Nový zámek v Ratboři

Ve vsi, kde se v historii nezvykle často střídali majitelé, nakonec pomyslně zvítězil architekt Kotěra a rod Mandelíků

Kontaktní informace

+420 321 613 100
Oficiální stránky
hotel@hotelkotera.cz

V Ratboři, malé obci v zemědělské krajině mezi Kolínem a Kutnou Horou, bychom nečekali mnoho důvodů pro turistické zastavení. Ale právě zemědělství, obor obvykle na hony vzdálený památkám a turistice, stojí na počátku příběhu Ratboře coby zajímavého návštěvnického cíle. 

Obci při příjezdu od západu silně dominuje areál dvou zámků. O Starém zámku, který byl postaven blíže centra obce, píšeme pod samostatným heslem. 

Nový zámek stojící od centra dále se od starší stavby podstatně liší. Původem, myšlenkou, slohem a dnes i majitelem a využitím. Pojďme se tam podívat podrobněji. 

Zemědělství na Kolínsku a Kutnohorsku bylo vzhledem k místní úrodné půdě odedávna výnosným odvětvím. Ale až konec 19. století a místní židovský rod Mandelíků začali chápat půdu jako zdroj zisku. Jednou se základních plodin okolního Polabí se v té době stává cukrová řepa (jako alternativa k cukrové třtině) a Mandelíkové jakožto majitelé cukrovarů na jejím zpracování pohádkově zbohatli. 

Mohli si tedy dovolit na počátku 20. století oslovit nejvýznačnější architekty své doby, aby jim postavili vedle Starého zámku ještě jednu "vilu". Projektování se ujal tedy 40letý Jan Kotěra, který byl na vrcholu sil a měl za sebou obrovské množství realizovaných staveb a uskutečněných návrhů interiérů. 

Vilu, pro níž se později ujal název Nový zámek, pojal v modernistickém duchu. V detailech se inspiroval kubismem. Na netypické výmalbě pracoval profesor František Kysela, dvě obří sochy (Genius ducha a Genius hmoty) nad vchodem Mandelíkové objednali u další významné osobnosti Jana Štursy. Dnes v interiéru najdete také díla Josefa Gočára (např. dvě židle a stůl), Adolfa Loose, Pavla Janáka, Kolomana Mosera, Dušana Jurkoviče, Vlastimila Hofmana a dalších. Některá jsou původní a byla vyrobena pro původní stavbu, některá byla přivezena později. 

Zámek byl původně navržen pro mladší dva bratry Mandelíkovy - Ottu a Ervína. Pro třetího bratra Jan Kotěra zpracoval návrh opravy Starého zámku, která byla ihned uskutečněna a zcela respektovala původní vzhled bez prvků moderny. 

Nový zámek je obdélníkový patrový objekt  s dvěma bočními rizality, které jsou ukončeny štíty tvaru rovnoramenných trojúhelníků. Svislou osou v průčelí prostupuje obří oválná kopule. Interiér je vystavěn osově, na bocích byly obývací prostory, chodby jsou ukončen zimními zahradami, ve středu stavby byly společné prostory pro rodinná a společenská setkávání. Údajně jich bylo mnoho, zámek navštívil i prezident Masaryk. Schodišťové haly prostupují oběma patry. 

Vzhledem k židovskému původu se rodina Mandelíkových nemohla z majetku těšit za II. světové války. Byl jim zabaven, v zámku sídlila správa německého majetku a oddíly SS. Při osvobozovacích bojích Němce nakrátko vystřídala Rudá armáda. Původní vlastníci zámek zpět po r. 1945 nedostali. Uvnitř sídlilo učiliště a poté základní škola. 

R. 1992 byl zámek vrácen rodině Mandelíků, ale potomci nejspíše nezdědili dřívějšího podnikatelského ducha a zámek chátral. Prodej novému majiteli se uskutečnil r. 1999. Mandelíkova rodina ale vlastní Starý zámek. Nový majitel zámek citlivě přestavěl na hotel, v němž zachoval předválečný styl, popř. styly z první republiky, a to přivezením původního nábytku nebo jeho dokonalých kopií. V přízemí sídlí restaurace. Hosté mají pokoje v hlavní budově nebo v novostavbě v zahradě. Zvláštností je sauna. Byla vytvořena v bývalé výslechové místnosti SS. 

Správa objektu ochotně vychází vstříc turistům a nabízí prohlídky s průvodkyní zdarma

V restauraci či na terase je velmi příjemné posezení. Připravte si ovšem více než drobný peníz, na druhou stranu budete (snad tak jako naše redakční návštěva) překvapeni nesmírně profesionální a příjemnou obsluhou. Můžete si také zakoupit výrobky domácí kuchyně a vzít si je domů. 

Podle:

https://www.kamsevydat.cz/zamek-chateau-kotera-v-ratbori/, 6. 3. 2020

https://www.pamatkovykatalog.cz/zamek-2297649, 6. 3. 2020

     


Umístění

GPS souřadnice

49°58'38.427"N, 15°9'15.520"E

Adresa

Komenského 40
Ratboř 281 41

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Ratboř
Nadmořská výška
318 m.n.m.
Základní číselné údaje
Zámek byl postaven v l. 1911-15. Některé zdroje uvádějí 1911-13.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Ratboř na trati Kolín - Ledečko.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Ratboře můžete přijet také autobusem, který vyjíždí z Kolína od žst a má směr Kořenice, Pučery. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat lze za zámkem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkovat lze na návsi. 

Přístup pěšky

Přes Ratboř vede téměř okružní zelená značka. Výchozí bod jižní větve okruhu, místo zvané Škvárovna, dosáhnete chůzí po modré značce z centra Kutné Hory (Palackého náměstí) a pak Husovou ulicí. Výchozí bod severní větve okruhu je přímo Palackého náměstí, zelená značka zde začíná. Okruh vede docela zajímavými místy. Nevýhodou je, že v krajině kolem Kutné Hory je nedostatek polních cest a pěšin, a proto zelená značka vede často po silnicích. 

Příjezd na kole, parkování kol

Do Ratboře se dobře dostanete po silnicích. Cyklistické stezky tu nejsou. 

Poznámky pro vozíčkáře

V zámku je uvnitř několik schodišť a dalších překážek. Přízemí je ale s doprovodem dostupné.  

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu