Šotolinová silnice mezi Drimiskos a Gefirou

Trocha dobrodružství při cestě autem po jižní Krétě


Při jižním pobřeží Kréty je v suché subtropické krajině téměř bez rostlinstva rozeseta řada vesnic. Drimiskos patří mezi ně. Asi 7 km odtud leží místo zvané Gefira, samota s klášterem, nádherným obloukovitým mostem a vyhlášenou restaurací. Mezi Drimiskos a Gefirou nevede přímá silnice, objížďka "civilizovaně" po asfaltu přes několik hor a údolí je dlouhá 21 km. A tak místní využívají, tak jak je na Krétě běžné, šotolinovou cestu, která obě místa spojuje klikatými oblouky ve stráních s výhledy na blízké moře. Je dlouhá 7 km a farmáři s terénními Toyotami ji zdolávají při obsluze stád koz a ovcí celkem snadno. 

Turista s obyčejným autem se sem také může vydat. Silnice je sice sjízdná, ale jízda po ní je mírně dobrodružná. 

Pokud se s autem na šotolinovou silnici Drimiskos - Gefira opravdu vydáte, zkontrolujte tlak v pneumatikách a také, zda máte s sebou rezervní kolo. Pak už jen na výmolech a místy ostrých kamenech předpokládejte, že dojedete bez defektu. Silnička se někde mírně, někde ostře klikatí, místy jsou na ní prudká stoupání nebo klesání, ale nemá nebezpečná místa, např. sesuvy nebo chybějící části komunikace. Vede krajinou se sporou vegetací a mezi pastvinami. Na některém místě doporučujeme zastavit a zadívat se na krajinu se vzdáleným mořem. V nejníže položené části cesty u Gefiry vzhledem k suchému okolí o to více překvapí rozsáhlý olivový háj a krásná říčka, která má vodu i v nejparnějším létě. Dokonce se u ní někteří lidé i koupou. 

Z křižovatky zhruba uprostřed cesty (35°10'1.544"N, 24°29'1.689"E) se po podobné komunikaci můžete vydat k nádherné pláži Preveli, jejíž břehy jsou zčásti porostlé palmami. 


Umístění

GPS souřadnice

35°10'12.989"N, 24°29'8.892"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
50 m.n.m. - 430 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je dlouhá asi 7 km.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

     

Příjezd osobním autem, parkování

Do vesnice Drimiskos se dostanete odbočením z hlavní silnice Agia Galini - Rethymno buď ve městě Spili nebo ve vesnici Kissou Kampos. K samotě Gefira se dostanete podobně z města Spili nebo z vesnice Mixorrouma. 

Popisovaná silnice je nejlépe dosažitelná a sjízdná terénním autem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro bus je popisovaná silnice neprůjezdná. 

Přístup pěšky

Popisovaná silnice je pochopitelně schůdná pěšky, ale spíše doporučujeme terénní auto. 

Příjezd na kole, parkování kol

Popisovanou silnici můžete projet na horském kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Silnici si může projet vozíčkář jen v autě. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu