Ořešák černý v zámeckém parku v Kvasicích

Vzácný strom získal národní i evropské ocenění


U zámku v Kvasicích se rozkládá hezký park, který láká k procházkám. Téměř na jeho západním okraji roste nebývale cenný, odborné veřejnosti velmi známý památný strom ořešák černý (Juglans nigra)

Svým obvodem zaujímá pomyslné první místo mezi jedinci svého druhu v České republice. Kmen se ve výšce 5 metrů větví ve velmi bohatou korunu. 

Strom byl zasazen pravděpodobně r. 1790 z podnětu hraběte J. N. Lamberga při založení parku. Největší obavy o jeho osud panovaly v červenci r. 1997 při velké povodni na Moravě, kdy hladina řeky dosahovala až téměř k patě stromu. Ve spodní části parku byla hloubka vody asi 1 metr. Ořešák ale řádění živlu přežil. 

Roku 2017 se konala již pošestnácté anketa Strom roku, kterou organizuje Nadace Partnerství. Kvasický ořešák ji vyhrál počtem 10 104 hlasů. Jako vítěz národního kola reprezentoval Česko v evropské soutěži, kde skončil devátý s 11 022 hlasy. 

Díky povědomí, které strom vzbudil v Evropě, přijel do Kvasic pan Rob McBride z Velké Británie, odborník a "lovec" stromů, který za značného ohlasu besedoval s občany. 

V Kvasicích se můžete porozhlédnout i po jiných stromech. Na levém břehu Moravy při staré cestě do Tlumačova roste dlouhá jasanovo lipová alej a velmi hezké stromy, lípy a jírovce, lemují silnici z Kvasic na Novou Dědinu. U bývalého cukrovaru roste památný dub a kousek vedle na křižovatce další jedinec tohoto druhu. Severně od obce na pravém břehu Moravy najdeme krásnou lipovou alej a v polní trati "Amerika" památný hloh. 

Podle: 

Kyzlík a kol. (2003): Navštivte památné stromy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Olympia Praha, s. 159

https://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/pstromy/index.php?SHOW_ONE=1&ID=7661, 17. 10. 2019

Informace na naučné tabuli v terénu u ořešáku, květen 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°14'40.913"N, 17°28'19.403"E

Adresa

Kvasice 768 21

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kvasice
Nadmořská výška
185 m.n.m.
Základní číselné údaje
Ořešák je vysoký 25 metrů, jeho obvod kmene činí 611 cm. Památným stromem byl vyhlášen r. 1980.
Kategorie chráněného území
Památný strom ořešák černý v zámeckém parku

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Tlumačov na trati Přerov - Břeclav. Pak můžete jít pěšky nebo pokračovat autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem se můžete dopravit z Kroměříže do Kvasic nebo ze Zlína a Tlumačova do Kvasic.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte na náměstí v Kvasicích. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus zaparkujte na náměstí v Kvasicích. 

Přístup pěšky

Jděte na náměstí v Kvasicích, odkud vstupte branou do parku u zámku. Zámek lze prohlédnout jen zvenku, a to zejména ze strany průčelí. Parkem lze procházet volně. 

Přes Kvasice a přes park vede modrá značka, která začíná v Kroměříži a vede na hlavní hřbet Chřibů. Strom neroste přímo u stezky s modrou značkou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo Kvasic podél řeky Moravy vede cyklostezka, obvykle zvaná Moravská stezka (Jeseník - Břeclav). Do Kvasic odbočte u mostu. Kola nechte na okraji parku. 

Poznámky pro vozíčkáře

Většina stezek v parku je pro vozíčkáře sjízdná. Někde jsou ale mírná stoupání nebo spadlé větve, proto si raději vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu