Pláž Préveli

Jedno z nejkrásnějších míst na Krétě, koupání v ústí křišťálově čisté říčky


Pláž Préveli, též Palmová pláž (Palm Beach) je jedním z nejkrásnějších míst na Krétě. Neobyčejně působivá lokalita leží v ústí říčky Megalopotamos do Libyjského moře. Sladká, chladná voda se tu mísí se slanou, mořskou, citelně teplejší. Místo působí velmi dramaticky díky okolním vápencovým skalám, jedna z nich ve tvaru srdce si "sedla" přímo do vln moře. 

Břehy říčky lemují palmy a další stromy, což je na Krétě vzácnost. Když se v srpnu 2010 přehnal ústím řeky požár, všichni si mysleli, že se zdejší krajina z tohoto nárazu už nikdy nevzpamatuje a že turistický ruch tady končí. Jenže palmy se rychle zazelenaly a tropická vegetace se obnovila. 

Během letní sezony může být na pláži hodně lidí, budete možná hledat obtížně místo k lenošení. Přitom ve stínu bude určitě obsazeno. Naštěstí okolní sezonní snack bary nabízejí půjčení slunečníků a lehátek. Občerstvení "restauračního" stylu na Palm Beach není. 

Výhodou Palm Beach je určitě skutečnost, že je položena daleko od velkých rekreačních středisek a že není snadno dostupná. Z nejbližších parkovišť se návštěvník musí pěkně projít. 

Podle: 

Schulte, A. a kol. (2013): Kréta, turistický průvodce Lonely planet, Svojtka a Co., str. 98   


Umístění

GPS souřadnice

35°9'9.224"N, 24°28'25.970"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je asi 200 m dlouhá.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V letní sezoně jezdí k blízkému klášteru Moni Preveli autobusová linka z Rethymna. Jízdní řády lze ověřit na  https://e-ktel.com/en/

Na pláž se lze dopravit lodí z Agia Galini nebo z Plakias. 

Příjezd osobním autem, parkování

Nejrozumnější je příjezd od Rethymna přes soutěsku Kourtaliotis. Asi 1 km před klášterem  Moni Préveli (tj. východně od něj) odbočte doleva na placené parkoviště. Pak zbývá jít strmou stezkou asi 10 minut dolů k moři. 

Druhou možností je odbočit u mostu v Gefiře doleva a jet 5 km polní cestou k pláži Amudi, kde komunikace končí. Pak přejděte strmou stezkou mys a po 0,5 km chůze jste na pláži Préveli. Pozor - jízda od Gefiry je poněkud dobrodružná, na jednom místě je křižovatka s chatrnou cedulí Palm Beach, kde se dejte doprava. Šotolinová silnice je v celém průběhu neupravená, kamenitá a prašná a bez obav ji zvládnou jen terénní vozy. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro zájezdový bus existuje jediná možnost, parkoviště východně od kláštera Moni Préveli. 

Přístup pěšky

Z placeného parkoviště východně od kláštera Moni Préveli: asi 10 minut dolů k moři po strmé stezce. 

Z pláže Amudi: stezkou přes mys k západu asi 0,5 km. 

Od restaurace Gefira: stezka po pravém břehu říčky Megalopotamos nevede přímo podél vody, ale menším obchvatem se nakonec k pláži dostanete. Chůze asi 3 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pláž není přístupná na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pláž není pro vozíčkáře dostupná. Lze ale připlout lodí z Agia Galini nebo z Plakias. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu