Kostel sv. Mikuláše ve Velinách

Dřevěný barokní klenot ve vesnici u Pardubic


Veliny jsou obcí, která je rozložena podél silnice v délce asi 2 km. Situovány jsou severovýchodně od Pardubic. Zhruba uprostřed zástavby, hned při silnici se nachází kulturní památka prvořadého významu (dokonce s přívlastkem "národní"), dřevěný kostel svatého Mikuláše. 

Dřevěných kostelů je v Česku v některých oblastech více, například jižně od Ostravy. Pardubicko je také jedním z regionů, kde se jich poměrně hodně dochovalo. Obec Veliny se ale může pyšnit celým celodřevěným barokním areálem, který zahrnuje kostel, márnici, velkou zvonici, malou zvoničku a ohradní plot. 

Kostel sv. Mikuláše ve Velinách byl postaven r. 1752. Varhany jsou z r. 1849, oltář je novorenesanční a pochází až z r. 1903.  Jsou na něm zpodobněni čtyři evangelisté. Na architektuře kostela upoutá poměrně zajímavá skutečnost, že z letmého prvního pohledu na něm nepoznáte, zda má věž. Až při bočním pohledu ji "objevíte". Je velmi nízká. O kostelu není s jistotou známo, zda měl na téže parcele nějakého svého historického předchůdce. 

Na počátku 20. století hrozilo, že kostel spadne. Byl opraven, avšak velmi neodborně. Dělníci omítli stěny a na střechu místo šindelové střechy položili tašky. Tyto materiály zatížily konstrukci kostela, ale r. 1929 byla stavbě tentokráte za dohledu památkářů vrácena původní celodřevěná podoba. Z této doby také pochází roubená hradba se šindelovou stříškou, která nahradila původní plot. Úprava interiéru do dnešní podoby nese letopočet 1983. Rozsáhlá oprava pak proběhla až v l. 2008-13. 

Celodřevěná márnice stojí při čelním pohledu vzadu opodál. Pochází z r. 1750. Má obdélníkový půdorys a valbovou střechu. Uvnitř se dochovala tzv. josefínská rakev z 80. let 18. stol. Zemřelí se z ní spouštěli k pohřbení po otevření jejího dna. 

Zvonice situovaná z čelního pohledu vlevo před kostelem pochází taktéž z r. 1750 (informační panel udává, že je  o jedno století starší než kostel). Má půdorys tvaru osmiúhelníku. Je postavena na kamenném základu. Uvnitř jsou ukryty dva cenné zvony. Větší má hmotnost 900 kg a byl odlit r. 1588. Datování menšího  zvonu není jednoznačné, protože text na něm není dobře čitelný a jsou v něm zjevné chyby. 

Malou zvoničku hledejte na opačné straně silnice. Pochází z r. 2015. Zvon je zavěšen na dřevěném rámu a je kryt šindelovou stříškou. 

Na informačním panelu před kostelem se můžete dočíst mj. o tom, jak zvony z velinského kostela byly přetaveny (zrekvírovány) pro válečné účely a jaké poměrně dramatické souvislosti tento proces provázely. Nejnovější zvon pro kostel sv. Mikuláše byl odlit v Brodku u Přerova r. 2015 a v témže roce zavěšen. Automatická regulace zajišťuje jeho pohyb v 7, 12 a 19 hodin. 

Na pozemku, který sousedí s kostelem, se na informační tabuli můžete dočíst, že Velinští se rozhodli vysadit ovocné stromy se starými odrůdami (např. jablko Panenské české) a tím zachránit mizející genofond. 

Do kostela je možno nahlédnout od jara do podzimu přes kovanou mříž. Prohlídku si můžete domluvit na obecním úřadě Veliny. 

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svatého_Mikuláše_(Veliny), 22. 10. 2019

Informační tabule před kostelem, červen 2019


Umístění

GPS souřadnice

50°4'17.527"N, 16°3'10.972"E

Adresa

Veliny 534 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Veliny
Nadmořská výška
289 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kostel byl postaven r. 1752.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Borohrádek (křižovatka tratí Choceň - Hradec Králové a Moravany - Borohrádek) nebo do žel. zast. Holice zastávka (trať Moravany - Borohrádek).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V těsné blízkosti kostela je autobusová zastávka Veliny, škola. Jezdí sem spoje z Pardubic, Holic, Borohrádku a Rychnova nad Kněžnou. Dostanete se sem v pracovní dny i o víkendu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat lze přímo před kostelem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkovat lze přímo před kostelem. 

Přístup pěšky

Okolo kostela vede zelená značka Hradec Králové - Horní Jelení. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pardubicko je okresem, který je zaslíben cyklistům. Ve Velinách ale cyklistické stezky nejsou. Okolo kostela vede "jen" cyklotrasa 181. Pokud byste někdy Velinami jeli na kole, doporučujeme použít chodník. Silnici procházející obcí pokládáme vzhledem k velké frekvenci motorových vozidel za nebezpečnou pro provoz jízdních kol. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vnější areál kostela si po příjezdu autem může prohlédnout i vozíčkář. Doporučujeme doprovod. Na prahu kostela je překážkou příčný trám. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu