Ostrý Roháč

Horský štít v hřebeni téměř stejnojmenného pohoří s exponovanými turistickými terény


Ostrý Roháč je skalnatý dvojvrchol v hlavním hřebeni Západních Tater. Západněji ležící vrchol je z obou "bratříčků" poněkud vyšší (přesně 2087,5 m.n.m.). Jihozápadně od Ostrého Roháče se vypíná další podobně vyhlížející vrchol, jemuž se říká různě, většinou Plačlivé nebo též Plačlivý Roháč. Od blízkého Volovce odděluje Ostrý Roháč Jamnícke sedlo, sníženina mezi Ostrým Roháčem a Plačlivým se nazývá Roháčské sedlo. 

Jak severozápadní - oravská - tak jihovýchodní - liptovská stěna Ostrého Roháče jsou velmi strmé, obě byly modelovány ledovcem, který po sobě zanechal na obou stranách kary a v nich jezera. 

Hřeben Ostrého Roháče je velmi úzký, budován je z tvrdých hornin a je morfologicky velmi nápadný. Hlavním hřebenem vede velmi atraktivní červeně značená stezka, kterou doporučujeme pro milovníky adrenalinu a exponovaných terénů. Pro přechod je bezpodmínečně nutné mít dobrou fyzickou kondici, odolnost proti závratím a vhodnou obuv a oblečení. Stezka je jištěna řetězy a dalšími umělými pomůckami. Na dvou místech se překonává 5 - 6 m vysoká skalní stěna. Relativní převýšení vrcholu nad Smutnou dolinou je přes 500 m (a právě proto se zmiňujeme o odolnosti proti závratím - případný pád ze stezky na oravskou stranu hřebene by byl několikasetmetrový). Stezka je přístupná od 16.6. do 31. 10. 

Z vrcholové stezky se otevírají vynikající rozhledy na Tatry i daleké okolí. 

Horolezci zdolávají jištěné cesty na severní stěně, poprvé byla stěna zdolána r. 1908.

Pokud je na túře hodně lidí, tvoří se u řetězů fronty. Počítejte s tím, že čas zdolání vrcholu se může protáhnout až na 2 hodiny. 
    


Umístění

GPS souřadnice

49°12'0.991"N, 19°45'26.637"E

Adresa

Zuberec, Jamník 027 32, 033 01

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2088 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Tatranský národný park Národná prírodná rezervácia Roháčske plesá

Přístup

Příjezd vlakem

 Jeďte do žst Podbieľ na trati Kraľovany - Trstená.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze směrů od Podbielu přes obce Oravský Biely Potok, Habovka a Zuberec na zastávku Zuberec, Tatliakova chata rázc. Autobus pokračuje ještě na zastávku Zuberec, Zverovka chata (což je konečná). 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Přístup pěšky

Od chaty Zverovka nebo od parkoviště v areálu Roháče - Spálená jděte Roháčskou dolinou po silnici k Tatliakově chatě, pak po zelené značce vzhůru do sedla Zábrať, po žluté na vrchol Rákoň a nakonec po modré na vrchol Volovce. Zde po červené sestupte do Jamníckého sedla a vystupte na vrchol Ostrého Roháče. Od chaty Zverovka asi 9 km, čas 5:30 hod. 

Od chaty Zverovka můžete jít do sedla Zábrať hezčím výstupem Látanou dolinou (méně lidí a asfaltu). Délka výstupu asi 9,5 km, čas také asi 5:30 hod. 

Příjezd na kole, parkování kol

S kolem se na vrchol Ostrého Roháče nedostanete.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je Ostrý Roháč nedostupný. 

Rady a tipy

Doporučujeme půldenní až celodenní túru Tatliakova chata - Volovec - Ostrý Roháč - Plačlivé - Smutné sedlo - Smutná dolina - Tatliakova chata. Čas zdolání je silně závislý na počasí a aktuální tělesné kondici. Podmínkou je jistota chůze ve skalním terénu a odolnost vůči závrati. Zkušenosti s pohybem na řetězech doporučujeme získat např. na západním úbočí Sivého vrchu, nikoli až v exponovaných místech na Ostrém Roháči. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu