Gefira

Samota s klášterem Kato Preveli, nádherným mostem a vyhlášenou restaurací


Při cestě ze severního pobřeží přes vnitrozemí Kréty do kláštera Moni Preveli v parném létě neuvidíte obvykle žádný vodní tok. Místo zvané Gefira asi 2,5 km od jižního pobřeží je výjimkou. Teče tudy nádherná říčka Megalopotamos s křišťálově čistou vodou. Není divu, že zde existoval  klášter Kato Preveli, jehož zříceniny je možno navštívit. Klášter v 19. století vyhořel a mniši se přestěhovali do nového kláštera Moni Preveli.  Přes říčku vede nádherný klenutý most postavený místními obyvateli na náklady kláštera v letech 1850 až 1852. Zachoval se v původním stavu, je vysoce hodnocen jak architekty, tak návštěvníky, ve vodě jeho poklidnou atmosféru dokreslují husy a kachny. Pod hustým porostem ve stínu na levém břehu říčky si turista může odpočinout v restauraci s příjemnou obsluhou, chutnými řeckými specialitami a rozumnými cenami. 

Někteří návštěvníci vodu nadrženou jezem na říčce Megalopotamos  využívají k vykoupání. 

Podle: 

http://www.preveli.org/files/moni/en50.htm, 13. 12. 2019


Umístění

GPS souřadnice

35°10'26.494"N, 24°27'58.115"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
50 m.n.m.
Základní číselné údaje
Most má výšku 7,6 m a délku 13,3 m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Rethymna jezdí ke klášteru Preveli přes Gefiru v letní sezoně autobusová linka. Nutno ověřit na https://e-ktel.com/en/

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici Agia Galini - Rethymno a odbočte k jihu buď jižně od vesnice Nei Atsipadhes nebo ve vesnici Mixorrouma. Pojedete mj. soutěskou Kourtaliotis. U říčky poblíž kláštera Kato Preveli je středně velké parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte po silnici Agia Galini - Rethymno a odbočte k jihu buď jižně od vesnice Nei Atsipadhes nebo ve vesnici Mixorrouma. Pojedete mj. soutěskou Kourtaliotis. U říčky poblíž kláštera Kato Preveli je středně velké parkoviště.

Přístup pěšky

Od parkoviště se můžete jít podívat ke klášteru, k mostu, k restauraci anebo podél levého břehu po proudu asi 500 na zajímavé místo, kde říčka Megalopotamos přijímá přítok zleva. Podél pravého břehu dojdete ještě dále, ale celkově rokle říčky Megalopotamos není průchodná až k moři.  

Příjezd na kole, parkování kol

Gefira je dobře dostupná na silničním kole po silnici od severu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Klášter není pro vozíčkáře přizpůsoben, nahoru na most se také nedostanete. Můžete ale říčku překonat za pomoci doprovodu z pravého břehu na levý a dostat se k restauraci, kam se s vozíkem dostanete velmi dobře. 

Rady a tipy

Restaurace v Gefiře je jediné občerstvovací místo s teplými jídly široko daleko. Nic takového není ani na blízké palmové pláži. V blízkém klášteře Preveli se charakter občerstvení nedá označit jako restaurace. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu