Husův pomník na Staroměstském náměstí v Praze

Vzpomínka na čelného představitele českých dějin


Památník (nebo též pomník) mistra Jana Husa od Ladislava Šalouna v Praze je národní kulturní památkou (v rámci celého Staroměstského náměstí), jedním z nejzajímavějších sousoších v Česku a současně svědkem dvojího náhledu Čechů na husitské hnutí. Byl odhalen roku 1915, k pětistému výročí úmrtí Jana Husa. 

Již roku 1889 se objevily první návrhy na stavbu pomníku k 500. letému výročí upálení J. Husa. Nebylo ale ani zřejmé, jak má pomník vypadat a kde bude stát. Uvažovalo se o umístění pamětní desky na budovu Národního muzea, k čemuž se vyjádřil poslanec Karel IV. Schwarzenberg, který husity označil za bandu lupičů a žhářů a samozřejmě tím reprezentoval jednu část mínění o dějinách počátku 15. století. Není divu, že tento výrok rozdělil českou společnost a pobouření mladočeši ihned reagovali ustanovením Spolku pro zbudování pomníku Mistra Jana Husa. V čele stanul Vojtěch Náprstek. Vítězný návrh pomníku, který měl stát na Malém náměstí a který předložil sochař Vilím Amort, nebyl nikdy uskutečněn, protože zájemci o zhotovení se neustále přeli o místo budoucího pomníku. Uvažovalo se i o Václavském náměstí, Betlémské náměstí a samozřejmě i Staroměstské náměstí. Volba padla nakonec na místo jmenované naposled. Připomeňme, že na Staroměstském náměstí tehdy stál Mariánský sloup a že nový pomník měl být zhotoven mezi ním a palácem Kinských

Druhá soutěž byla vyhlášena r. 1900. V ní zvítězil návrh Ladislava Šalouna, když své vize poslali také mj. Bohuslav Schnirch, Stanislav Sucharda a Jan Kotěra. Pomník se začal stavět r. 1903, volba nakonec padla na Staroměstské náměstí. Válečné události nedovolily patřičně slavnostní odhalení r. 1915 k výročí Husova upálení. Dokonce ani po válce se žádná akce tohoto typu neuskutečnila. 

Bronzový, uvnitř dutý pomník je ve skutečnosti sousoším. Jan Hus pohledem upřeným k Týnskému chrámu (v 15. stol. centru kališníků) stojí uprostřed skupiny postav. Husitští bojovníci směřují také ke chrámu, pobělohorští emigranti opačně. Jsou umístěni blíže k místu, kde se r. 1621 konala poprava 27 pánů po bitvě na Bílé hoře. Žulový podstavec pod sousoším má přibližně půdorys tvaru elipsy. Na obvodě si můžeme přečíst původní nápis: "Milujte se, pravdy každému přejte (m Jan Hus)" a část písně Ktož jsú boží bojovníci. Poslední text "Věřím, že vláda věcí Tvých k Tobě se zase navrátí, ó lide český" byl doplněn až r. 1926. 

Pomník byl v l. 2013 - 2015 náročným způsobem rekonstruován, byly mj. vyměněny zrezivělé šrouby, zděné podpěry byly nahrazeny nerezovým kovem. 

Trávník u pomníku se nachází na místě bývalé (dnes zasypané) nádrže na vodu z doby druhé světové války. 

Podle:

https://www.drobnepamatky.cz/node/8944, 18. 1. 2020

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomník_mistra_Jana_Husa, 18. 1. 2020



Umístění

GPS souřadnice

50°5'15.789"N, 14°25'15.986"E

Adresa

Staroměstské náměstí
Praha 1 - Staré Město
Praha 110 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Staré Město
Nadmořská výška
192 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Praha hlavní nádraží nebo Praha Masarykovo nádraží.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší stanice metra se jmenuje Staroměstská (linka A). 

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme parkovat na některém ze záchytných parkovišť na okraji Prahy u stanice metra. Nebo hledejte místo s bílými přerušovanými  pruhy. Tato místa jsou doplněna dopravní značkou s oranžovým či zeleným pruhem.
V „oranžové“ zóně můžete parkovat max. 2 hodiny. V „zelené“ zóně smíte parkovat 6 hodin. Provozní doba, způsob platby a cena je vždy uvedena na parkovacím automatu.
. Neparkujte v místech s modrými pruhy, ta jsou určena pro rezidenty.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

 Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms

Přístup pěšky

Staroměstské náměstí je běžně přístupné pro pěší návštěvníky.

Příjezd na kole, parkování kol

Prostor u pomníku je přístupný pro jízdu na kole. Vzhledem k obrovskému množství pěších návštěvníků sem ale doporučujeme na kole nejezdit. 

Poznámky pro vozíčkáře

Prostor u pomníku je bezbariérově přístupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu