel je rozlehlou jednolodní stavbou bez věže. Jeho presbytář je protáhlý, polygonálně uzavřený s opěráky. Na severní straně lodi je připojena kaple sv. Anny z l. 1280-90 (s mansardovou střechou), na jižní straně lodi menší kaple sv. Antonína (s vyšší pultovou střechou). Na západní straně najdeme čtvercovou přesíň. Loď i presbytář mají vysokou sedlovou střechu, na západní straně je barokní zděný štít. Okna lodi jsou velmi vysoká, půlkruhově zakončená. 

Kostel má vysokou uměleckou hodnotu, k níž počítáme raně gotické cihelné zdivo, možnost sledovat cihelnou výstavbu v různých historických dobách a krásnou barokní výmalbu. 

Blízká jednopatrová fara je vybudována převážně z kamene, pochází z 1. pol. 18. stol. Míá valbovou střechu s pětiosým průčelím na delší straně a tříosým průčelím na kratší straně. Uvnitř se dochovala původní dispozice, dále klenby, trámové stropy, barokní i mladší dveře a okna.  

Konvent cisterciaček stával pravděpodobně ve 13. stol. na ploše navazující jižně na kostel. Byl zde proveden jen záchranný archeologický výzkum, takže poloha kláštera a jeho hospodářských budov není přesně známa. Byly nalezeny zbytky zdiva a keramiky, které jsou uloženy ve Východočekém muzeu v Pardubicích. 

Zvonice má vzhledem k její neobyčejné velikosti na našem webu samostatné heslo


Podle:

kostel Nejsvětější Trojice - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 30. 12. 2022




Umístění

GPS souřadnice

50°3'51.874"N, 15°51'13.627"E

Adresa

Havlíčkova
Sezemice 533 04

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Sezemice nad Loučnou
Nadmořská výška
229 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kostel byl postaven v l. 1270-80.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Pardubice hlavní nádraží.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V Pardubicích je blízko železniční stanice autobusové nádraží. Odtud jeďte autobusem do města Sezemice. V pracovní dny sem například jezdí linka směr Holice a Rychnov nad Kněžnou nebo linka směr Holice a Horní Jelení v poměrně vysoké frekvenci spojů. Velmi malý počet spojů jezdí o víkendu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do Sezemic. Parkovat lze například v centru u samoobsluhy nebo jižně od kostela u tenisových kurtů.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Při troše šikovnosti lze parkovat a otočit se ve slepé ulici jižně od kostela u tenisových kurtů. 

Přístup pěšky

Kostel se nachází přímo v centru Sezemic. Žádná turistická značka sem nevede. kostel není běžně turisticky přístupný. 

Příjezd na kole, parkování kol

Z Pardubic do Sezemic vede cyklotrasa 4191. Okolí je velmi hezkým cílem pro cykloturistické výlety. Cyklistická doprava na Pardubicku bývá vhodně vedena mimo provoz motorových vozidel. 

Poznámky pro vozíčkáře

V okolí kostela se můžete pohybovat po komunikacích bezbariérově, dovnitř se dostanete, pokud si vezmete dopomoc (a budova bude otevřena). 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu