Zámek Tmaň

Chátrající barokní objekt s několika hospodářskými budovami


Historický střed obce Tmaň na Berounsku nedaleko hranic Českého krasu zaujímá rozsáhlý areál zámku a pivovaru. Ani jeden z objektů není veřejnosti přístupný a ačkoli se jedná o zajímavé doklady naší historie, zámek i okolní budovy trpí chátráním. Znalci ale jistě ocení některé stavební prvky. Zajímavé je, že o tmaňském zámku je málo běžně dostupných údajů a ty se navíc neshodují.

Tmaň je v historii uváděna poprvé již r. 1170, kdy zde sídlili bratři Havel a Budislav. Další zápis z r. 1315 uvádí rozdělení Tmaně na východní část, která patřila církvi a západní část, kde stál světský dvorec s tvrzí. Poznamenejme, že tento výklad nemusí být správný, protože Tmaň se geograficky spíše dělí na jižní a severní část. Anebo se v historickém zápise myslí pouze Tmaň v okolí zámku, která je skutečně starší než severně položená část se sídlištěm. 

Roku 1380 se jako vlastník tvrze uvádí vladyka Albert.  Není ovšem známo, kde přesně tvrz stála. Byla situována v poloze dnešního zámku nebo jinde (takže později zanikla)? 

V 16. století již byl (podle serveru hrady.cz) postaven renesanční zámek (snad přestavbou starší tvrze...). První písemná zmínka o zámku pochází z r. 1540, jiné údaje nejsou k dispozici. Na přelomu 16. a 17. století měla se jako vlastník uvádí Anna Trmalová z Losu a její syn Zdeněk z Losu. Zdeněk z Losu umírá r. 1619, jeho synovi Vladimírovi byl majetek zkonfiskován r. 1622.  na což byla tvrz zkonfiskována v roce 1622 jeho synovi Vladimírovi. 

Barokní přestavba byla provedena v 18. století, drobné stavební úpravy a dostavba hospodářských budov  byly učiněny pak v 19. století. Podle  verze Národního památkového ústavu renesanční stavba nebyla provedena, ale v 18. století proběhla barokní přestavba gotické tvrze. Národní památkový ústav uvádí jako majitele bez bližšího časového zařazení rod Trmalů z Toužic, který hrady.cz pomíjejí. 

Jisté je, že novější historie zámku vůbec nepřála. V l. 1827-62 panství vlastnila rodina Mudrochů (r. 1832 byl Karel Antonín Mudroch rektorem Karlovy univerzity), v l. 1862 až 1948 rodina Nolčů. Jim byl zámek zabaven a správcem objektu byl pak Místní národní výbor Tmaň, který zde zřídil několik nájemních bytů. Ostatní hospodářské budovy spravovalo devastujícím způsobem JZD Bykoš. 

Po roce 1989 se o zámek již nikdo nestaral a všechny jeho objekty chátrají. 

Součástí zámku byl i park, který byl založen r. 1830. Byl sice rozlohou nevelký, nicméně v něm údajně měly být rozmístěny dřevěné odpočinkové altánky, vodní nádrže a užitková zahrada (viz popis dle dokumentů Památníku národního písemnictví z r. 1975 -npu.cz). Po roce 1948 ale byl park zčásti přeměněn na soukromé zahrádky, na další části byla umístěna sportoviště. V jedné době sídlil ve Tmani hokejový klub, který část parku používal jako ledové kluziště pro oficiální zápasy. Diváci tehdy stáli okolo hrazení - tribuny tu postaveny nebyly. Sportovní "tradice" přežívá dodnes, neboť park není udržován, ale zato jsou v něm provozu dva tenisové kurty. 

Vraťme se k zámku.

Patrový objekt stojí na půdoryse téměř ideálního čtverce, který uzavírá obdélníkové nádvoří. Nad jižním křídlem je hranolová dvoupatrová barokní věž. Zámek je kryt mansardovou střechou. Některé prameny uvádějí, že v severním křídle je k nalezení pozůstatek zdiva gotické tvrze. V přízemí je jeden pravoúhlý kamenný portál pozdně gotický, v nádvoří jsou dva kamenné portály barokní. Přízemní místnosti byl opatřeny hřebínkovými klenbami, patro je plochostropé. Zámecká kaple byla zasvěcena P. Marii. 

Blízko zámku ještě stojí domek zahradníka, sýpky, chlévy a hospodářský dvůr. 

Zámek není přístupný a jeho technický stav se rok od roku zhoršuje. Hospodářské budovy jsou také devastovány a některé navíc jsou otevřené a volně prostupné (na vlastní nebezpečí). Bývalý park má podobu lesa a projít jej lze. 
     

Podle:

https://www.pamatkovykatalog.cz/zamek-2326116, 27. 7. 2019

https://www.hrady.cz/index.php?OID=8796, 27. 7. 2019
     


Umístění

GPS souřadnice

49°54'14.439"N, 14°2'8.274"E

Adresa

Tmaň 267 21

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Tmaň
Nadmořská výška
349 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Beroun nebo do žel. zast. Králův Dvůr-Popovice.  Odtud lze pokračovat v prvním případě  autobusem nebo ve druhém případě pěšky přes Koukolovu horu

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Berouna jeďte autobusem směr Tmaň, Suchomasty, Bykoš a vystupte na zastávce Tmaň

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na prostranství před zámkem.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze na prostranství před zámkem.

Přístup pěšky

Přes Tmaň nevede žádná turistická značka. Můžete přijít například ze žel. zast. Králův Dvůr-Popovice. Vystupte na Koukolovu horu a pak sejděte na rozcestí pěti silnic jižně od ní. Pokračujte pak do Tmaně po jedné z nich na jih. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice v okolí jsou poměrně bezpečné, ale dávejte pozor na provoz nákladních aut, která jezdí do Velkolomu Čertovy schody. 

Poznámky pro vozíčkáře

Stavbu si zvně můžete vcelku dobře prohlédnout. Pokud byste chtěli jet i do parku, vezměte si doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu