Dům U Jonáše

Jedna z nejcennějších staveb v Pardubicích, sídlo Východočeské galerie

Kontaktní informace

+420 466 501 897
Oficiální stránky

Dům U Jonáše v Pardubicích na východní straně hlavního náměstí je jednou z nejkrásnějších staveb ve městě. Dvoupatrová tříkřídlá stavba je známa především díky vynikající štukatérské výzdobě průčelí na motivy Jonáše a velryby, kterou vyhotovil Jakub Teplý r. 1797. Zajímavé je, že majitelem domu tehdy nebyl žádný bohatý měšťan, ale kominík Karel Haschl pocházející z Chomutova. 

Stavba pochází z počátku 16. století, byla postavena po požáru města r. 1507, měla složitý vývoj a řadu majitelů, zachoval se v ní krásný gotický mázhaus se sklípkovou klenbou. Budova je obrácena štítem s fasádou krémové barvy a se třemi okenními osami do náměstí. Štukatérská výzdoba má tmavší odstín než samotná fasáda. Přízemí nad pískovcovým soklem je mírně předsunuto do uliční fronty. Nad ním je umístěna plochá kordonová římsa (v celé šíři domu). Druhá římsa kryta taškami je profilovaná a nad ní se zvedá pozdně barokní zvlněný štít, který je pilastry rozdělen na tři části - střední je zvýšená. Krajní, nižší jsou vypjaté na způsob záclon. Vrcholy všech tří částí jsou osazeny piniovými šiškami.  

Pokud návštěvníci Pardubic stojí před domem U Jonáše, obvykle se dohadují nad zobrazeními štukové výzdoby. Pojďme je popsat podrobněji. 

Pod volutami střední části vidíme boží oko s neobvykle dlouhými paprsky. Poněkud níže na okrajích omítky stojí štukové figury mužů v antické zbroji, vlevo je to sv. Petr, vpravo sv. Florian. 

Do domu se vchází dveřmi pod pískovcovým portálem s vybranými horními rohy a lichoběžným klenákem ve vrcholu. Plocha kolem oken 1. patra je vyplněna reliéfem mořských vln –  zleva mezi 1. a 2. osou na náměstí shlíží figura mořské panny, zprava mezi 2. a 3. osou se vzpíná mořský kůň, ale dominantním výjevem je jednoznačně velryba vyvrhující proroka Jonáše s rozpaženýma rukama. Štukové výjevy nad okny 2. patra zpodobňují letící andílky. Celá scéna je zarámována vpravo i vlevo částečně zachovanými pilastry s volutovými hlavicemi. 

Dům U Jonáše nemá jen štít do náměstí. Směrem do dvora má zachován segmentově zaklenutý průchod, nad ním ve 2. p. je v severní ose odkryté terakotové renesanční ostění. Na parcele stojí kromě předního domu i zadní dům s dvorním traktem. 

Střecha nad předním domem je sedlová, do dvora zvalbená, nad dvorním traktem pultová, nad zadním domem valbová, do dvora s polovalbou. Všechny jsou kryty pálenými taškami. 

Po únoru 1948 byl dům, jehož majitelem byl knihkupec Jaroslav Polák, znárodněn. Roku 1978 v něm byla otevřena galerie, která fungovala až do r. 1990, kdy byla památka vrácena v restituci dědicům původních majitelů. Ti dům prodali soukromé firmě, která zanikla a dům opět koupilo město. 

V domě sídlí Východočeská galerie. Nové prostory otevřela r. 2000. Otevřeno je Út - Ne 10 - 18. 

Dům je znám z literatury pro mládež. Spisovatel Miloš Zapletal (neplést s bývalým prezidentem soutěže Miss Česko) do domu U Jonáše umístil bydliště třináctiletého chlapce, který se uchází přes drobnou tělesnou vadu na noze o členství ve vodáckém oddíle a v krajině u Pardubic prožije s kamarády mnoho dobrodružství. Román pro kluky Sedmička je psán strhujícím "foglarovským" slohem a na Pernštýnském náměstí a U Jonáše se odehrává hned několik dějových scén. 


Podle: 

https://www.pamatkovykatalog.cz/mestsky-dum-u-jonase-15953568, 11. 2. 2020
http://www.parpedie.cz/cti-zaznam.php?id=Dum_U_Jonase&rozc=architektura, 11. 2. 2020


Umístění

GPS souřadnice

50°2'19.904"N, 15°46'48.204"E

Adresa

Pernštýnské náměstí 50
Pardubice-Staré Město
Pardubice 530 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pardubice I
Nadmořská výška
220 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

     Jeďte do žst. Pardubice hlavní nádraží

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte některou z linek městských autobusů nebo trolejbusů do zastávky Náměstí Republiky. Od železniční stanice jsou to linky  2, 12, 13.

Příjezd osobním autem, parkování

 V centru Pardubic je parkování velkým problémem. Doporučujeme podzemní parkoviště obchodního centra Atrium, vjezd z nábřeží Závodu míru, souřadnice 50°2'16.989"N, 15°46'5.988"E. K historickému centru blíže jsou i jiná místa k parkování, ale bývá na nich beznadějně plno. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

     

Přístup pěšky

Dům U Jonáše najdete na východním konci Pernštýnského náměstí.

Příjezd na kole, parkování kol

Pardubice a okolí jsou zaslíbeným územím cyklistů díky rovinatým terénům a velkému množství cyklistických komunikací oddělených od motorového provozu. V historickém centru ale toto neplatí. Dejte pozor na chodce i auta.

Poznámky pro vozíčkáře

Dům je z větší části bezbariérový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu