Zřícenina hradu Sokolov

Mohutný, romantický skalní ostroh nad řekou Doubravou se stopami po středověké stavbě


Hrad Sokolohrady nebo též Sokolov stával na skále nad řekou Doubravou zhruba 1,7 km severozápadně od vesnice Bílek. Údolí se v tomto místě zužuje na několik metrů a Doubrava skálu obtéká podél geologických zlomů. Jedna ze změn směru toku je náhlá a pravoúhlá. 

Dříve hrad sloužil k pobytu posádky, která měla ochraňovat kupce na libické stezce (Libice jsou vesnice od Sokolohradů asi 6,5 km po proudu), dnes patří k nejromantičtějším místům Vysočiny. 

Neznáme ani nejstarší dějiny hradu ani jeho zakladatele. První zpráva pochází z období kolem r. 1404, kdy patřil loupeživým rytířům Janu z Chotělic a Pavlu Hubenkovi ze Žíšova. Doba panování Václava IV. plná politických zmatků podobným "osobnostem" přála, nicméně je pravda, že král se je snažil likvidovat. R. 1407 byl hrad v údolí Doubravy obléhán královským vojskem a brzy poté se uvádí již jako zpustlý. R. 1437 se sice ještě uvádí jako královský majetek, ale nikdo na něm nebydlel. R. 1456 se připomíná jako "hradiště řečené Sokolov" a patří statku v Malči. Také se uvádí "nad mosty". O poloze mostů přes Doubravu můžeme jen spekulovat, neboť se nedochovaly. 

Z hradu nezbyla žádná výrazná stavební součást, můžeme se jen domnívat, že asi 10 metrů od cesty od Bílku býval první příkop. Ten obloukem přetínal celou hradní šíji a oběma okrajovými konci ústil do údolí Doubravy. Druhý, vnitřní příkop je dnes zasypán materiálem z rozvalin hradu. Vyvýšeniny mohou ukrývat základy věže a nepatrné podlouhlé linie mohou vymezovat prostor bývalého nádvoří. 

Druhý název Sokolohrady vznikl nejspíše z lidových popisů hradu Sokolova podle věží a bašt, které byly součástí opevnění. Vznikl název Sokolovské hrady a poté Sokolohrady, který se dodnes užívá jako plnohodnotný ekvivalent. 

Návštěva hradu patří k nejromantičtějším zážitkům na Vysočině. Pokud sledujete řeku Doubravu z místa bývalého nádvoří, může se zdát, že mizí pod hradní skálou v tunelu. Také se můžete projít po stezce jištěné zábradlím k vyhlídce, odkud je na protějším břehu dobře patrná skála Čertův stolek. Pohled na ni je výraznější v období, kdy stromy nemají listí. 
 
Podle:

Šimek, T. a kol. (1989),  Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, VI., Východní Čechy, Soboda Praha, str. 459

https://www.hrady.cz/index.php?OID=287&PARAM=11&tid=26499&pos=450, 1. 7. 2019, text na tomto webu je bez dalších úprav opsán z výše uvedené knihy.


Umístění

GPS souřadnice

49°42'53.380"N, 15°42'49.047"E

Adresa

Dolní Sokolovec 583 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Horní Sokolovec
Nadmořská výška
520 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Železné hory Přírodní rezervace Údolí Doubravy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Chotěboř nebo do žel. zast. Bílek, obojí na trati Havlíčkův Brod - Pardubice. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do Chotěboře nebo do Bílku. Na rozdíl od železnice je nabídka autobusových spojů o víkendu nižší, proto doporučujeme dopravu vlakem. 

Příjezd osobním autem, parkování

V Bílku se nachází malé parkoviště u řeky Doubravy. Je obvyklé výchozí místo pro výlety do údolí.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

V Bílku se nachází malé parkoviště u řeky Doubravy. Je obvyklé výchozí místo pro výlety do údolí. Vejde se sem i autobus. 

Přístup pěšky

Celé údolí lze projít po jeho ose po červené značce. Z Bílku vede také po pravém břehu Doubravy zelená značka, která sice není tak atraktivní jako červeně značená trasa, ale zato ji lze použít při vyšším stavu vody, při návratu od zříceniny nebo jen prostě jako pohodlnější přístupovou variantu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jeďte z Bílku po zelené značce. Je třeba horské kolo. Jen poslední metry budete muset bicykl vést. Jinak je údolí Doubravy na kole nesjízdné. 

Poznámky pro vozíčkáře

Zřícenina hradu Sokolov není pro vozíčkáře dostupná. 

Rady a tipy

Údolí Doubravy doporučujeme projít takto: Výchozí místo je parkoviště nebo železniční zastávka v Bílku. Pak jděte podél Doubravy dolů po červené značce pod Sokolohrady a ještě kousek dál na rozcestí nazvané Pod Čertovým stolkem. Odbočte vlevo vzhůru k Čertovu stolku. Pak jděte dál po modré a odbočte na zelenou značku a jděte na rozcestí Kamenný potok. Zde odbočte vpravo. Minete malý vodopád a přijdete opět do údolí Doubravy. Zde se dejte vpravo proti proudu. Půjdete okolo místa nazvaného Točitý vír. Pak pokračujte proti proudu, až opět dorazíte pod Sokolohrady. Na zříceninu vylezete po zelené značce. Po ní také dojdete zpět na železniční zastávku nebo na parkoviště v Bílku. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu